Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Profimedia.cz

Živě z kongresu ODS. "Tak trochu jiné" on-line zpravodajství Reflexu

Tuto sobotu a neděli se rozhoduje o budoucnosti ODS. Její členové si na brněnském kongresu zvolí nové vedení. Buďte u toho a sledujte naše naše netradiční on-line zpravodajství. Najdete zde komentáře Bohumila Pečinky a Jaroslava Plesla, glosy Petra Koláře a Petra Holce... a samozřejmě i fotografie od našeho fotografa Jana Šibíka.

 

Online přenos

Online přenos

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 10:41

Dobrý den, hlásíme se z Brna! Po překonání technických problémů začínáme on-line přenos z ustavujícího kongresu strany LIDEM.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 10:43

Ajaj! Tak kolega Petr Kolář mě právě upozornil, že jsme na kongresu ODS. Ale kdo to má poznat?

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 10:44

Tady na brněnském výstavišti před chvíli odezněla česká hymna a delegáti se právě usnesli, že jsou usnášeníschopní. Zajímavé.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 10:45

Na pódium přichází Petr Nečas. Začíná jako Petr Čtrtvníček v reklamě na Vodafone. "Měl jsem něco připraveného, ale řeknu něco jiného." Jak typické!

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 10:48

Nečas si zatím jenom sype popel na hlavu.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 10:54

"Základní problém naší situace je ve ztrátě naší důvěryhodnosti u voličů," tvrdí předseda ODS ve svém úvodním projevu.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 11:00

"Musíme bojovat s kmotry," říká Nečas. Ale nemá na mysli "tlusté krky se zlatými řetězy", jak je popsal Jan Zahradil, nýbrž boji proti používání slova kmotr na veřejnosti! Takhle ODS určitě získá ztracenou důvěru zpět...

Petr Kolář
Petr Kolář
3. listopadu 2012 · 11:07

Už jste někdy cestovali do Brna vlakem? Rychlíkem (!!!) to z Prahy trvá tři hodiny. Jídelní vůz byl z "technických důvodů" zrušen. Poté vám ten chlapík, co uličkami mezi vagóny tlačí vozík s pitím, oznámí, že vystupuje v Kolíně. Po třech hodinách, přesně o půlnoci, dorazíte do Brna. Střízliví! A tušíte, že to nejhorší má ještě přijít...

Petr Kolář
Petr Kolář
3. listopadu 2012 · 11:11

V architektonickém skvostu Brna, hotelu Voroněž, si náladu příliš nevylepšíte. Naštěstí se bacvičem večera stává jeden ze šestice kverulantů, kterým se z Bůh ví jakého důvodu říká rebelové. Tomáš Úlehla. Kožená bunda, mikiny, ze které mu přes veškerou snahu vylézá břich. Kolegyně z Českého rozhlasu jsou konsternované. Tom, jak říká, ať ho nazýváme, je zjevně ve formě. Možná prý bude i premiérem, až toho Nečase nezvolí, neb se znemožní sám. Když ho tedy nominuje Praha (čti Tomáš Hrdlička). Paráda. Plán premiérových odpůrců je tedy venku. A na to si připijeme!

Petr Kolář
Petr Kolář
3. listopadu 2012 · 11:15

Snídaně ve Voroněži také stojí za to. U vedlejšího stolku sedí delegáti z Prahy. Z té části, která Nečase příliš "nemusí". Jaký bude jejich sobotní plán? Tak nejprve si dát pivo, mudrují při vzpomínkách, jak si v noci jeden jejichn moravský kolega - delegát spletl strip bar s bordelem, dostal "přes držku" a do hotelového pokoje jim ho musel pomáhat vynášet taxikář. Za tři tisíce. Ty vole, to jsme kmotři, co? Tak teď to pivo, dneska tam být nemusíme, říkají v narážce na jednání kongresu. Tak hurá za Nečasem.

Petr Kolář
Petr Kolář
3. listopadu 2012 · 11:19

Premiér zrovna vykládá, že si berou jako rukojmí "ODS a naši zemi" a je připraven "ke kompromisu". Ještě aby připomněl, že je kongres "nevyzpytatelný živočich", jak říká před každým kongresem občanských demokratů od setkání v Ostravě v roce 2001.

