smajlik

smajlik Zdroj: Profimedia.cz

Smajlík slaví třicáté narozeniny. Používáte ho? ;-)

Ten malý obličej, tvořený dvojtečkou, středníkem a podle situace otevřenou nebo uzavřenou závorkou, zná dobře každý internetový nadšenec. Jen málokdo přitom ví, že je smajlík starší než dnešní průměrný uživatel počítače. Kdyby mu právě dnes někdo nadělil virtuální dort, musel by sfouknout (nejspíš takhle :-O) rovných třicet svíček.


Duchovním a vlastně i faktickým otcem smajlíků je počítačový vědec Scott Fahlman, který na začátku osmdesátých let pracoval v americké Carnegie Mellon University. 19. září 1982 se podělil se svými kolegy o nápad, jak snadno odlišit vážně míněné e-maily od zpráv psaných z legrace. Jeho následující zpráva vstoupila do dějin výpočetní techniky:


19-Sep-82 11:44    Scott E  Fahlman             :-)
From: Scott E  Fahlman <Fahlman at Cmu-20c>

I propose that the following character sequence for joke markers:

:-)

Read it sideways.  Actually, it is probably more economical to mark
things that are NOT jokes, given current trends.  For this, use

:-(

Jak jednoduše elegantní, že? Smajlíky, nebo také emotikony, jak je Scott Fahlman začal ihned nazývat, si v posledních třech dekádách získaly širokou popularitu napříč všemi vrstvami společnosti.

 

V současné době mají obličeje vytvořené kombinací znaků počítačového kódu ASCII stovky podob a autoři pomocí nich mohou zachytit zachytit téměř všechny myslitelné odstíny emocí. A co víc, kromě "tradiční" západní sady existuje i jazyková mutace v podobě východní (asijské) alternativy.

 

Jak moc smajlíky používáte vy? Hlasujte v naší anketě :-).