Vladimir Putin je Sergienkem často zobrazován se zvířaty.

Vladimir Putin je Sergienkem často zobrazován se zvířaty. Zdroj: Profimedia.cz

Alexei Sergienko
Výstava, na které hlavní roli hraje Vladimir Putin.
Vladimir Putin téměř se svatozáří.
Výstava přilákala pozornost médií.
Tašky, trička a další upomínkové předměty... Alexei Sergienko myslel na vše.
7
Fotogalerie

Putin na pikniku i se štěňaty: Ruský umělec chce pomocí obrazů "dobrého státníka" stmelit národ

Alexei Sergienko vytvořil na počest víkendových šedesátých narozenin Vladimira Putina výstavu obrazů, které představují prezidenta v tom nejlepším světle. Jeho státnická pozice na nich hraje téměř bezvýznamnou roli, zobrazují totiž Putina jedoucího na koni, mazlícího se se psem, krmícího divou zvěř nebo sedícího s rodinou na pikniku.

 

Sergienko při zahájení výstavy popisuje moment, který ho inspiroval k tomu, aby kolekci obrazů vytvořil. Byla to chvíle, kdy Putin vyhrál prezidentské volby. Jeho dojetí a dění kolem na umělce zapůsobilo. 

 

O něco později šel Sergienko do sauny, kde zaslechl rozhovor dvou mužů. Jeden byl Putinovým příznivcem, druhý s ním nesouhlasil. "Cítil jsem se jako dítě, jehož rodiče se chtějí rozvést," popisuje.

 

Proto se rozhodl udělat něco, co by skupinu Putinových odpůrců s jeho příznivci propojilo. To si slibuje od své probíhající výstavy. Z té čiší lidskost, chrabrost (nebojácný prezident si na jednom z obrazů hladí tygra), srdnatost a další vlastností, které jsou pro ruského státníka zřejmě nezbytnou veřejnou maskou.

 

 

O jeho loajalitě k Putinovi svědčí i komentáře návštěvníků: "Kdybych nevěděla, že obrazy maloval Alexei Sergienko, myslela bych si, že je za to někdo placený z Kremlu," komentoval například sérii obrazů jedna z návštěvnic výstavy.

 

Aby Sergienko neztrácel čas, maloval až pět obrazů zároveň. Zatímco jeden schnul, pustil se do dalšího. Díky tomu strávil nad jednou kresbou zhruba jen hodinu a půl.

 

Sergienko poslal Putinovi pozvánku, ale zatím nedostal žádnou odpověď. Je otázka, jestli by se prezident na obrazech vůbec poznal - až moc je z nich totiž cítit estetika socialistického realismu. Na videu se podívejte, jak zahájení výstavy probíhalo: