Duely II

Duely II Zdroj: Archív

Spisovatelky dostávají na frak. Duelům Reflexu zatím vévodí muži

Je to téměř dvacet dní, co jsme spustili naše knižní duely. Formou jednoduché hry se vás ptáme, kterou knihu necháte spíš ležet na stole, když se blíží návštěva? Komu zatím dáváte přednost: spisovatelům, či spisovatelkám?

 

Na stránce duely.reflex.cz se vám vždy načtou obálky dvou knížek. Kterou z nich byste raději nechali ležet na stole, když se k vám chystají na návštěvu noví známí?

 

Knižní duely jsou "genderově" poměrně nevyvážené: jen téměř deset procent soutěžících knih napsaly ženy. Pro jistotu připomeneme, že se zde neprojevil skrytý sexismus redakce Reflex.cz, neboť knihy do databáze vybrali (nevědomky) sami čtenáři. Před pár měsíci jsme se vás totiž zeptali, jaké knihy byste si odnesli z knihovny, kdyby hořel váš byt a vy měli čas popadnout jen tři z nich. Do seznamu účastníků duelů jsme pak vybrali ty knihy, které se objevily alespoň třikrát. A čtenáři holt takto preferovali autory před autorkami.

 

Autorkám se daří hůře i v duelech. Průměrná úspěšnost knihy od ženy je jen 39,78 %, zatímco u spisovatelů - mužů je to 51,36 %. Nejpopulárnější kniha, pod níž je podepsána žena, se nachází až na 39. místě. Je to Christiane Vera Felscherinow se svou zpovědí My děti ze stanice Zoo. Ta zatím vyhrála 58,8 % svých duelů.

 

Více než poloviční úspěšnost má už jen jedna kniha od ženy: jsou to opět děti, avšak tentokrát mnohem nevinnější: Děti z BullerbynuAstrid Lindgrenové vyhrály 50,4 % duelů a jsou až na 86. místě. A jak je na tom například slavný Harry PotterJ. K. Rowlingové? S úspěšností 42,5 % se krčí až na 126. míst.

 

Pokud to vidíte jinak, zahrajte si duely.reflex.cz také a zahýbejte s pořadím.

 

Vyzkoušejte si duely.