Wabi Daněk

Wabi Daněk Zdroj: Jiří Turek

Sex Pistols? Tichý smích. Šest ukázek vybraných Reflexem komentuje Wabi Daněk

Folkový písničkář Wabi Daněk, autor desítek trampských hitů, včetně Rosy na kolejích nebo Písně, co mě učil listopad, je ústřední postavou skupiny (mladých) hudebníků, kteří před týdnem u Universalu vydali nové album, přiléhavě nazvané Wabi a Ďáblovo stádo. Neobvyklý projekt s třinácti coververzemi táborákových trvalek je poctou ideji trampingu a jeho české historii.

SEX PISTOLS - ANARCHY IN THE UK

Z legendárního alba Never Mind The Bollocks, které vychází po pětatřiceti letech v reedici.

Nic mi to neříkalo už v sedmasedmdesátém, kdy to vyšlo poprvé, a nic mi to neříká ani dnes. Punkovým anarchistům je dnes o něco málo míň než mně a představa „rozhněvaných mužů vyššího středního věku“ mě naplňuje tichým smíchem. Šťáva a přímočarý nekompromisní tlak se však této nahrávce nedají upřít.

 


PLEASE THE TREES - PÍSEŇ

Ukázka ze spolupráce kapely Please The Trees a sboru seniorů Elpida. Please The Trees vydávají 10. října nové album.

Pravý opak předchozího. Přiznám se, že jsem se synem chvíli marně hledal originál textu téhle písně, báseň Williama Blakea. Asi proto, že skupina nepotěšila jen stromy. Klip je nadmíru poetický a velmi plasticky vyvolává atmosféru tichého smutku a nostalgie. Ledaže by to bylo všechno úplně jinak.

 

 

XINDL X - ZLATO

Z nového alba Xindla X Lá$ka.

Těší mě Ondřejova radost z češtiny. Hra se slovy – moje zlatokopka, moje zlatá kobka ... Jako bych slyšel Plíhala. Když jsme spolu křtili album Blázinec, zapomněl jsem se zeptat, zda není absolventem divadelní školy. Přesná a srozumitelná artikulace a nesporný dramatický talent by tomu odpovídaly. Ten člověk mě vyloženě baví.

 

 

KRIS KRISTOFFERSON - SUNDAY MORNING COMING DOWN

Americký hudebník a herec vystoupí 29. 11. v Kongresovém centru Praha.

Potěšení na mé straně. K tomuhle pánovi si nemusím hledat informace, bere mě už čtyřicet let. A Nedělní ráno je píseň tak proslulá, že k ní už asi není co dodat. Snad jen to, že český text Vladimíra Poštulky je i významově výstižným překladem Kristoff ersonova textu. Kdo někdy prohýřil sobotní noc, musí mu víc než rozumět.

 

 

Trailer k filmu CESTA DO LESA

Nový film T. Vorla. V kinech od 4. 10.

Těším se na to. Nejen proto, že ve filmu hrají mí oblíbenci, jako například český Newman – Tomáš Hanák – a český Polívka – Bolek Polívka. Cesta z města mě bavila tak, že jsem si ji koupil i na DVD. Nejspíš mě čeká zase další výdaj.

 

 

Trailer k filmu GRAN TORINO

Film Clinta Eastwooda. Televize Nova jej uvedla v pátek 5. 10. ve 22.25.

Přivřené oči, pružný krok, ostře řezané rysy – muž z východního lesa. Dobře napsaná klasika s moralitou. Nic překvapivého, ale rád se na to kouknu. A jistě nebudu sám. Zpět. Nekouknu, neb jsem na cestách. No, snad mi to někdo alespoň převypráví.