Kongres ODS očima Jana Šibíka

Kongres ODS očima Jana Šibíka Zdroj: Jan Šibík, www.sibik.cz

Z volebního kongresu ODS
Novopečený předseda Petr Nečas
Jiří Pospíšil
Nečasův protikandidát na post předsedy Ivan Fuksa
Daniela Filipiová
26
Fotogalerie

Nečas obhájil post předsedy ODS. "Tak trochu jiné" on-line zpravodajství Reflexu z druhého dne brněnského kongresu

Petr Nečas v dnešní volbě získal s 59 % hlasů důvěru členů ODS. Jeho prvním místopředsedou je současný ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Přinášíme netradiční on-line zpravodajství Reflexu ze závěru kongresu ODS. Přímo na brněnském výstavišti máme hned pět novinářských es - Bohumila Pečinku, Petra Koláře, Petra Holce, Jaroslava Plesla a fotoreportéra Jana Šibíka.

 

Online přenos

Online přenos

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 09:02

Pěknou neděli! Vítáme vás opět při zpravodajství z kongresu ODS v Brně. Po nedalekém hotelu Voroněž se vesměs plouží značně nevyspalí delegáti. Na některých je patrná únava z divokých nočních jednání, na některých z alkoholu. Každopádně se zdá, že kongres může nabrat úplně novou dynamiku. Ačkoli se včera zdálo, že přes tisíce výhrad nakonec Petr Nečas post předsedy udrží, po sobotní noci hlásí někteří delegáti opak. "Nedostane 50 procent hlasů v prvním kole, nedostal by je ani ve druhém. Do čtyř do rána jsem byl snad na všech jednáních, které se tady konaly, a myslím, že Nečas nemá šanci. Budeme mu házet prázdné lístky, případně budeme volit Daniela Kroupu," hlásil už ve Voroněži jeden z jihomoravských delegátů. Daniel Kroupa je bývalý politik již neexistující ODA. U občanských demokratů bývá tradicí, že pokud někoho nechtějí volit, píší na lístky Kroupovo jméno. Některé hlasy pro sebe může získat i jeden ze šestice poslanců - vzbouřenců Ivan Fuksa, který se pozdě v noci přihlásil do souboje o předsednické křeslo. Šanci na zvolení zřejmě nemá, ale jako prostředek pro odebrání hlasů Nečasovi posloužit může. Pokud by měl onen delegát z hotelu Voroněž pravdu, došlo by zřejmě na původní scénář Nečasových odpůrců. Nečas by zvolen nebyl a tím by se uvolnil prostor pro další adepty typu Martina Kuby či Pavla Blažka. Respektive by nastala situace, při níž by mohl být zvolen předsedou prakticky kdokoliv. Jakkoli tomu včera atmosféra na brněnském Výstavišti příliš nenapovídala, jihomoravský delegát si byl poměrně jistý. Jak v takových situacích říká Petr Tluchoř: Uvidíme. A opět si připomeňme i nezapomenutelnou hlášku Petra Nečase: "Kongres je nevyzpytatelný živočich!"

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 09:05

Další z delegátů sbírajících síly po náročné noci u snídaně v hotelu Voroněž zase prorokoval, že se dnešní jednání může pořádně protáhnout. Doslova prý "klidně do tří do rána". No, to tedy potěš. Tolik zábavy si snad ani nezasloužíme. Tak tedy hurá na Výstaviště přímo do kongresového dění.

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 09:58

Voroněž zatím poloprázdná, což je ještě velmi lichotivý termín. V hotelech Internacional, Voroněž a na dalších místech se zřejmě piklilo velmi vydatně. Čím dál víc delegátů začíná tvrdit, že Petr Nečas skutečně nebude zvolen. Někdy sice může být přání otcem myšlenky, ale v rámci ODS obvykle dobře informovaní hráči se svým tvrzením zdají být poměrně jistí. Nakonec to tady ještě může být pěkný sekec mazec.

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 10:01

Od posledního příspěvku uplynulo 25 minut a sál se začíná plnit. Dorazil už i předsednický kandidát Ivan Fuksa, který si pozornost a cvakání fotoaparátů zjevně užíval. V sále se množí spekulace a prognózy, že je za pár týdnů může čekat další kongres. A to si nikdo z nás opravdu, ale opravdu nezaslouží.

Ivan Fuksa
Ivan Fuksa
Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 10:04

S kolegou Holcem sedíme na galerii a přemýšlíme, jakými postřehy vás ještě oblažit. Vzhledem k prozatím líné atmosféře v sále ale zatím jaksi není co. Petře, napiš něco. Třeba, že to je banda mamlasů, pokouším se přesvědčit kolegu Holce. To už jsme přece psali x-krát, na tom se nic nemění, odtušil Holec. Tož tak.

