Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: Jan Zátorský/MF DNES/Profimedia.cz.

Primátor Prahy Svoboda vzdal boj o křeslo ve vedení ODS

Pražský primátor a šéf občanských demokratů v hlavním městě Bohuslav Svoboda vzdal boj o místo ve vedení ceslostátní ODS. Ačkoli dlouho avizoval, že by se rád stal místopředsedou celé strany, nakonec z jeho kandidatury nic nebude.


Svoboda už na oblastním sněmu "jeho" Prahy 2 oznámil, že se o místo ve vedení občanských demokratů ucházet nebude. S odůvodněním, že jeho hlavním úkolem je nyní stabilizovat Prahu na úrovni města i pražské organizace ODS.

 

"Pan primátor se takto rozhodl. Na jednu stranu mě to mrzí, na druhou ho považuji za rozumné v situaci, ve které se pražská ODS nachází," konstatovala poslankyně z Prahy 2 Jana Černochová. Na místopředsedy v Praze 2 tak nominovali pouze Jiřího Pospíšila s Miroslavou Němcovou.

 

Podle týden starých informací Reflexu Svobodovi ostatně ani nic jiného nezbývalo, než svoji kandidaturu vzdát. Žádnou velkou podporu pro místopředsednické ambice neměl od premiéra Petra Nečase, ani od svých skalních spojenců v rámci pražské organizace strany.

 

Svobodovi totiž reálně hrozilo, že by nezískal podporu od regionálního sněmu pražské ODS, který se sejde příští čtvrtek, dva dni před začátkem celostátního kongresu. V hlavním městě totiž po roce od převratu na magistrátu začínají mít opět navrch primátorovi odpůrci.

 

Pro Nečase by v takovém případě byla Svobodova kandidatura zbytečná, neřkuli "přitěžující". Svoboda totiž v rámci ODS za hranicemi hlavního města příliš stoupenců nemá a ohroženému premiérovi by tak při obhajobě křesla předsedy strany ziskem hlasů příliš nepomohl.

 

Nejvyšší ambice za pražský region si tak nyní dělá ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, byť svoji kandidaturu ještě oficiálně neohlásil. Otázkou ale je, co s jeho ambicemi udělá ve středu soudem vyhlášený konkurs na Key Investmenst, které Praha 6 pod Chalupovým vedením svěřila desítky milionů korun. Insolvenční správce už městské části jednu pohledávku neuznal, stejně tak zamítl žádost Prahy 10.

 

Ať tak či tak, namísto zamýšlené kandidatury do nejvyšších pater hierarchie občanských demokratů bude primátor Bohuslav Svoboda příští čtvrtek na regionálním sněmu spíš bojovat o politické přežití v rámci Prahy. V ohrožení je jeho pozice primátora i šéfa pražské organizace. "Otazníky budí především bod jednání regionálního sněmu číslo 6 o volbě členů regionální rady. Nikdo neví, co od toho očekávat. Útok na Svobodovy pozice je klidně možný," sdělil Reflexu jeden z obvykle dobře informovaných zdrojů z ODS v hlavním městě, který si nepřál být jmenován.