Afghanistan

Afghanistan Zdroj: YouTube.com

Tohle není střílečka. Americký voják, který to "koupil", natočil přepadení tálibánci z pohledu vlastních očí

Blíž už se asi k prožitku vojáka obklopeného nepřáteli nedostanete. Rozhodně ne bez rizika. Američan natočil na kameru namonotovanou na přilbě přepadení vlastní jednotky, střelbu na vzdáleného nepřítele, kulky odrážející se od okolních kamenů, útěk otevřenou strání a nakonec i vlastní zranění a volání o pomoc.


Nahrávka, na níž neuvidíte jediného mrtvého člověka, vznikla v provincii Kunar ve chvíli, kdy byla americká jednotka, sbírající informace o nedaleké vesnici, přepadena tálibánskými útočníky.


Jak autor vypráví v popisku u videa, které se objevilo na YouTube minulý týden a za necelých sedm dnů nasbíralo přes 14 milionů zhlédnutí, přišpendlili tálibánci celou jednotku k zemi kulometnou palbou. "Vyšel jsem na otevřené prostranství, abych odlákal střelce a aby se mohla moje jednotka dostat do bezpečí," vypráví voják.



 

Dá se jen těžko říct, jestli mluví pravdu. Řada diváků, kteří přispěli do diskuze pod videem, se spíš kloní k tomu názoru, že voják zazmatkoval a vrhnul se do nebezpečí, jen aby si krátce poté uvědomil svou chybu a pokusil se vrátit.

 

Ať šlo o hrdinství nebo pošetilost, nedostal se ze zapeklité situace bez škrábnutí: "Zasáhli mě celkem čtyřikrát. Rozbila se mi kamera na helmě a nakonec jsem se dostal z hory na vlastní pěst," vzpomíná autor videa.


Příběh má šťastný konec. Voják je zpátky v USA. Přežil a navíc získal další "úlovek" do stále rostoucí sbírky dokumentárních záběrů, které se objevují na youtubový kanál Funker 530. Jestli z nich jednou skutečně vznikne film, může o něm popravdě autor říct, že byl vykoupen krví.