Petr Holec
Petr Holec
4. listopadu 2012 · 10:07

Bandu mamlasů jistě vidím, jak říkáš. A taky vidím, že asistujeme jen sjezdu nanečisto a že už zakrátko budeme sedět na opravdovém sjezdu, kde nebude jediným skutečným kandidátem Petr Nečas, adept na rekordmana volebních proher, jemuž i vlastní delegáti říkají gumák. Jen nevím, kdo půjde proti němu. Snad duch Václava Klause.  

Petr Holec
Petr Holec
4. listopadu 2012 · 10:15

Vidím v sále Milana Richtera a na tváři mu září jeho krásný a upřímný kalifornský úsměv. A pokaždé když se v ODS směje Richter, bývá dobře. Takže to snad s ODS není tak špatné, jak se říká.  

Jan Šibík
Jan Šibík
4. listopadu 2012 · 10:15

Sjezdová hala se pomalu plní účastníky, přichází Alexandr Vondra.

Sjezdová hala se pomalu plní účastníky, přichází Alexandr Vondra.
Sjezdová hala se pomalu plní účastníky, přichází Alexandr Vondra.
Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
4. listopadu 2012 · 10:27

Existuje takové železné pravidlo politiky: čím menší strana, tím více kandidátů na všemožné posty a tím větší manévrování a intriky. Vrcholné souboje o neexistující funkce pak provozují exilové strany, kde jsou bitvy o fiktivní posty ve fiktivních budoucích vládách nejkrvavější. Jakoby tohle pravidlo začalo platit i na ODS. Místopředseda Blažek podle informací některých jihomoravských delegátů promanévroval i dnešní noc a jeho podpora zvolení Petra Nečase v prvním kole výrazně poklesla. Jinak řečeno, oslabme už tak oslabeného Nečase, abychom ho jako superoslabeného mohli slavnostně zvolit předsedou už tak dost oslabené ODS. Na rozdíl od matematiky však v politice ono slabné mínus mínus dá nám plus moc neplatí. To vzbouřenci v čele s pány Tluchořem a Šnajdrem se zbláznili už asi dočista. Marek Šnajdr ze včerejška na dnešek navštívil bossy severomoravské ODS s nabídkou, která připomíná špatný žert: výměnou za volbu Fuksy na předsedu si mohou vybrat jakékoli ministerstvo. Není známo, co mu dotyční odpověděli. Jak to napsal Peroutka o prvorepublikovém senátu: je to jako když stín kočího myje stínem kartáče stín koně. Paralelní svět.  

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 10:36

Jakýsi "pán z Příbrami", zjevně předseda tamní buňky ODS, právě oficiálně navrhl za předsedu Ivana Fuksu. Šílenství začalo.

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 10:37

Mluví Fuksa. Nabízí "dobrou náladu a reformní étos". Začínáme být jeho dobrotou upřímně dojati.

Petr Holec
Petr Holec
4. listopadu 2012 · 10:43

Tak konečně! ODS má skvělého druhého kandidáta na předsedu, pana inženýra Ivana Fuksu z Příbrami. Nabídl reformní étos s takovým étosem, že si budu muset zdřímnout. Taky řekl, že je ODS velké dílo, což tedy je!  Myslím, že Fuksovi řekli, že vlastně chce kandidovat, někdy kolem druhé ráno, mezi třetí a čtvrtou sepsal pokus o projev a jeho přednes pak trénoval ráno na wc. Myslím, že ODS právě našlápla k rozpuštění.

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 10:48

Vedeme spolu vyhlazovací válku, říká právě Fuksa. Má pravdu, ten chlapec. A ještě jedna poznámka osobního charakteru. Inženýr Ivan Fuksa právě slíbil něco ve smyslu, že pro ODS obnoví volební KOLÁČ. A z toho mě vážně jímá hrůza. V tom nejedu!

Petr Holec
Petr Holec
4. listopadu 2012 · 10:56

"Vztah ODS k TOP 09 bych přirovnal ke vztahu muže a ženy," řekl právě pan inženýr Fuksa. A sakra! A proč ne třeba ke vztahu muže k muži? Nehledejte v tom nic politicky nekorektního. Chci prostě jen říct, proč ne vztah, kdy si dva opravdu rozumějí a jdou na to stejně? 

Jan Šibík
Jan Šibík
4. listopadu 2012 · 11:05

Ivan Fuksa při kandidátském projevu.

Ivan Fuksa při kandidátském projevu.
Ivan Fuksa při kandidátském projevu.
Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 11:07

Česká televize se rozhodla pojmout zpravodajství z kongresu opravdu důkladně. Aby měli přehled i její nejmenší diváci, zařadilo dnes Studio kamarád písničku z pohádky Tajemství staré bambitky Daně, daně. Miroslav Vladyka s Jiřím Lábusem v ní zpívají: Daně, jó daně, jak my myslíme na ně. Taky na pana krále, že máme mu co brát. Co na to Tluchoř s inženýrem Fuksou?