Petr Holec
Petr Holec
3. listopadu 2012 · 11:28

ODS-konec dekadence? Každý, kdo si pamatuje volební sjezd v pražském hotelu Clarion v roce 2008, kde hostesky měly velmi sporé mandatorní oblečení a stoly přetékaly čtyřhvězdičkovým cateringem, musí v brně být zklamán: sjezd se koná ve stejně nudné výstavní hale, v jaké se naposled sjela ČSSD - jen nabarveném namodro. Kam sakra dala ODS všechny peníze? Kde jsou kmotři a jejich pětitisícovky? A jak máme my, voliči, ještě poznat nějaký rozdíl mezi pravicí a levicí? Navíc když i Petr Nečas, stále ještě šéf ODS, začíná připomínat trochu hysteričtějšího Bohuslava Sobotku!  

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 11:32

Vzkaz pro kolegu Pečinku: Bohumile, shání se po tobě Česká televize. Potřebují zanalyzovat Nečasův projev. Tak si radši vypni si telefon..

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 11:33

Za chvíli se přihlásí Bohumil Pečinka s prvním komentářem. Zůstaňte s námi!

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
3. listopadu 2012 · 11:39

Některé lidi je zřejmě nutné zabít ještě jinak než politicky. Krásným příkladem je Ivan Langer. V létě 2010 vykroužkován voliči ODS v olomouckém kraji. Před týdnem byl odmítnut členy téže strany na oblastním sněmu, takže se nestal ani delegátem. O pár dní později se otřepal, dal šumperské ODS nabídku, která se neodmítá a nechal se alespoň navrhnout do výkonné rady. Pět minut před začátkem kongresu ohlásil olomoucký delegát Brnčal, ze se vzdává účasti a jako náhradního delegáta navrhuje Langera a současněho za sebe doporučuje do volební komise. V zákulisí začala vřava, jestli tento Langerův trik neni už příliš. Mezitím mu sekretariát nechal narychlo vyrobit alespoňdelegačenku. Pokračování příště.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 11:40

Skončil projev Petra Nečase. Zatleskal mu i Mirek Topolánek. Na pódium přichází Karel Schwarzenberg. Můžeme jít na kafe, protože ODS tu nemá titulkovací zařízení.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 11:45

Pořád mluví Schwarzenberg. Ale všichni už se tu těšíme na projev Mirka Topolánka.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 11:49

Soutěž o nejvyšší límec u košile jednoznačně vyhrává vyfešákovaný kocourek z Prahy 10 Milánek Richter. Blahopřejeme! A za chvíli se podíváme po nejtlustším zlatém řetězu.

Petr Holec
Petr Holec
3. listopadu 2012 · 11:54

O voliče nepřicházíme, jen je postupně ztrácíme! řekl - samozřejmě kromě mnoha jiných inspirativních věcí - Petr Nečas. A já mu za to děkuju! Dlouho jsem si lámal hlavu s tím, proč ODS přestávám rozumět. A teď už to konečně vím. Partaj téměř nikdo nevolí, ale voličů má pořád spoustu!  

Petr Kolář
Petr Kolář
3. listopadu 2012 · 11:56

Zdravici šéfky LIDEM Karolíny Peake přečetla - možná symbolicky - Miroslava Němcová. Někteří z rozjařenějších občanských demokratů navrhují, že by se jejich kongres mohl s nedalekým ustavujícvím zasedáním strany Karolíny Peake spojit do slučovacího sjezdu. Ostatně název ODS LIDEM by nemusel být marný.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 12:08

Topolánek si namasíroval obličej a jde na to. Vypadá to na mimořádný řečnický zážitek!

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 12:10

Topol cituje Nohavicu: "Skončilo léto s Topolem, je tady podzim s Jiřím. Studený vítr nad polem hraje si s bílým chmýřím."

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 12:11

Topolánek oznamuje, že po projevu jede na Fed Cup. Asi ho vyzvedne Mára.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 12:13

Topolánek peskuje Nečase za jednu pasáž v jeho projevu. "To snad, Petře, nemáš zapotřebí." Část delegátů tleská. Má-li tleskající masa indikovat, zda bude Nečas zvolen předsedou, pak zvolen bude. Většina delegátů totiž netleská.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 12:15

O vile v Monte Argentariu zatím nic.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 12:16

"Pokládat vládu je zhůvěřilost," říká Topolánek. A říká také, že odjede ze země. "Zatím té moravské," dodává.

Petr Kolář
Petr Kolář
3. listopadu 2012 · 12:27

Původní plán Nečasových odpůrců byl: složit vládu, poslat ho na kongres coby premiéra v demisi, aby nemohl disponovat mocí a nabízet protislužby, což by mohlo přispět k jeho krachu v předsednické volbě. Do ní by podle zmíněného scénáře šel Nečas sám, nezískal nutných 50 procent hlasů, tím nastala "jiná situace" a do předsednického klání by se mohli přihlásit předpokládaní náhradníci v čele s Martinem Kubou. Nakonec ale Tluchoř a spol. souhlasili s odkladem hlasování o vládě. Změně strategie dodnes nerozumí ani řada Nečasových odpůrců na kongresu. Lidé z Tluchořova okolí už ale v kuloárech začínají vysvětlovat a malovat scénář nový. "Co by se stalo, kdyby vládu položili ve středu? Z Nečase by byl mučedník, ale hlavně by ztratili manévrovací prostor. Na kongresu by navíc ani nemohli vystoupit. Takhle vystoupí, řeknou, že pokud bude Nečas zvolen, položí vládu příští týden. Je to sice trochu vydírání, ale účel světí prostředky. I když je premiér, nemá teď Nečas co nabízet. Vy byste přijal jakoukoli nabídku, když víte, že to může být do středy?" Jistou logiku to má, jakkoli zvrácenou. Zatím se ale podle atmosféry kongresu nezdá, že by to k Nečasově pádu mohlo opravdu vést.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 12:49

Topolánkův projev byl velmi dobrý. Přesně pojmenoval příčiny současné krize ODS. Ale jak píše náš čtenář, nejmenovaný expert na politické kampaně: "Topol byl někde v hibernaci? On u toho nebyl nebo co?! Kdo ho rozmrazil?Ať ho strčí zpátky do mrazáku!". Asi tak.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 12:50

Mluví Mirka Němcová. Šum mezi delegáty je silnější než její projev. Na místopředsedkyni strany to však není. Vlastně je to k ničemu.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 12:55

Osobně se těším na projev Tomáše Chalupy. Doufám, že Klausovu dikci poctivě trénoval ještě dnes ráno v koupelně

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 12:56

Bude oběd. Pokračování ve 14:00. Vyrážíme do kuloárů.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 12:58

Jsou tu velvyslanci USA a Ruské federace. Čtyři řady od sebe.

Petr Kolář
Petr Kolář
3. listopadu 2012 · 13:17

Mezi novináři se objevil vůdce protinečasovské opozice Petr Tluchoř. Shazovat vládu a pustit komunisty k moci prý nechtějí. Co se situace na kongresu týká, je Tluchořovým nejčastěji používaným výrazem slovo: uvidíme. Co je ale nejpodstatnější: housle s sebou nemá a zahrát prozatím neplánuje. Ale uvidíme...

Petr Kolář
Petr Kolář
3. listopadu 2012 · 13:22

Všichni účastníci kongresu mají kolem krku povinné visačky. Tak tomu bylo na kongresech vždy, novinkou je ale povinná fotografie každého z účastníků. Někteří delegáti se prohlížením fotografií svých kolegů vyloženě baví. Šedé eminence pražské ODS Tomáš Hrdlička s Ondřejem Palounkem si v prostorách kuřárny dokonce domlouvali, že si své visačky po kongresu vymění. Asi jako si fotbalistré po zápasech mění dresy. Palounek, vyžívající se v leckdy obskurních modelech obleků, se na svoji delegátčenku nechal zvěčnit v klobouku. Uf!

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 14:05

Oběd se chýlí ke konci, ale delegáti pořád nikde. S takovou morálkou se stát řídit nedá. Ale zase: proč se namáhat, když všichni vědí, že nikoho jiného než Nečasu tu stejně zvolit nemůžou.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 14:08

Dorazil kolega Šídlo z Hospodářských novin. Nemá dobrou náladu. Kongres mu připomíná sjezd ČSSD v roce 2005. "Tehdy si zvolili Grosse," upozorňuje blízkého Nečasova spolupracovníka Jiřího Sezemského.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 14:13

Je tu analytička České televize. Požádáme ji o rozhovor, když už si ji platíme z koncesionářských příspěvků.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 14:14

Hovoří místopředseda ODS Pavel Drobil. Nadějný chlapec to býval, teď je z něj politická mrtvola. R.I.P.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 14:46

Mluví Alexander Vondra. Další tragický projev místopředsedy. Ještěže končí. O ProMoPro samozřejmě ani nepípnul.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 14:48

K pultíku přišel prezidentský kandidát Přemysl Sobotka. Pouští se do bulvárních médií a do liberálů. Zřejmě trochu poseděl v baru.

