Duely II

Duely II Zdroj: Archív

Poezie na stůl nepatří? V Duelech Reflexu básníci propadli

Knižní duely Reflexu se pomalu blíží do finále. Jak si v nich vedli básníci? No, rozhodně ne "jedna báseň".

 

Na stránce duely.reflex.cz se vám vždy načtou obálky dvou knížek. Kterou z nich byste raději nechali ležet na stole, když se k vám chystají na návštěvu noví známí? To je základy hry, kterou s námi hrajete již necelých šest týdnů.

 

O tom, že poezie není zrovna nejpopulárnější žánr, vypovídá už fakt, že do sbírky 169 titulů čtenáři nominovali jen jedenáct knih, které lze zařadit mezi básně či knihy obsahující básně (komplikuijí nám to různé výběry, např. Shakespearovo Dílo).

 

Ta nejúspěšnější je až na 57. místě a je to Danteho Božská komedie. Vyhrála 54,8 % duelů a dělá tak společnost sousednímu Klubu rváčů a Kafkově Zámku. Stejné skóre 53,8 % mají Básně Karla Kryla a Goethův Faust. Z českých básníků už má nadpoloviční úspěšnost jen Erbenova Kytice.

 

Shakespearovy Sonety už překvapivě patří mezi ty knihy, které byste raději před návštěvou na stole nenechávali: vyhrály jen 48,3 % duelů. Dva špičkoví autoři: Jan Skácel a Jan Zábrana skončili trochu smutně na chvostu. Prvnímu jmenovanému patří 142. místo (38,2 % výher) a druhému až 163. místo (28,3 %).

 

Pokud je chcete vysvobodit ze zadních pozic, zahrajte si Duely Reflexu.

 

Vyzkoušejte si duely.