Petr Holec
Petr Holec
4. listopadu 2012 · 11:11

Po inženýrovi Ivanu Fuksovi právě hovoří Petr Nečas. "Čeká nás částečný Churchill," řekl. Grrr! Snad to byl odkaz na pot, slzy a krev. Zatím bohužel máme s ODS jen slzy. Nicméně i Nečas vypadá po inženýru Fuksovi jako spása!

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 11:24

Úplně s kolegou Holcem nesouhlasím. O projevu Petra Nečase se totiž dá říct, že byl především poměrně dlouhý. Jinak jen vesměs očekávatelné a nicneříkající fráze. Václav Klaus by o Nečasově projevu možná do mobilu vyťukal, že byl "absolutně prázdný a falešný". Premiér navíc rozhodně nepůsobil jako sebejistý lídr a vůdce smečky. Naopak vypadal pobledle a značně nervózně. Nekorektně by se jeho vystoupení dalo popsat slovy, že měl zjevně stažené půlky. Nicméně "to" už máme za sebou. Začínají se rozdávat hlasovací lístky. V 11:50 má skončit vydávání hlasovacích lístků, za dalších deset minut by mělo být sečteno. Nečas teď hraje o všechno!

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 11:27

Když už jsem zmínil Václava Klause. Noční šílenství občanských demokratů zřejhmě nejlépe vystihují hojně probírané spekulace, že by se měl prezident vracet z Asie a bylo by proto vhodné pro něj poslat a přesvědčit ho, aby nakonec na kongres přijel. Těžko říct, zda se na takovém nápadu podepsala spíš hysterie, anebo počet vypitých panáků...

Petr Holec
Petr Holec
4. listopadu 2012 · 11:32

Tak jsem vyslechl projevy obou kandidátů na post šéfa ODS a začínám chápat, proč i moderátorka jednání Jana Černochová vypadá, jako by se jí v noci stalo něco ošklivého. Výběr mezi Nečasem a inženýrem Fuksou totiž připomíná výběr mezi druhým a třetím patrem pekla. I když: podezírám se, že nakonec ještě souhlasím s inženýrem Fuksou: ODS skutečně potřebuje "restart", jen bez kteréhokoli z nich v čele.  

Jan Šibík
Jan Šibík
4. listopadu 2012 · 11:41

A se svým kandidátským projevem vystoupil i Petr Nečas.

Petr Nečas
Petr Nečas
Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
4. listopadu 2012 · 12:05

Zesnulý klasic české politiky, Václav Benda, mi kdysi řekl: Dobrý politik musí perfektně znát stanovy a jednací řád." Chtěl tím říct, že způsob jak se řídí politická jednání - od malých schůzí po velké kongresy - a jejich výsledek jsou do značné míry závislé na procedurální obratnosti. Způsob jak je například předkládán nějaký návrh k odhlasování do určité míry předznamenává jeho výsledek. Ale k věci. Na kongresu ODS bude mimořádně důležitý způsob, jímž se bude hlasovat o složení širšího vedení této strany, tedy výkonné rady. Jesli se volby předsedy a místopředsedů budou protahovat není vyloučeno, že někdo vystoupí - podobně jako před dvěma lety - a řekne: Pojďte, nebudeme kroužkovat jednotlivce, ale hlasujme o celé kandidátce do výkonné rady tak, jak je navržena regiony. Unavení delegáti zvednou ruku a lidé typu Ivana Langera a dalších zažijí obrovský comeback. Jak že to říkal ten Benda?

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 12:44

Omlouvámke se za prodlevu ve zpravodajství. Wifi připojení je další věcí, která občanským demokratům v Brně nefunguje. Plány vzbouřenců ztroskotaly, předsedou byl opět zvolen Petr Nečas. A to už v prvním kole. 351 hlasů z celkového počtu 592 hlasujících delegátů je ale poměrně slabota. Nečas to nebude mít lehké.

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 12:46

Po potlesku staronovému předsedovi začali mluvit kandidáti na prvního místopředsedu. Jako první sdělil své úžasné vize europoslanec Hynek Fajmon. Zaujal už oslovením: Jmenuji se Hynek Fajmon, ale všichni v ODS mi říkejte Hynek. Dobrá. Hynku, Jarmilo, Viléme...

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 12:49

Po Hynkovi hovoří Kuba. Martin Kuba. Delegátům ale nesdělil, zda mu mají říkat Martine, anebo Kubo. Každopádně, jak poznamenal vedle sedící kolega Pečinka: zatím to je nejlepší projev. Bez ohledu na to, kdo ho říká. Zatímco Hynek je zjevně bez šancí, Kuba při debatách o pozici prvního místopředsedy figuroval jak v plánech Nečasových spojenců, tak premiérových odpůrců. Zdá se tedy, že bude mít Miroslava Němcová smůlu.

