Pussy Riot

Pussy Riot Zdroj: Profimedia.cz

"Pussyriotismus" rozhádal Němce. Zaslouží si ruské punkerky ocenění?

Když se premiér Petr Nečas ve svém zářijovém projevu k podnikatelům na brněnském veletrhu opřel o ruskou punkovou skupinu Pussy Riot, jejíž podpora prý škodí českému exportu, jako by střelil samopalem do vosího hnízda. Není v tom ale sám; "pussyriotismus" je totiž zjevně výbušné téma i u našich západních sousedů.

 

S kritikou svých občanů se musejí vypořádat také radní ve východoněmeckém Lutherstadt Wittenbergu - na rozdíl od českého premiéra ale v obráceném významu. S podporou svobodného slova totiž narazili u konzervativních Němců.

 

Ve dnech, kdy se na jiném místě Evropy udílejí prestižní Nobelovy ceny, zveřejnila tamní městská rada seznam kandidátů na národní cenu Neohrožené slovo (v originálu Das unerschrockene Wort), kterou udílí na počest svého nejslavnějšího rodáka - novověkého reformátora Martina Luthera.

 

Na seznamu kandidátů na ocenění (a výhru deseti tisíc eur) se ocitly i tři Rusky, které v minulých měsících dojaly (nebo naopak pobouřily - záleží na úhlu pohledu) svět tím, že v zakázaném prostoru moskevského chrámu Krista spasitele zazpívaly část drsné protiputinovské (a podle soudu i proticírkevní) písně.

 

Ruský soud je za to následně poslal na dva roky ve vězení a nápravných kolonií. (aktualizováno) I přestože dnes moskevský městský soud zmírnil punkerce Jekatěrině Samucevičové rozsudek z odnětí svobody na podmínku, její kolegyně se zmírnění (nebo dokonce zrušení) trestu nedočkaly.

 

 

Nominace na německou cenu se opírá o jasnou myšlenku - kde jinde by se logicky mohly Pussy Riot dočkat ocenění, když ne ve městě, v němž byl za kritiku tehdejší podoby církevní instituce potrestán exkomunikací zakladatel protestantského hnutí?

 

Místní občané to ale podle deníku Leipziger Volkszeitung, který cituje agentura Reuters, vidí jinak - nominace údajně pobouřila jak protestanty, tak katolíky. Mezi jinými i ty, kteří bojovali za lidská práva v době, kdy Wittenberg ležel v socialistické NDR.

 

Pro místního protestantského teologa a bývalého lidskoprávního aktivistu Friedricha Schorlemmera by podle deníku ocenění Pussy Riot byl například "katastrofální signál" a Lutherovo město by nemělo "vzdávat poctu rouhání". A vidina hlavní ceny, udělované představiteli šestnácti měst, které jsou nějakým způsobem napojené na odkaz Martina Luthera, nejde přes nos ani křesťanskému demokratovi Ruprechtu Polenzovi, jenž momentálně stojí v čele Výboru pro zahraniční věci Bundestagu.

 

Podle deníku se objevují náznaky, že radní Lutherstadt Wittenbergu nemají zájem jít proti svým občanům ani vysokým politickým představitelům Spolkové republiky a uvažují o stažení nominace. Co by na to asi řekl první německý protestant. Taky kdysi uvažoval o stažení tezí?