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
3. listopadu 2012 · 14:53

Projde Kuberovo pravidlo? S obrovským napětím je očekáváno vystoupení nejúspěšnějšího krajského politika ODS - Jaroslava Kubery. Reflexu se podařilo zjistit, že Kubera chce mj. navrhnout, aby každý kraj jmenoval do širšího vedení (výkonná rada) nikoli dva až čtyři delegáty, jak je to dosud zvykem. Podle Kubery se zabrání krajským dohodám kmotrů tím, že přímo kongres bude z navržených delegátů volit jedno jméno. Podaří se mu zítra změnit stanovy ODS? A bude eventuálně sám kandidovat na místopředsedu? Z dosavadních vlažných projevů se zdá, že právě Kuberovo vystoupení může vnést na brněnský kongres dynamiku, které zde dosud chybí.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 14:55

Sobotka hrozí "probruselským Háchou". Zřejmě odpověď na "kremlofilní bábu".

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 14:58

Sobotka domluvil. Kdyby záleželo na kvalitě jeho projevu, prezidentem se nikdy stát nemůže. Žádá třeba, aby se delegáti "poučili z historie". Lze použít horší kliše?

3. listopadu 2012 · 15:01

"Největší bídu ODS symbolizuje, že ji nyní chtějí čistit lidé, od kterých se zkoušela očistit po rekordně bídném výsledku ve sněmovních volbách v roce 2010: Boris Šťastný, Ivan Langer, Tomáš Chalupa," píše Petr Holec ve svém komentáři.

Petr Kolář
Petr Kolář
3. listopadu 2012 · 15:05

Dynamika senátora Kubery se zatím projevuje tím, že v restauračním zařízení nedaleko jednacího sálu, kde je mlha hustá tak, že by se dala krájet, rozdává modré zapalovače s nápisem: "Děkuji Vám za důvěru. Jaroslav Kubera." V žertu přitom tvrdí, že si dělá kampaň. Akorát ještě neví, anebo nechce říct, na co...

Petr Kolář
Petr Kolář
3. listopadu 2012 · 15:10

U řečnického pultíku se střídá jeden řečník za druhým. V zásadě vám nemusí vadit, že nevíte, co říkají. O nic totiž nepřicházíte. Nyní x-tou variaci na stejné téma pronáší šéf poslanců Zbyněk Stanjura. Mírným osvěžením jeho projevu je snad jen to, že za jedno ze zel současné politiky označuje prezidentského kandidáta Jana Fischera, kterého si kdysi za premiéra vybral jeho ostravský kamarád Mirek Topolánek. Ale aspoň má Stanjura o čem mluvit. Moudřejší a zkušení delegáti čas krátí v onom baru, kde je mlha hustá tak, že by se dala krájet.

Petr Kolář
Petr Kolář
3. listopadu 2012 · 15:18

V kuloárech se začíná diskutovat o místopředsedech. První místopředseda Kuba, dále Blažek, Pospíšil, Němcová a Chalupa. Němcovou na první místopředsedkyni zjevně nepodpoří ani ti, kteří se (možná pod vlivem okolností) tváří, že jsou skalními podporovateli Petra Nečase. Začíná se rozbíhat legenda o tom, že Němcová nemá být první místopředsedkyní, protože s výjimkou "svojí" Vysočiny nenavštívila jediný nominační krajský sněm. Prý se přitom nemůže vymlouvat na funkci předsedkyně sněmovny, neb ta v té době nezasedala. Kuba naopak jezdil jak divý. Ale jak s oblibou říká Petr Nečas, "kongres je nevyzpytatelný živočich" (fakt té jeho klišoidní hlášce začínám propadat). Rozhodovat se beztak nebude teď, ale v noci v brněnských lobby barech.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 15:21

Oprava: Vondra o ProMoPro mluvil. Případ nazval svou chybou...