Petr Holec
Petr Holec
4. listopadu 2012 · 12:56

Tak ODS má nového předsedu, starého předsedu Petra Nečase. Hurá! Tipuju, že mu to vydrží tak do Vánoc, než Martin Kuba, kandidát na prvního místopředsedu, vycítí volání i na předsednický post, jen už na něj bude mít dostatečnou sílu. A mimochodem: nenávidím se za to, ale právě Kubův místopředsednický kandidátský projev měl aspoň víc energie, než mívá spouštění rakve s mrtvým do hrobu. Protože právě teď hovoří Miroslava Němcová a jako obvykle to není pouze sebepoškozování, ale poškozování všech přítomných v sále. "Takhle to už dál opravdu nejde," řekla právě. A mně nezbývá než bezvýhradně souhlasit.  

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
4. listopadu 2012 · 13:10

K projevu Miroslavy Němcové, které v ODS říkají naše paní Božena, jsem přistoupil s velkými obavami. Čekal jsem obvyklé velké emoce balancující na pokraji citového vydírání a antikomunistické prostocviky. Namísto toho nabídla docela slušnou empirickou úvahu ve stylu proboha, ať každý nominovaný řekne, co bude v úterý v Poslanecké sněmovně. Znamená to, že zvítězil Nečas a trvání vlády, anebo začne všechno zase odznovu. Realistický apel, který není od věci. Problémem je, že před dvěma lety byla zvolena první místopředsedkyní a nic. Jakoby se ztotožnila s institucí Poslanecké sněmovny natolik, že se proměnila v sochu matky sněmovny, z níž dlouhé měsíce nevyšlo žádné politické vyjádření. Navíc dodnes nevysvětlila, proč pět dní pět uzavřením nominací uvnitř ODS, odmítla prezidentskou kandidátku, přestože s tím všichni počítali. Za to všechno bude nést zodpovědnost, a proto nebude za chvilku zvolena. Naopak zvolen zřejmě bude Martin Kuba. Odhlédneme-li od celkového kontextu jeho působení měl přesně takový projev, který včera na kongresu tak zoufale chyběl - dynamika, energie, zasazení české politiky do evropského kontextu atd. I proto měl nejbouřlivější ohlasy. A tak bude zvolen, i když nejspíš až ve druhém kole.

Jan Šibík
Jan Šibík
4. listopadu 2012 · 13:11

Petr Nečas po obhájení postu předsedy ODS.

Petr Nečas po obhájení postu předsedy ODS.
Petr Nečas po obhájení postu předsedy ODS.
Jan Šibík
Jan Šibík
4. listopadu 2012 · 13:22

Miroslava Němcová, kandidátka na místopředsedkyni strany.

Miroslav Němcová
Miroslav Němcová
Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 13:17

Volba první místopředsedkyně/prvního místopředsedy právě začíná. Po Nečasově zvolení byly kuloáry vymetené. Jen nezmar "kníže z Hluboké" Pavel Dlouhý už opět obsadil "svoji" židličku v dolním restauračním zařízení. Krátce předtím, než tam usedl, řešil závažný problém. Manažeři ODS totiž delegátům zakázali platit dvou a pětitisícovkami. Z obavy, aby je u toho nikdo nevyfotil jako se to stalo před lety Patriku Oulickému na kongresu v pražském hotelu Clarion. Dlouhý ovšem zrovna drobné neměl. Dvoutisícovka z jeho ruky tak putovala velmi pokradmu.

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 13:22

Občanští demokraté se rozprchli k volebním urnám a na oběd. Vyprázdněným sálem se linou latinské rytmy. Nekonečná kolumbijská telenovela pokračuje...

Petr Holec
Petr Holec
4. listopadu 2012 · 13:30

Jeden z delegátů sjezdu mi položil nepříjemnou otázku: co si o sjezdu myslím? Nebylo snadné odpovědět, když tady slyšíte i to, že má některý kandidát slušnou šanci na zvolení do vedení strany proto, že je na vozíčku. Teď po erárním obědě ale  už vím, co si o sjezdu myslím: voní i chutná zhruba stejně jako hnědá omáčka, jíž nám strana věnovala. Což není nic laciného: stav partají poznáte i podle jídla - a ODS zvlášť. Právě na jejích sjezdech vždy bývalo nejlepší, takže člověk občas mohl i v sále plném delegátů propadnout dojmu, že když je dobře na sněmu strany, bude s ní dobře, i když bude vládnout...   S UHO na talíří ale člověk ztrácí i iluze.

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 13:34

Soudě dle atmosféry v kuloárech, zabodoval se svým kandidátským projevem na prvního místopředsedu nejvíc Martin Kuba. Například Alexandr Vondra doslova řekl, že Kuba za poslední dva roky "vyrostl". Má pravdu. Jakkoli to zní při výšce asi sto šedesáti centimetrového (i s botama) ministra průmyslu úsměvně.

