Lovecký vepřový závitek, brambory, okurkový salát ZŠ Jiřího z Poděbrad, Praha 3

Lovecký vepřový závitek, brambory, okurkový salát ZŠ Jiřího z Poděbrad, Praha 3 Zdroj: Martina Frouz Vokounová

Polévka hrachová s uzeným masem, banketka, nudle s mákem nebo opraženou strouhankou, mandarinka, mrkvový salát. Fotografie poslal vedouci školní jídelny ZŠ Komenského, Trutnov
Masové koule v rajské omáčce, těstoviny.  Fotografie zaslala Pavla Jungwirthová, vedoucí školní jídelny, ZŠ Generála Janouška 1006  198 00  Praha 9 - Černý Most II.
Zeleninový vývar se strouháním,  tilápie(ryba) s citrónovým máslem, bramborová kaše, jablečná přesnídávka s piškoty. Základní škola Jičín, Husova ulice 170
Oběd z jídelny Gymnázia Matyáše Lercha v Brně.
Polévka zeleninová s pohankou, krůtí plátek přírodní, bramborová kaše, zeleninová obloha. Školní jídelna ZŠ Chrustova, Ostrava - Slezská Ostrava
36
Fotogalerie

Takhle vypadají jídla ve školních jídelnách. Obědy očima školáků i zaměstnanců

Opravdu vaří školní jídelny tak mizerně, jak se říká? To je otázka, kterou jsme položili čtenářům Reflexu na konci minulého týdne společně s výzvou, ať ve středu 17. října vezmou své fotoaparáty a vyfotí svůj oběd ve školní jídelně.

 

A přestože z pouhého snímku samozřejmě neodhadneme, jak jídlo chutná, člověk jí i očima. Dne školních jídel se nakonec zúčastnili nejen žáci a studenti, kteří vyfotili jídlo tak, jak ho dostali na talíř, ale i zaměstnanci škol nebo samotných jídelen.

 

Rozhodli jsme, že nakonec nevytvoříme užší výběr a zveřejníme všechny fotografie, které přišly do redakce nebo se s hashategem #skolnijidlo objevily na Twitteru nebo Instagramu.

 

I když se fotografiích sem tam mihne nechvalně známá univerzální hnědá omáčka, je nabídka českých školních jídelen překvapivě široká - od obligátního rizota a čočky s uzeným přes netradiční vaječné omelety a šunkové řezy až po lákavě vypadající kachnu s bramborovým knedlíkem. Obrázek si můžete udělat sami: