Za většinu problémů se soukromím si můžeme my sami

Za většinu problémů se soukromím si můžeme my sami Zdroj: Profimedia.cz

Největším nepřítelem našeho soukromí jsme my sami. Vyzkoušejte si to v experimentu

Hledáme účastníky pro nezvyklý experiment: co vše lze o člověku dohledat na internetu? Kolik ze svého soukromí prozrazujeme, jak moc se odhalujeme? Zapojte se buď vyplněním ankety, a nebo přímo účastí v našem pokusu.


Původně to byl pokus jedné belgické banky o virální reklamu, ale její věhlas nakonec daleko přesáhl hranice regionu. Má přes pět milionů zhlédnutí a psala o ní média jako Washington Post nebo Le Figaro. Zaujala i různé celebrity, doporučil ji například Paulo Coelho. Oč jde?

 

Kouzelník postupně odhaluje všechna možná tajemství náhodně vybraných kolemjdoucích. Vy utrácíte moc za alkohol, vy máte divoký milostný život, vaše číslo karty zní... Jak se všechny ty soukromé informace dozvěděl? Ukáže se, že dostává echo od týmu hackerů, kteří si své oběti proklepávají na webu. Takže odpověď zní: dozvěděl se to přímo od vás...

 

(S českými titulky zde)

 

Video je sice jen reklama a nejspíš je vše nahrané, ale princip sedí. A proto vzbudilo takový ohlas: poznali jsme se v něm. Množství informací, které o sobě dobrovolně "nabonzujeme", je ohromné. A často nás naše bezstarostnost dožene: nepříjemná informace se dostane k rodině, přítelkyni, zaměstnanci, zaměstnancům, bance, zlodějům.

 

Připravujeme k tématu soukromí materiál do časopisu Reflex a rádi bychom vás požádali o váš pohled.

 

Prosíme, vyplňte následující formulář, kde pravdivě napište, jak jste na tom s ochranou soukromí vy. A pokud se chcete zapojit do intenzivnějšího experimentu, napište i své jméno a e-mailový kontakt (pro ostatní je to samozřejmě nepovinné).

 

O jaký experiment jde? Hledáme dobrovolníky, které si budeme moci s jejich souhlasem "proklepnout". Vyzkoušíme virtuálně proniknout do vašeho soukromí a získat informace, o nichž netušíte, že je někdo cizí může získat. Informace samozřejmě nikde nebudeme publikovat, pošleme je pak pouze vám, abyste je okomentovali. Pokud něco použijeme v článku, bude to samozřejmě ve striktně anonymní podobě, pokud neřeknete jinak.