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
4. listopadu 2012 · 14:04

Dnešní projevy od Petra Nečase po Martina Kubu jakoby dávaly zapomenout na včerejší mrtvolné nic. Byly nastoleny určité politické otázky a na některé politici dokonce odpověděli. Člověk bych chtěl přesto od kandidátů na prvního místopředsedu slyšet odpovědi na tyto doplňující věci: 1. Proč Miroslava Němcová přešla politicky před dvěma lety téměř do ilegality a nevyslovovala se k důležitým otázkám? Jak by to chtěla změnit? 2. Martin Kuba sice mile překvapil jako ministr průmyslu a obchodu, z něhož je cítit, že ho politika baví. Proč je však za ním rozvrácená ODS v Českých Budějovicích i celém jihočeském kraji? Nejdříve tam společně se svým spojencem Dlouhým spoluzavinil rozkol na českobudějovické radnici a dnes značka ODS opouští i krajskou radu. Za vším je podepsána dvojice Kuba-Dlouhý. Cítí to budoucí první místopředseda jako svůj politický neúspěch? A pokud ne, znamená to, že po marginalizaci ODS v jižních Čechách půjde stejnou cestou i ve vysoké politice?

 

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 14:06

Martin Kuba je prvním místopředsedou ODS. Získal 363 hlasů. Miroslava Němcová 142 a Hynek (říkejme mu prostě Hynek, když si to tak přál) 69.

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 14:11

V restauraci nedaleko jednacího sálu si gratulují pražský Tomáš Hrdlička s jihočeským Pavlem Dlouhým. Před dvěma lety tehdejší Hrdličkův kůň David Vodrážka vypadl z místopředsednického křesla nejen kvůli tomu, že měl absolutně stupidní projev. Ale i proto, že do poslední chvíle podporoval Martina Kubu, kterého tehdy Nečas trochu jinými slovy označil za lokálního kmotra a architekta velké koalice v Jihočeském kraji a prohlásil, že si ho ve vedení ODS nepřeje. Nyní ho tam tedy má. Kuba navíc od delegátů získal o dvanáct víc hlasů, než samotný Nečas.

Petr Holec
Petr Holec
4. listopadu 2012 · 14:30

Zajímavé: má fakt volba Martina Kuby prvním místopředsedou ODS, navíc vyšším počtem hlaslů, než získal Petr Nëčas, znamenat onu vytouženou obnovu důvěryhodnosti strany? Důvěryhodnosti u koho? U kmotrů? Protože jestli někdo symbolizuje to, proti čemu ODS zkoušela bojovat před dvěma roky, když do jejího čela strčil nejdrřív Ivan Langer a poté i sněm Petra Nečase, pak je to právě Kuba. Zkouším si to vysvětlit a nenapadá mě nic jiného, než že ODS znovu vykročila vpřed směrem vzad. Navíc být Nečasem, děsím se, když mi hned několikanásbnou loajalitu slibuje někdo s tváří Kuby. Od teď by měl Nečas za sebou vždy mít nejméně dva bodyguardy, jen pro jistotu: určitá forma loajality totiž vždy přichází zezadu. Už se těším na další a s každou další volbou stále bližší sjezd ODS.      

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 14:48

Občanští demokraté se právě handrkovali, kolik si budou volit řadových místopředsedů. Senátor Jaroslav Kubera navrhuje, ať je místopředseda pouze jeden. Další návrhy zněly: dva, pět. Petr Nečas si přeje, aby místopředsednické funkce zůstaly čtyři. Faktem je, že čím více křesel, tím se dá uspokojit více krajů.

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 14:51

Jako první své uchvacující politické vize líčí delegátům Pavel Blažek přezdívaný v Brně Don Pablo. Ten jeho brněnský přízvuk je zkrátka k sežrání. Zní to jako, když v děstkém filmu Madagaskar nadabovali lemura Krále Jelimána.

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 14:59

Mezitím se v kuloárech rozebírají a analyzují už skončené volby a rozebírají perspektivy ikandidátů na místopředsedy. Část Pražáků, ale i někteří Jihočeši či Jihomoravané "pouští" informace, že se v průběhu soboty pokusil Petr Nečas se svými věrnými vyjednat "zářez" Martina Kuby. Proto prý byl na oplátku do volby předsedy nasazen Ivan Fuksa, aby si Nečas nevyskakoval. A proto prý Jihomoravané v čele s Blažkem kverulovali, že by Nečasovi mohli naházet prázdné lístky. Lidé z okolí premiéra to ale označují za nesmysl. Nečas měl prý dost starostí sám se sebou, natož aby se pouštěl do Kuby. Nečasovi stoupenci za tím vidí pokus vyhecovat Kubu proti Nečasovi. Pokud by totiž v příštím týdnu neprošel daňový balíček a díky tomu padla vláda, mohl by podle scénáře premiérových odpůrců prezident Václav Klaus pověřit pokusem o sestavení vlády druhého muže ODS. Tedy Kubu.

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 15:00

Faktem je, že pakt moravských regionů, Jihočechů, Plzně, části Prahy a části Středočechů zatím funguje. Pokud tomu tak bude i nadále, měli by být místopředsedy zřejmě Pavel Blažek, Miroslava Němcová, Tomáš Chalupa a zřejmě Jiří Pospíšil.