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 15:23

Šéf poslaneckého klubu ODS Stanjura navrhuje, aby se ODS pustila do "boje s klimatem". Asi mu obloha není dost modrá.

Petr Holec
Petr Holec
3. listopadu 2012 · 15:42

Ať už sjezd ODS dopadne jakokoli - a že všichni, co tady sedíme a usínáme, víme jak - může si partaj ještě před volbou vedení připsat jeden suverénní triumf: uspořádala jednoznačně nejnudnější sjezd v naší polistopadové historii. Až jsem se při průchodu bezpečnostním rámem přistihl u přání, aby sem někdo pronesl bombu a způsobil aspoň nějakou akci, když už toho není schopna ODS. I když, musím poděkovat Aleksandře Udženiji za následující slova na závěr jejího krásně holčičho projevu: "Koruna je vždy ve spojení s kořeny," popsala svou partaj. Škoda že neřekla, s jakými.    

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 15:48

Čím dál intenzivněji se mezi delegáty začíná debatovat o tom, že "dohodnutá" varianta místopředsedů může v noci padnout. Objevuje se už i legenda o tom, že rozbuškou bude, stejně jako minule, jeden nepodařený projev. Minule to byl projev Vodrážkův, teď to má být projev Nečasův. Tak uvidíme.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 16:00

Objevila se první žádost, zda bychom se nemohli pustit do módní policie. Takže tady je odpověď: Nemohli. Ještě jsme neviděli Janu Nagyovou.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 16:08

"Mafiáni si udělali ze státních podniků krmelce," cituje poslynkyně ODS Jaroslava Wenigerová z nějakého dopisu. Konečně jasné slovo! Je vidět, že je z Ostravy. Bohužel však zůstává osamocena. Ostatně  je příznačné, že když už někdo zmíní tzv. podnikatele či tzv. lobbisty napojené na ODS, nikdy nepadne žádné jméno. Takhle s tou očistou, dámy a pánové, v ODS nepohnete. Chceme slyšet jména!

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 16:09

Kolář i Pečinka se mi ztratili. Nevylučuji, že si pro ně budu muset dojít do baru...

Petr Kolář
Petr Kolář
3. listopadu 2012 · 16:18

Kolega Plesl se dopustil fatálního omylu daného zjevně závistí, že nemohl být v baru sám. Koho by ostatně bavilo namísto popíjení s delegáty sedět v prvním patře u notebooku a sepisovat moudra pro čtenáře on-line zpravodajství? Nicméně, jak vidno, jsme především zodpovědní! Parafrázuji-li klasika, Lidé, čtěte!

Petr Kolář
Petr Kolář
3. listopadu 2012 · 16:29

Jako tomu bývá na kongresech občanských demokratů vždy, přesunulo se definitivně hlavní dění do barů, restaurací a přilehlých hospod. Právě tam je centrum nekonečného rozebírání veškerých plánovaných dohod i (řečeno po klausovsku) nedohod. Jeden z posledních drbů se týká pozice pražského kandidáta na místopředsedu ODS a ministra životního prostředí Tomáše Chalupy. Respektive pozice primátora Prahy a šéfa tamní ODS Bohuslava Svobody. Ten na čtvrtečním zasedání regionální rady Praha ustál svoji pozici a navíc svým rivalům ukázal, že je v hlavním městě stále silnější, než oni. Zároveň ale jeho lidé do místopředsednického křesla kromě Chalupy nominovali i staronovou senátorku Danielu Filipiovou. Je to věc dvojsečná. Praha totiž údajně místopředsednické křeslo přislíbené má. Kdyby Chalupa neuspěl, mohl se Svoboda před svými rivaly postavit a říct: Vidíte, vámi prosazovaný kandidát neuspěl, a získal by ve vnitropražském boji jasně navrch. Nominací Filipiové se ovšem o tuto možnost připravil. Pokud totiž Chalupa nakonec neuspěje, parta okolo Tomáše Hrdličky či Ondřeje Palounka označí za viníka Svobodu a nominaci Filipiové. Ve stylu: měli jsme to domluvené a roztříštěností jsme nedosáhli svého. Vaší vinou, pane primátore. Sám Svoboda tuto variantu komentoval poměrně podrážděně. "Jaké slíbené místo? Podporuji nominaci těch, kteří by mohli ODS pomoci," prohlásil. A odešel.

