Film Posel

Film Posel Zdroj: www.filmposel.cz

Levný, ale dobrý: Dejte šanci Poslovi

Hloupá americká komedie, hloupý americký horor a chytré české drama. Nedělám si iluze, na co se diváci pohrnou nejvíc, ale naděje prý umírá poslední.

Holky na tahu

11|Reflex.cz

Režie: Leslye Headlandová, 87 min

Hrají: Isla Fisherová, Kirsten Dunstová, Lizzy Caplanová

Není to ani vtipné, ani roztomilé, ba ani sexy: ženská variace na „pařiče“ z Vegas prostě nefunguje. Což by až tak nevadilo, kdyby … Kdyby ze ženského druhu nedělala bytost na úrovni prvoka. Kdyby v ní nehrála i von Trierova múza Kirsten Dunstová (kde ta se tam vzala?!). A kdyby ji její režisérka nesrovnávala se skvosty, jako je Fincherův Klub rváčů. Že prý byl ve své době stejně nedoceněn jako Holky na tahu, pravila kdesi. Tak to ne!

 

Posel

33|Reflex.cz

Režie: Vladimír Michálek, 90 min

Hrají: Matěj Hádek, Jiří Vyorálek, Jan Kolařík, Eva Leimbergerová, Gabriela Mikulková, Stanislav Zindulka

Je zvláštní, jak nenávistné jsou reakce, kterých se Michálkově novince dostalo na stránkách Československé filmové databáze. Jako by její nesporné kvality zastínil fakt, že původně nebyla určena na plátno, ale „jen“ pro televizní obrazovku.

 

Takže za prvé: i televizní film je žánr, proč ohrnovat nos. Za druhé: odvážná kamera a střih dělají ze zážitku obrazovkového zážitek neskonale filmový (a zdaleka to neplatí jen u scén, v nichž se spolu s hrdinou na kole držkopádně řítíme vstříc katastrofě). Za třetí: kéž by měl každý z „filmových“ filmů náboj, jaký má ten od Michálka: příběh kurýra Petra, jakéhosi novodobého vtělení Rebela bez příčiny, si divák prožije opravdověji a intenzívněji než mnohý biják z Hollywoodu. Za čtvrté: potlesk nepatří jen režisérovi a štábu, ale také hercům: frackovitý hrdina Matěje Hádka je na facku i k pomilování a Jiří Vyorálek si s rolí jeho nevyslyšeného černého svědomí pohrál přesně tak, aby to nebylo moc ani málo. Za páté: bravo za milostné scény — balanc na hraně šel Michálkovi vždycky, ale zde se překonává. A konečně za šesté: jestli filmu něco vyčítat, tak pouze Epsteinův scénář, který si s Michálkovým stylem příliš nerozumí. Občas to zaskřípe, leč slabě, velmi slabě. Dejte tomu filmu šanci, prosím!

 

Paranormal Activity 4

11|Reflex.cz

Režie: Henry Joost, Ariel Schulman, 95 min

Hrají: Katie Featherstonová, Brady Allen, Kathryn Newtonová

Že opakovaný vtip není vtipem, ukázalo už první pokračování hororu natočeného stylem homevideo s názvem Paranormal Activity 2. Tvůrci se nicméně nepoučili a spáchali další dva díly, z nichž ten poslední jde právě do kin. Po pravdě nevím, jestli na to ještě vůbec upozorňovat…