Petr Holec
Petr Holec
4. listopadu 2012 · 15:06

Právě dorečnil kandidát na místopředsedu ODS Pavel Blažek a mě při jeho interepretaci napadá asi tohle: kkgjdhsqhrnfnjfnmc jezgmndjwehd. Ne že by Blažek byl hlupák - naopak. MYslím, že má jasné politické přesvědčení. Ale obávám si, že si popletl lekci z ústavního pořádku a politické filozofie a kandidátský projev - tedy zhruba důvod, proč kandiduje a jak chce zastavit volný pád. V tom má na rozdíl od něj celkem jasno staronový šéf ODS Petr Nečas: za žádnou cenu se nechce vzdát funkce. A kdo mu může nerozumět?  

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
4. listopadu 2012 · 15:22

Mluví Tomáš Chalupa. Jediný člověk, který před dvěma lety v Praze udržel v šesté městské části pozice ODS (přes čtyřicet procent). Od kmotrů si vždycky zachovával jistou distanci. Jeho problémem je, že nestrávil přechod z komunálu na ministerstvo, kde se provalilo, že on - bývalý novinář - se médií bojí, že je ustrašný z reakcí tzv. zelené veřejnosti, že se není ochoten generovat a prezentovat silné politické a odborné názory. Jestli bude zvolen místopředsedou bude to další jeho pěkná větička do životopisu. Pan opatrný není tím silným tahounem pro tuhle rozkolísanou dobu.

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 15:32

Na rozdíl od kolegy Pečinky se domnívám, že je Chalupa především prázdná bečka, což opět potvrzuje i svým projevem. Asi nejvíc ho vystihuje věta, kterou do své řeči zařadil on sám: "Byl jsem v ODS mladý a s ODS i stárnu. Jsem tlustý a moje žena říká, že mi ubývají vlasy". Faktem je, že položit vedle sebe fotografie rok od roku od doby, kdy býval mluvčím Václava Klause, vystihovalo by to nejlépe, jak může člověk v politice zblahobytnět a nakynout.

Petr Holec
Petr Holec
4. listopadu 2012 · 15:38

Takže jen krátce: ve svém kandidátském projevu na místopředsedu ODS Tomáš Chalupa hodně mluvil o dětech. Proč ne. Být však ODS, moc ho mezi děti nepouštím: ve tváři mu hraje cosi stále strašidelnějšího.   

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
4. listopadu 2012 · 15:48

Milánek Richter dnes na kongres vyrazil ve kvalitní obuvi. Černé kotníkové boty s imitací ještěří kůže mu sluší možná ještě víc než košile, jejíž bílou manžetu si nechal ozdobit černě vyšitým logem své firmy. Výsledkem je outfit, v němž by do společnosti nevyrazil snad ani Michal David. Jenom nevím, jestli oblečení vyjadřuje spíš postoj konzervativce, nebo liberála.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
4. listopadu 2012 · 15:52

Ideální místopředsednická sestava: Kuba, Pospíšil, Chalupa, Blažek. Na to bude potenciální volič ODS reagovat skokem do zdi. Pokud to tak dopadne, měl by Nečas rovnou složit funkci. Ať se může předsedou stát Václav Klaus.

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 16:02

Od pultíku hřímá Jiří Pospíšil. Jako místopředseda byl poslední dva roky neviditelný, ale o to má prý nyní větší vůli měnit ODS. Pozoruhodné! Mezi ním a Petrem Nečasem prý už není žádný problém a slovo loajalita mu prý není cizí. No, tak to jsme tu kolektivně málem padli pod stůl. Kolega Plesl hecuje: že nenapíšeš, že už dvacet minut piští o hov.ě? Má to tady!

Petr Holec
Petr Holec
4. listopadu 2012 · 16:10

Tak lidmi tolik milovaný Jaroslav Kubera zase přijel na sněm, přednesl pár kritických i vtipných projevů - a zase nikam nekandiduje! Takže jeho ultraúspěšná receptura z místní politiky znovu zůstane nevyslyšena na celostátní úrovni - nebo tak nějak. Obávám se, že Kubera začíná být svého druhu sjezdovým bavičem, který přijede rozesmát sál převážně zoufalých lidí, načež zase hned odjede do svých milovaných Teplic. Takže se sám stává spolupachatelem. Snad by mu to už někdo měl konečně říct.        

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 16:18

V dolní restauraci už se to začíná rozjíždět s panáky. Nejvíc fascinující je kníže z Hluboké Pavel Dlouhý. Ten člověk se od svého stolku a svojí židličky snad nehne. Prostě sedí a uděluje audience ostatním delegátům. Kdyby nad stůl dali cedulku s nápisem "U Huberta", mohl by se cítit jako doma na Hluboké.

