Ucho

Ucho Zdroj: Youtube.com

6 rolí, kterými se Radoslav Brzobohatý zapsal mezi herecké legendy

Charismatické, svérázné, vlídné a zároveň přísné.  Ale vždy, především, lidské. Takové byly herecké role Radoslava Brzobohatého, který dodnes děti děsí k smrti postavou Mrakomora z pohádky Princ a Večernice. Podívali jsme se na šest filmových rolí, kterými obohatil českou kinematografii

 

 

Atentát (1964)

Ve filmu rekonstruujícím atentát na zastupujícího říšského kancléře Reinharda Heydricha hrál Brzobohatý poručíka Krále. Tato role jej představila jako charismatického a férového muže srdnatě bojujícího za Československo a v podstatě naznačila cestu, kterou se bude jeho další filmová kariéra ubírat.

 

 

Všichni dobří rodáci (1968)

Nadšenci, filmoví fajnšmekři i kritici se shodují na tom, že právě tato role je pro Radoslava Brzobohatého životní. Jeho ztvárnění sedláka Františka vzdorujícímu tlaku okolí a kolektivizaci, mu mezi diváky přineslo obrovskou oblibu.

 

 

Ucho (1969)

V dalším filmu, který minulý režim nechal zavřít a doufal, že nikdy nespatří světlo světa, si Radoslav Brzobohatý zahrál po boku Jiřiny Bohdalové. Jeho role ministerského náměstka Ludvíka, jež je pod obrovských psychickým tlakem, jej znovu uvedla jako znamenitého herce, který se pro vážné role s hlubokým psychologickým přesahem narodil.

 

 

 F. L. Věk (1970)

Třináctidílná televizní adaptace historického románu Aloise Jiráska postavila před Brzobohatého výzvu ztvárnit Františka Věka, kolem nějž a postavy Václava Tháma (Radovan Lukavský) je seriál vystavěn. U diváků si touto rolí získal obrovské sympatie.

 

 

Sněženky a machři (1982)

Kdo by neznal Brzobohatého přísného profesora Kardu, kterému přidělávají vrásky na čele hlouposti tropící trojce Jan Antonín Duchoslav, Michal Suchánek a Václav Kopta? Diváci mohli vidět Brzobohatého v jiné než vážné roli, přesto znovu prokázal, jak vynikajícím hercem je.

 

 

Vrásky z lásky (2012)

Poslední filmová role Radoslava Brzobohatého jej znovu svedla dohromady s Jiřinou Bohdalovou. V hořké komedii s nádechem dramatu, který vznikal pod taktovou Jiřího Stracha, si zahrál bývalého učitele Otu, který ač ve značně pokročilém věku, nehodlá nic vzdávat a čekat, až přijde onen soudný den. Pro skvělého českého herce, který ovlivnil několik českých generací, se tím dnem stala středa 12.září 2012.