Z první britské dětské soutěže krásy

Z první britské dětské soutěže krásy Zdroj: Profimedia.cz

Z první britské dětské soutěže krásy
Z první britské dětské soutěže krásy
Z první britské dětské soutěže krásy
Z první britské dětské soutěže krásy
Z první britské dětské soutěže krásy
21
Fotogalerie

Namalované holčičky strašily Brity. Děsivá soutěž o dětskou královnu krásy dorazila do Evropy

Falešné opálení, umělé paruky s ještě umělejším úsměvem a vyzývavé pohledy malých děvčátek, které jsme zatím mohli znát jen z amerických reálií, byly poprvé k vidění i v Evropě. V britském Lincolnu se v neděli odehrála první volba dětské královny krásy na "starém kontinentu" a hned sklidila kritiku od tamní organizace, která bojuje proti zneužívání dětí.


Fenoménu dětských soutěží krásy v USA se do hloubky věnovala v Reflexu č. 32 Kateřina Kadlecová. Bylo nasnadě, že se máme brzo na co těšit také v Evropě. Americké šílenství, které si zbytek civilizovaného světa spojuje s rájem nerealizovaných matek, pedofilů a přehlídkou nevinných dětí navlečených ve vyzývavém oblečení, jež si od malička budují nezdravý vztah ke kráse a lidským hodnotám, otevřela náruč Velká Británie.

 

Britské matky se mohly přetrhnout, do soutěže nazvané Miss Glitz Sparkle 2012 jich své dcery přihlásilo hned čtyřicet. A dokonce se nenechaly odradit ani startovním poplatkem, který činil 85 liber (zhruba 2600 korun). Na jejich děti čekalo hned několik soutěžních disciplín - soutěž krásy (včetně promenády v plavkách), talentová soutěž, odpovídání na otázky a Hollywoodské kolo, v němž se soutěžící musely oblékat jako filmové hvězdy.

 




Nechyběla mezi nimi ani dvacetiměsíční holčička Holly Youngová (na úvodním snímku), které její matka - osmadvacetiletá učitelka tance ze Sunderlandu - namalovala stíny a poslala jí ukořistit další cenu (soutěží krásy se prý zúčastňuje od doby, kdy jí byl půlrok). "Lidé mi řekli, abych ji přihlásila do soutěže, protože je krásná a sebejistá," zdůvodnila matka účast v soutěži deníku Mirror.

 

Do kritiky podobných mateřských rozhodnutí se pustila nezisková organizace Kidscape, podle níž soutěž "sexualizuje děti a může v nich vyvolat dojem, že krása je jediná důležitá věc v životě". Podobný názor má ostatně i psychloložka Michaela Fialová, podle níž z dětských královen krásy nemohou vyrůst normální lidé (přečtěte si rozhovor).



Můžeme tedy jen doufat, že příliv podobných soutěží z USA zastaví Lamanšký průliv. O zhrzené dětské duše v Česku nestojíme.