Neil Armstrong

Neil Armstrong Zdroj: Profimedia.cz

Zemřel Neil Armstrong, první člověk na Měsíci

Ve věku 82 let zemřel v sobotu nejznámější americký astronaut Neil Armstrong. Rodina v oficiálním prohlášení jako příčinu úmrtí uvedla komplikace spojené s nedávnou operací srdce.

Neil Armstrong se narodil 5. srpna 1930 ve městě Wapokoneta v americkém státě Ohio. V 18 letech vstoupil do služby u amerického námořnictva, prošel leteckým výcvikem a v roce 1950 byl nasazen jako pilot v korejské válce.

Po návratu z Koreje odešel z armády a začal studovat letecké inženýrství. Po dokončení studií se stal zkušebním pilotem u Národního poradního výboru pro letectví, kde absolvoval více než devět set testovacích letů.

Když v roce 1962 vyhlásil prezident Kennedy za cíl amerického vesmírného programu dobytí Měsíce, byl zařazen do výcviku astronautů v NASA. Do vesmíru se poprvé podíval v březnu roku 1966 na palubě lodí Gemini 8. Posádka pod jeho velením při tomto letu uskutečnila první spojení dvou těles na oběžné dráze Země.

Druhým a zároveň posledním vesmírným letem Armstronga již byla slavná mise Apollo 11. Posádku společně s ním tvořili ještě Michael Collins a Buzz Aldrin. Zatímco Collins zůstal v lodi a kroužil na oběžné dráze Měsíce, Armstrong s Aldrinem 20. července 1969 v lunárním modulu jako první lidé přistáli na Měsíci. Při výstupu na měsíční povrch pronesl právě Armstrong patrně nejznámější výrok v dějinách dobývání vesmíru: “Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo”.

V roce 1971 odešel z NASA a působil jako univerzitní profesor letecké mechaniky na Cincinnattské univerzitě. Pracoval též jako konzultant v leteckém průmyslu. V posledních letech žil Armstrong v ústraní a veřejně téměř nevystupoval. V nedávné době však podrobil kritice prezidenta Obamu za škrty v americkém vesmírném programu.