Coming out

Coming out Zdroj: Profimedia.cz

Třiasedmdesátiletý britský herec, Ian McKellen, se ke své sexuální orientaci vždy otevřeně hlásil. Představitel Gandalfa z Pána Prstenů či Magneta z X-Menů bojuje za práva gayů a leseb, což dokazuje přítomností na mnoha Gay Pride po celém světě.
Slavná česká rodačka Martina Navrátilová je živoucí tenisová legenda. Brzy šestapadesátiletá několikánobná grandslamová vitězka je známá bojem za práva LGBT komunity. Před dvěma lety překonala rakovinu prsu.
Neil Patrick Harris je populární americký herec, který se proslavil rolí svůdníka žen Barneyho v sitkomu Jak jsem poznal vaši matku. Sám je vyoutovaný gay. Se svým životním partnerem hercem Davidem Burtkem vychovává dvojčata.
Amélie Mauresmová je bývalá světová tenisová jednička. Francouzská hráčka způsobila v roce 1999 mírný poprask, když hned po utkání tenisového French Open běžela na tribunu políbit svou přítelkyni. A to v přímém přenosu! Svou sexuální orientaci však nikdy neskrývala, dokonce na ní byla postavená kampaň jejího sponzora. Aktivní kariéru ukončila v roce 2009. Věnuje se nyní trénování.
Sir Elton Hercules John je slavný anglický zpěvák a skladatel a také otevřený gay. Se svým životním partnerem a manželem Davidem Furnishem vychovávají syna.
10
Fotogalerie

Gayové a lesby slaví svůj den "vycházení ze skříně"

Každý máme svého kostlivce ve skříni. A pro určitou část světové populace je tím kostlivcem on sám. Dnes slavíme již 25. Mezinárodní den "coming outu", výrazu vžitém pro přiznání odlišné sexuální orientace na veřejnosti. Podívejte se na deset známých osobností, které s hrdostí ze své skříně vyšly.

 

Již pětadvacet let je 11. říjen oslavným dnem boje za lidská práva sexuálních menšin. Červen, tedy takzvaný měsíc hrdosti, je sice dávno za námi, léto a teplé počasí vystřídalo podzimní sychravo, přesto je na dnešní den pořádně barevný. Příznivci i samotní členové LGBT komunity dnes mají svůj den.

 

Tenhle svátek odlišnosti navazuje na březnový Den boje proti homofobii (17. března), ovšem zaměřuje se na přesný opak - podporuje a oslavuje ty, kteří nechtěli žít celý život schovaní ve skříni a na veřejnosti přiznali svou sexuální odlišnost.

 

Podívejte se na deset známých osobností, které veřejně přiznaly svou odlišnou sexuální orientaci: