Felix Baumgartner

Felix Baumgartner Zdroj: YouTube.com

Felix Baumgartner
Felix Baumgartner
Felix Baumgartner
Skok Felixe Baumgartnera sledovali všichni s napětím.
Felix Baumgartner
12
Fotogalerie

Stratosférický skok z pohledu Felixe Baumgartnera

Pro jedny hazardér se životem, pro druhé hrdina. Pro dějiny už to navždy bude člověk, který zlomil padesát dva let starý rekord skoku z největší výšky. Rakušan Felix Baumgartner v sobotu seskočil z 39 kilometrů, při volném pádu překonal rychlost zvuku... a samozřejmě měl na sobě, nad sebou i pod sebou kamery, které celý pád dokumentovaly. První záběry z pohledu "vlastních očí", nebo spíše vlastního pasu, kde měl uchycenou kameru, jsou už na webu.

 

„Jeden z nejvzrušujících momentů bylo stát na vrcholku světa, třicet vteřin předtím, než jsem vykročil vpřed,“ tak popisoval své pocity Felix Baumgartner z historického seskoku ze stratosféry několik málo chvil poté, co se zhruba po šesti minutách „letu“ jeho nohy znovu dotkly Země.

 

Miliony diváků na YouTube a nepočítaně lidí u televizí, sledovaly v živém vysílání zprvu střemhlavý a nekoordinovaný pád k Zemi, při kterém překonal rychlost zvuku. Se zatajeným dechem jej v řídícím středisku v Novém Mexiku pozoroval jeho nejbližší i dosavadní držitel rekordu, Joe Kittinger.

 

Ten v roce 1960 seskočil z výšky 31 kilometrů. O padesát dva let později symbolicky předal dvaačtyřicetiletému Nebojácnému Felixovi (tak se Baumgartnerovi přezdívá) štafetu se slovy: „Opatruj se“.

 

Čtrnáctého října se nepřepisoval jen vousatý rekord Kittingera. Při výstupu do stratosféry vystoupala kapsle s Baumgartnerem, zavěšená na monstrózním heliovém balónu, nejvýš ze všech balónů s lidskou posádkou.

 

Co na tom, že původně si vědecký tým Red Bull Stratos plánoval výstup do 36 kilometrů? Ve skutečnosti vystoupal ještě o tři kilometry výše a původní rekord tak překonal o bezmála pět kilometrů. Hlavním hrdinou večera se stal parašutista Felix Baumgartner, který se v jednu chvíli řítil k Zemi rychlostí 1 173 kilometrů za hodin, předvedl parádní kousek a ještě vystřihl hladké přistání. Po něm si klekl na zem a užíval si momentu, kdy přežil a vstoupil do dějin.

 

Diváci to vše mohli sledovat v živém vysílání, data z kamery přichycené na těle třiačtyřicetiletého skokana se ale dostala na internet až s časovou prodlevou. Podívejte se na jeho skok z různých úhlů pohledu (včetně "pohledu" hlavního hrdiny celé akce):

 

 

Ranní ptáče dál doskáče:

Původně byl seskok Felixe Baumgartnera naplánován na úterý 9. října. Od úterních brzkých ranních hodin tým Red Bull Stratos, který na této akci pracuje od roku 2005, čekal na požehnání hlavního meteorologa projektu Dona Daye. Ten nakonec kvůli přetrvávajícímu větru, který by mohl poškodit heliový balón, celou akci odložil na neděli.

 

Čtrnáctého října ve dvacet hodin a osm minut středoevropského času Felix Baumgartner zasalutoval světu a vykročil do prázdna. V tu chvíli stoupal jeho balón už více než dvě a půl hodiny. Po čtyřech minutách a devatenácti vteřinách pádu se Baumgartnerovi otevřel padák a bylo jasné, že ten nejhorší scénář se nestane.

 

Red Bull Stratos, projekt mohutně podporovaný rakouským výrobcem energetického nápoje, není partička adrenalinových nadšenců. Jedná se o několik let fungující vědecký tým, jenž si dal za cíl přepsat světové rekordy a posunout hranice lidských dovedností zase o něco výš. Ale především – výsledky sedm let připravovaného šestiminutového seskoku mohou pomoci dalšímu vývoj cestování do vesmíru.