Petr Holec
Petr Holec
3. listopadu 2012 · 16:43

"Já Petra Nečase volit nebudu. Jako předseda prohrál všechny volby," řekl právě Petr Tluchoř. Není to samozřejmě nic nového, sága Tluchoř vs. Nečas jako by však symbolizovala současný stav ODS. I když se Tluchoř maskuje bojem proti vyšším daním a média zoufale hledají nějaké lepší maso, nejde ve skutečnosti o nic jiného než osobní mstu za ponížení, jakou mu Nečas způsobil zašlapáním do země. Což jen ukazuje, jak bídný taktik je Nečas, politik postrádající nejdůležitější vlohu politiků - sociální inteligenci. A to je i důvod, proč ODS nikdy nepovede lépe.  

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
3. listopadu 2012 · 16:55

Kongres ODS? To je pokus o kolektivní sebevraždu. Tak neuvěřitelně vlažnou atmosféru a neutrální projevy jsem snad od roku 1991, kdy se účastním kongresů této strany ještě nezažil. Na rozdíl od kongresu před dvěma lety, kdy se alespoň někteří delegáti pokoušeli popsat problémy, je tento kongres jen čistá novořeč. Něco říct, ale nejít k podstatě. Proč? Všechno podstatné se totiž neodehrává tady, ale hybatelé v dění v ODS vsadili na zákulisní dohody, které probíhají jinde než v hale G na brněnském výstavišti. Je to nesnesitelně paralelní svět. Projevy mimo realitu, generalita ODS mimo halu a více či méně kvalitní ochotníci se snaží cosi říkat, čemu se v době Gorbačova v Rusku říkalo konstruktivní kritika. Do toho Ivana Langer, který se polopodvodně stal pět minut před začátkem kongresu delegátem moudře mluví o tom, jak správně vládnout. Do toho Mirek Topolánek, který udělal z politiky osobní byznys jinými prostředky, moralizuje, jako kdyby sám celý systém, nejpozději v roce 2006, ani nenastavil. Ne, z tohoto kongresu žádný apel veřejnosti nevzejde. Stejně jako nevzejde nový předseda nebo místopředsedové. Ohrožení se vzájemně potvrdí a v dalších měsících se pokusí převrstvovat rozložení sil dané kongresem.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 17:03

V telefonu mi přistála textovka s lapidární reakcí na komentář k jednomu z projevů: "Jste pěknej sráč". Děkuji.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 17:27

Filda Dvořák. Borec z Prahy 1. Tvář, která symbolizuje současný tristní stav v ODS. Že vůbec leze na pódium?

Petr Kolář
Petr Kolář
3. listopadu 2012 · 17:36

Ryzí skromnost kolegovi Pleslovi zamezila, aby připojil podpis odesílatele zmíněné esemesky. Tak tedy pro úplnost: M.T.

Petr Kolář
Petr Kolář
3. listopadu 2012 · 17:45

Za řečnickým pultem se už střídají úplné nuly. Před chvílí domluvil Petr Štěpánek prostřednictvím Jiřího Tůmy, jak oznámila moderátorka. V kuloárech se řeší, zda Nečasův kabinet přežije, i když Nečas na kongresu vyhraje. Jeden z premiérových spolupracovníků údajně už nyní šíří, že mají pro balík a přežití vlády minimálně sto hlasů. Bez šestice tluchořovců. To znamená, že pomůže buď Vítek Bárta, anebo další odštěpek z véčkařů v čele s exministrem školství Josefem Dobešem. Bývalý bezpečnostní technik ABL Kádner prý možná posílí poslanecký klub LIDEM. Tyto informace se zdají věrohodné, nicméně mohou být ovlivněné stoupající hladinkou alkoholu v krvi jejich nositelů. A popravdě i autora tohoto postu.

Petr Holec
Petr Holec
3. listopadu 2012 · 17:53

Sjezd ODS konečně ožil! Spousta delegátů řeší, kam zmizel jejich předseda Petr Nečas. Ten totiž ve svém projevu-pokání slíbil, že teď už bude členům ODS občas i naslouchat - že není tak špatný, jak to podle voleb vypadá. Načež i s Janou Nagyovou na dlouho zmizel právě v době, kdy se mnozí delegáti chtěli svého předsedy zeptat, proč pořádně nefunguje hlavní kancelář a proč z vlády občas a bez vysvětlení mizí ministři ODS, včetně těch nejpopulárnějších. Možná ale jen Nečas vykročil k pokání levou nohou.

Petr Holec
Petr Holec
3. listopadu 2012 · 18:02

Omlouvám se ODS. Podle energie v sále i úrovně projevů jsem začal nabývat dojem, že jsem na hromadném pohřbu. Bylo to ode mne falešné. Sešel jsem totiž do baru a zjistil, že tam mnozí delegáti lijí už od oběda tak energicky, že se o svou stranu nemusí bát. Ale možná tam jen utekli - a to nemám ověřené ani od Petra Tluchoře ani od Borise Šťastného - sami před sebou.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 18:26

Situační zpráva z kongresového baru: Jelikož na Výstavišti právě není nikdo z těch, kdo teď v ODS rozhodují, je zajímavé, že v baru stále dřepí kníže z Hluboké a.k.a. Pavel Dlouhý. Asi se mu ten Kuba opravdu utrhnul, jak praví nejnovější legenda.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 18:31

Všichni tady cítí, že by se NĚCO mělo stát, ale nikdo neví co. Ideální předpoklad k tomu, aby se zítra NĚCO stalo.

Petr Kolář
Petr Kolář
3. listopadu 2012 · 18:37

Kolega Plesl trochu "podléhá atmosféře". Nestane se nic! A opět se vracím ke své nejoblíbenější hlášce Petra Nečase, kterou si dělám alibi pro případ, že by to zítra bylo jinak: "Kongres je nevyzpytatelný živočich".

Petr Kolář
Petr Kolář
3. listopadu 2012 · 18:43

Za chvíli promluví Boris ne-Šťastný. Nemůžeme se dočkat!

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 18:46

"Vážený pane předsedo, milý poloprázdný sále," začíná Šťastný. Snad to nebude vrcholem jeho projevu.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 18:47

Slovo kmotr se podle Boriska stalo bezobsažným klišé. Troufám si tvrdit, že pro voliče ODS, kteří v uplynulých volbách zůstali doma, docela obsah má.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 18:48

Borisek napadá Topolánka (ano, snažím se zbavit té nálepky "sráče") a jeho koncept tvrdého jádra a měkkého obalu.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 18:53

"Čas se naplnil," upozorňuje Boriska řídící schůze. Borisek to ignoruje. Disciplína nulová, kvalita projevu na podobné úrovni. Taky si to mohl naměřit. Stopky má na mobilu.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 18:55

Borisek varuje před levicí, před podléháním mediálnímu obrazu. "Ve strachu před médii jenom sledujeme, jak nám média a některé zájmové skupiny diktují personální politiku." Uau! 

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 18:56

"Čas!"

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 18:57

Potlesk chladnější než Jana Nagyová. Borisek zklamal. Ale co jiného se od dalšího z nepovedených dětí Václava Klauna dalo čekat?

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 19:00

Ne Klauna, ale Klause. Musím vypnout automatickou kontrolu pravopisu! Ale: proč zrovna Klaun? Že by ten software věděl víc?

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 19:22

Přestávka na večeři!

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
3. listopadu 2012 · 20:28

23. kongres ODS v sobě měl jeden obrovský rozpor. Troufám si tvrdit, že v sále byla většina pro změnu, ale nenašla své mluvčí. Na rozdíl od minulého kongresu je nikdo neoslovil, nebyl ochoten tématizovat nedávné porážky a nabídnout personální změny. Důvod? "Společenství otřesených" z nedávných voleb se rozhodlo křížově se podpořit, vyřadit tak kongres z rozhodování o změně a pokusit se - možná - tu změnu hledat v dalších měsících "mezi hochy, co spolu mluví." Většina pro změnu, která v sále seděla, tak byla vyřazena z rozhodování. Tímto taktickým úkrokem toto vedení ODS rezignuje na katarzi nejenom ve směru k členské základně, ale i české veřejnosti. Přirovnal bych to k odloženému řešení, takže tento kongres se bude za rok opakovat, ale s o to větší dynamikou. V sále evidentně chybí to, co na minulém kongresu, kde vystoupila proti kmotrovské verzi ODS skupina napříč této strany, které se říkalo "klánovičtí" podle obce za Prahou, kde se někteří funkcionáři ODS sešli a pokusili se vytvořit alternativu k ODS kmotrů. O dva roky později jsou zahlceni funkcemi, rozděleni, bez vnitrního étosu oslovit "většinu pro změnu." Takže bude to jako to v historii vždycky bylo - zvítězí organizované menšiny, které od topolánkovských dob vytváří hlasovací koalice. Ale ani oni nemají někdejší dynamiku a tah k moci, protože si uvědomují svou nelegitimnost. Je to zvláštní bezradnost, ale končím, protože má mluvit senátor Kubera, na jehož projev tady všichni čekají.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 20:31

