Obama, Romney

Obama, Romney Zdroj: Profimedia.cz

Obama by měl vyhodit čtecí zařízení. Duel Obama vs. Romney očima předních českých amerikanistů

Tak tohle bylo nečekané. Republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney měl v první prezidentské debatě, kterou ve středu (v Česku během čtvrteční noci) odvysílala americká stanice ABC, nad Barackem Obamou jasně navrch. Bude to mít pro současného prezidenta USA vážné důsledky? Reflex se zeptal pěti předních českých amerikanistů a odborníků na americkou politiku.


Všichni dostali stejnou otázku, na níž jsme chtěli stručnou odpověď: Jak výrazný vliv bude mít první debata prezidentských kandidátů na volební preference současného prezidenta Baracka Obamy?


Miloš Calda (garant oboru Americká studia na FSV UK) Převaha Romneyho nad Obamou v první debatě prezidentskou kampaň dosti zdramatizovala. K prohře Obamy přispělo i to, že - na rozdíl od všech svých ostatních vystoupení - nemohl využívat čtecí zařízení s předem připraveným projevem. Romney osvědčil schopnost inteligentně reagovat v reálném čase, věcnou znalost problémů, a také schopnost pregnantně a zároveň srozumitelně formulovat své ekonomické vize. Jeho podpora by po debatě mohla stoupnout o 2 až 3 procenta. Pokud by se situace opakovala i ve zbývajících dvou debatách, mohl by ještě strhnout vítězství na svoji stranu.

 

Erik Best (americký novinář) Volební preference Mitta Romneyho se určitě o něco zlepší. Poprvé za čtyři roky musel Barack Obama mluvit spatra. Má pár týdnů na to, aby se naučil, jak oslovit voliče bez pomoci čtecího zařízení.

 

Igor Lukeš (honorární konzul ČR v Bostonu) Obama má problém. Základna Demokratické strany by chtěla, aby s Romneym tvrdě zatočil, zatímco nerozhodnutí voliči si naopak přejí, aby Obama vypadal presidentsky. Ve středeční debatě – jako už tolikrát předtím – se Obama postavil do středu, tedy někam na půl cesty mezi základnou a nerozhodnutými. Trochu občas zaútočil, ale hned se rychle stáhl. Výsledkem je, že skalní příznivci jsou zklamáni a nerozhodnutí (pokud existují) měli možná ve středu důvod si myslet, že Romney byl lepší. Myslím si, že Obama své skalní fanoušky neztratí a Republikány nezíská. Vtip je v tom, že je víc Demokratů. První prezidentská debata letošní sezóny proto zásadní vliv na výsledek mít nebude.

 

Kryštof Kozák (vedoucí Katedry amerických studií na FSV UK) Teď ho to určitě trochu poškodilo, vypadal zaskočený tím, jak rychle a energicky se po primárkách Romney tlačí do politického středu. Další události v kampani však mohou tento dílčí neúspěch snadno přehlušit.

 

Jana Sehnálková (amerikanistka) - Až opadnou podebatní vášně, vliv samotné debaty na preference prezidenta Baracka Obamy nebude nijak dramatický. Mittu Romneymu se sice po první prezidentské debatě dostalo velmi kladného hodnocení a je možné, že jeho vystoupení mohlo přesvědčit některé nerozhodnuté voliče – těch je ale relativně málo. Navíc se jeho tvrzení v následujících dnech stanou terčem útoků demokratů a Obamova kampaň může být obohacena o materiál do další debaty. Podobně ale s nasbíraným materiálem naloží samozřejmě i Romneyho kampaň. Právě to, jak zdatně zpracuje materiál z debaty, může ovlivnit preference voličů. Nakonec ale rozhodnou preference pro jednotlivé kandidáty v jednotlivých státech, ve velké části z nich zatím vede Obama. Do voleb je ale ještě měsíc a to je v politice hodně dlouhá doba.