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 16:21

U vedlejšího stolu cosi řeší Petr Tluchoř s Ivanem Fuksou, s nimi sedí i exministr zdravotnictví Tomáš Julínek a bývalá zaměstnankyně Úřadu vlády z Topolánkovy éry Gabriela Kloudová. Zrovna smutně nikdo z nich nevypadá. Příští týden bude ve sněmovně asi ještě legrace. Pro Petra Nečase zřejmě k popukání!

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
4. listopadu 2012 · 16:32

Milánek Richter si stěžuje, že nemá manžetu vyšitou černě, ale modře. Jak jinak, samozřejmě. Za vzniklou citovou újmu se omlouvám.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
4. listopadu 2012 · 16:36

Právě jsme se s kolegou Holcem shodli, že to nejlepší na probíhajícím kongresu ODS jsou hostesky. A vůbec nejlepší by bylo, kdyby tyhle roštěnky zasedly ve vedení strany. Vznikl by tak aspoň jeden důvod, proč ODS volit.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
4. listopadu 2012 · 16:42

Boris je formát: "To jste vy, co o mně píšete ty blbosti na internetu?"

"Ano."

"Ale mně je to jedno. Chápu, že si z toho musíte dělat srandu."

Petr Holec
Petr Holec
4. listopadu 2012 · 16:53

Kongres se jako obvykle zvrhnul v zabíjení času. A tak jsem od jednoho z členů ODS slyšel, jaký nový džob se chystá pro padlého senátora, místopředsedu a už brzy jistě i ministra obrany Alexandra Vondru: protože si to vyzkoušel i během volební kampaně, bude v sídle ODS čepovat pivo. Prý se na to poslední dobou dobře hodí i vzezřením.   

Petr Holec
Petr Holec
4. listopadu 2012 · 17:01

Ať už dopadne volba místopředsedů jakkoli, jedno je jisté: třiadvacátý sněm ODS  vejde do historie jako ten, kdy ani sami delegáti nevědí, co se to kolem nich vlastně děje. Panuje tady takové zmatení, zoufalství a strach z budoucnosti, že sami mnozí ani nechápou, proč volí, jak volí. Nejvíc se shodnou na jednom: výsledkem brněnského sněmu bude jen další sněm.   

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
4. listopadu 2012 · 17:07

Na sčítání hlasů dohlíží Jan Vidím. Je fajn, že budoucnost Občanské demokratické strany má pod kontrolou Ordo Lumen Temli. Po dnešku by to ostatně nebyl špatný název pro celou stranu.

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 17:13

Tak místopředsedové jsou na světě! Bude to vyloženě parta hic! Nejúspěšnější byl plzeňský exministr spravedlnostiu Jiří Pospíšil se ziskem 454, za ním následuje jeho brněnský nástupce Pavel Blažek, který získal 439 hlasů. Kromě něj ve vedení zasednou i pražský Tomáš Chalupa s 343 a Miroslava Němcová s 306 hlasy.

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 17:14

Největší smolařkou místopředsednické volby je pražská senátorka Daniela Filipiová, která podle neoficiálních výsledků získala 303 hlasy. O tři méně, než Miroslava Němcová.

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 17:18

Jak to komentovala jedna z přítomných významných postav tuzemského byznysu a mediální scény: Tak to ať zruší IČO.

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 17:23

Petr Nečas to bude mít těžké. V zásadě mu klidně mohou zbývat tři dny. V kuloárech Výstaviště se ale nese informace, že má premiér v úterý odvolat Pavla Dobeše z ministerstva dopravy. Tím by se za prvé zavděčil Karolíně Peake a jejím LIDEM, za druhé by mohl zabodovat i u Vítka Bárty. Třeby by některé z jeho oveček mohli při hlasování o daních snížit kvórum odchodem ze sálu a tím ukmožnit vládě přežít navzdory Tluchořovi a spol. Bárta totiž a) nemá rád mladého Dobeše, za b) nechce riskovat, že by ho předčasné volby mohly vymazat z politické mapy. A připravit o poslaneckou imunitu.

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 17:24

Už se těšíme, až za novým místopředsedou ODS Tomášem Chalupou přijdou kvůli kauze Key Investments detektivové s klepety. To bude zábavy...

Petr Holec
Petr Holec
4. listopadu 2012 · 17:32

Tak se zdá, že ODS znovu dokázala, že to dokáže! V čele nechala šéfa, co v rekordně krátké době prohrál rekordní počet voleb, ale pořád nějak nemůže odejít. K ruce mu dala prvního místopředsedu, kterého radši schovala na předposledním kongresu, médii nazvaného jako očistný, protože hygiena prostě vypadá jinak. Do vedení ještě posadila i Tomáše Chalupu, nešťastné dospělé dítě. Co k tomu ještě říct? Snad bych lidem z ODS poradil, aby se na sebe někdy podívali z tmavého ochozu, kam vyhnali nás, novináře. Vsadím se, že by před sebou viděli stejnou tmu jako my.   