K pultíku nastupuje senátor Kubera. Sklízí potlesk ještě před vystoupením.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 20:34

Kubera začíná lidovou forbínou o tom, jaký význam v mezilidských vztazích má pozdrav. Už je mi jasné, proč je tak uvolněný. Na politické kariéře nelpí, uživil by se i jako herec.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 20:35

Kubera sklízí potlesk na otevřené scéně: "Kdyby nebylo ODS, byl bych nula. Žádní herci, umělci a spasitelé nám nepomohou."

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 20:36

Kubera: "Řekl jsem Tomiovi, že nedopadne dobře. Že už ho nečeká žádný Aston Martin, ale možná tak Roomster."

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 20:37

Další potlesk pro Kuberu na otevřené scéně!

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 20:41

Kubera exceluje! "Analýza voleb stručně: U mě dobrý. A co vy?"

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 20:47

Kuberův projev je zatím jednoznačně vrcholným číslem kongresu. Pokud nesklidí několikaminutový aplaus ve stoje, pak tu nikdo nic nepochopil. Projev minimálně místopředsednický!

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 20:58

V poslední čtvrtině Kuberův projev ztratil napětí. Přesto byl zatím nejlepším na kongresu.

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
3. listopadu 2012 · 21:08

"Vy nám zvolíte Ferdu a my vám zvolíme Merdu" - těmito slovy charakterizoval senátor Kubera slavné dohody mezi krajskými bossy, kteří se na sjezdech a kongresech všech typů stran snaží ovlivnit volby do různých funkcí. Vzhledem k tomu, že se neobjevila kongresová alternativní elita, která by vyzvala bossy na souboj, nedočkají se voliči ODS mnoha překvapení. Kudy tedy bude v neděli hlasovací většina? V zákulisí vzniká koalice plzeňského, jihočeského, jihomoravského, zlínského a části pražského kraje, kteří si slíbili vzájemně podporovat své nominanty a Petra Nečase na předsedu. Kdyby tento scénář nastal je prvním místopředsedou zvolen ministr Kuba, dalšími místopředsedy Miroslava Němcová, ministr Chalupa, ministr Blažek a poslanec Pospíšil. Zvedne někdo zítra prapor a pokusí se tuto hlasovací mašinu rozbít? A opět se dostáváme k paradoxu 23. kongresu: většina pro změnu v sále je, ale nikdo nezvedl prapor a neřekl, ať jdou za ním a proč.

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
3. listopadu 2012 · 21:34

Tak ještě malý dovětek. Napsal jsem něco v tom smyslu, že kongres nebude mít pozitivní (programové, personální) vyústění. Mezi delegáty však vzniká široká koalice proti něčemu, tím negativním hlasováním má být vyškrtnutí tří nominantů do výkonné rady a to Ivana Langera, Marka Šnajdra a Petr Tluchoře. Tahle koalice nemá svého bosse, ale baví se o ni delegáti na chodbách, u jídelny i na záchodě. Jestli bude mít nadpoloviční většinu, to se dá těžko odhadnout. Zřejmě to bude maximum, na čem se mlčící většina pro změnu je ještě dnes schopna dohodnout.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
3. listopadu 2012 · 21:40

Pro tuto chvíli přerušujeme dvoudennní on-line zpravodajství z 23. kongresu ODS v Brně. Na falešnou tezi o nekonečných sjezdech totiž odmítáme přistoupit, neboť je to teze jednoznačně levicová. Ať si tu žvaní třeba do tří, my jdeme spát. Spát je pravicové. Senátor Kubera už šel taky spát. Těšíme se na vás zítra. Snad to delegáti unesou. Dobrou noc a zítra na shledanou na stránkách Reflex.cz!

 

ODSODS|Reflex.cz