Muži v ofsajdu

Muži v ofsajdu Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Muži v ofsajdu. Reflex nabízí průvodce základními živočišnými druhy, které obývají mužský svět

Být mužem je těžká dřina, to dá rozum. Ale sledovat muže je zase celkem legrace.

 

Samozřejmě to neznamená, že jsou všichni muži přesně takoví jako v tomto průvodci – existuje mnoho poddruhů a různě míšených typů, ale jde alespoň o základní orientaci. Někteří muži procházejí za život různými níže uvedenými skupinami, jiní muži, tradičně promiskuitní, jsou ve více skupinách najednou. A určitě jsme na nějakou skupinu z důvodu nedostatku místa či důvtipu zapomněli. Ale to není podstatné.

 

Chceme ukázat, že svět mužů je džungle kmenů – co muž, to pokus o to, zařadit se, defi - novat, najít své místo. Rozhodně to ne vždy vychází – většina pokusů končí spíše tradičním mužským zapouzdřením, snahou hrát roli, jež dá co nejméně práce, aby mi okolí dalo už, sakra, zase jednou pokoj. Ale na druhou stranu, nenechte se mýlit. Muži jsou tradičně stateční a bojovní a mezi většinou neúspěšnými a úsměvnými pokusy zvládnout svět prostřednictvím jedné z rolí, které vám přiblížíme, je i jedna, která možná, třeba, jednou vyjde.

 

PAN VĚČNĚ MLADÝ

SO MNOU NIKDY NEZOSTÁRNEŠ

Stárnutí je strašná věc, a proto se mu pan Věčně mladý vyhýbá, jak může. A přitom to přece není vůbec složité, ne? Vlastně vůbec nechápe, proč to tak nedělají všichni. Stačí prostě nedělat nic. Nikdo vás nemůže donutit, abyste zestárli. Jistě, určitě je pár věcí, jež tomu celému pomůžou – nedělat si s ničím zbytečné starosti a chovat se, jako by vám bylo dvacet. Že se tak budete i oblékat, je pak samozřejmé. Žádná pravidla, žádná odpovědnost, to je moto, jímž se pan Věčně mladý řídí a řídit bude. Je tu ovšem jeden problém – ne vždy se mu povede udržet s mladými krok.

 

Pan Věčně mladýPan Věčně mladý|Nguyen Phuong Thao

 

Pan Věčně mladý totiž často skutečným mladým nerozumí, protože se pohybuje v bublině svého vlastního mládí. Nemusí to tak být vždy. Někdy pan Věčně mladý skutečně snaží udržet se na trendové vlně, jak dlouho to jde, ale i když si koupí poslední model sluchátek pojmenovaných po známém rapperovi a snaží se orientovat v subžánrech moderního hip hopu, dříve nebo později prostě přestane stačit.

 

Takže zatímco skutečná mládež kolem vyvádí a jede si své módní trendy, pan Věčně mladý stále poslouchá hudbu ze začátku devadesátých let (která pro něj jako jediná opravdu má nějaký emocionální náboj). Často tak končí jako ony přestárlé máničky, jež znal z dob svého mládí a kterými tak pohrdal – stále častěji po pátém pivu nadává na nové módní trendy, nicméně ani to mu nepomůže důstojně zestárnout či zmoudřet.

 

Jak vypadá mužský druh zvaný pan Týpek? Čtěte dále »

 

Sledujte Luďka Staňka na Twitteru »