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
4. listopadu 2012 · 17:42

Hlasuje se o Ivanu Langerovi - takový by mohl být titulek noviny, které by měly vyjít do půl hodiny. Ve skutečnosti je samozřejmě volba do širšího vedení ODS (výkonná rada) o více jménech a výsledek bude klíčem k tomu, jak se bude politika této strany dál provádět. Přesto je jméno Ivana Langera něčím, co spojuje lidi z kmotrovských i nekmotrovských krajů, občansko demokratickou levici i pravici. Jinak řečeno, pokud se delegáti shodnou na Langerovi, projdou zřejmě i všichni ostatní. Pokud neprojde Langer je pravděpodobné, že by nemuseli být zvoleni i nominanti z dalších krajů. A jaké chuťovky nám krajské sněmy připravily? Jižní Čechy vysílají kmotra Dlouhého, člověka, který rozvrátil ODS na českobudějovicku i v městě samotném, takže ODS už není ani na radnici, natož v krajské radě. Znamená to, že toto know how chce Dlouhý přenést i na celostátní úroveň? Významná bude také podpora nebo nepodpora dvojice Tluchoř - Šnajdr, kteří interpretují porážku jejich spojence Fuksy v předsednické volbě jako podporu už nejen jednoho člověka, ale celého názorového proudu, který prý zastupují. Jejich silný mandát z právě probíhajícího hlasování může znamenat jediné: prohráli jsme na 23. kongresu, ale ne dostatečně. Nic nekončí, jedeme dál.

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 18:07

Petr Nečas musí být šťastný přinejmenším jako Boris. Ve vedení ODS má Jiřího Pospíšila, kterého upřímně nesnáší a vymetl ho z ministerstva spravedlnosti. Dále Pavla Blažka, kterého svého času odvolal z dozorčí rady Lesů ČR a na dlouho ho odsunul z rozhodování v ODS. Pak tu máme Tomáše Chalupu. Chlapíka, kterého mu na ministerstvo životního prostředí vnutil Václav Klaus, kterému Chalupa kdysi dělal mluvku. Toho Klause, který dnes Nečasovi vrací jeden zákon za druhým. A navíc je Chalupa favoritem pražského Tomáše Hrdličky. A tento all star team doplňuje Miroslava Němcová, jíž Nečas dlouho nemohl zapomenout, že nekývla na prezidentskou kandidaturu. Nemliuvě o Martinu Kubovi, ještě před dvěma roky pro premiéra nepřijatelného kmotra. Čirá radost.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
4. listopadu 2012 · 18:21

Tak schválně, jestli zítra nějaké noviny napíšou, že ODS realisticky pohlédla na velební porážku, pochopila její příčiny a vyvodila z toho patřičné personální změny. A na ilustrační fotografii by mohl být třeba Tomík Chalupa, bezkonkurenčně nejlepší český investor obecních peněz.

Petr Kolář
Petr Kolář
4. listopadu 2012 · 18:36

Stále se ještě čeká na výsledky voleb do výkonné rady, tedy vrcholného širšího vedení občanských demokratů mezi kongresy. Hlavním tématem je, zda uspěje Ivan Langer a pražští kandidáti Pavel Hurda s Andreou Vlásenkovou. Při volání po "nových tvářích" se přitom neřeší, že by měl ve výkonné radě sedět například dlouholetý pražský šíbr Filip Dvořák, kníže z Hluboké Pavel Dlouhý či třeba Petr Tluchoř za Středočechy. Spolu s kolegy jsme usoudili, že poté, co občanští demokraté předvedli v Brně za dílo, je už vlastně úplně jedno, jak volby do výkonné rady dopadnou. Langer s Dvořákem sem, Langer s Dvořákem tam. V tuto chvíli tedy ukončujeme online zpravodajství z kongresu ODS a (konečně!!!) vyrážíme zpět do Prahy. Domů. Do Podolí. Do lékárny. Do pr.ele, mě je smutno! Ostatně nejlepší, co by nyní mohli občanští demokraté udělat, by bylo zhasnout, rozkrást tombolu jak ve Formanově filmu, a zmizet také. Něco nám ale říká, že o nich v tomto týdnu - vzhledem k hlasování o daňovém balíčku a důvěře vládě ve sněmovně - ještě uslyšíme. Lidé, měl jsem vás rád. Bděte! 

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
4. listopadu 2012 · 18:46

Nehodláme plýtvat drahocenným nedělním časem čtenářů webu Reflex.cz, a naše dvoudenní zpravodajství z 23. kongresu ODS zakončíme konstatováním, že příští parlamentní volby ODS určitě nevyhraje. Děkujeme za vaši přízeň a za pozornost, kterou věnujete serveru Reflex.cz. Loučím se i jménem Bohumila Pečinky, Petra Koláře a Petra Holce. Pěkný večer z Brna!

 

 

ODSODS|Reflex.cz