Anders Breivik se po vynesení rozsudku usmíval.

Anders Breivik se po vynesení rozsudku usmíval. Zdroj: Profimedia.cz

Jedna v cel ve věznici Ila
Společná odpočinková místnost
Na pokoji bude mít Anders Breivik i počítač...
... a běžecký pás.
Záchody vypadají stroze, ale čistě.
12
Fotogalerie

Dostal Breivik množstevní slevu? Internet reaguje na 21 let pro norského masového vraha černým humorem

Na dnešní den čekali s napětím všichni, kteří v uplynulém roce sledovali kauzu norského masového vraha Anderse Breivika. Nespekulovalo se ani tak o tom, zda bude uznán vinným, Breivik konec konců přiznal svou odpovědnost za smrt 77 lidí. Veřejnost zajímala výše trestu a především pak rozhodnutí o jeho příčetnosti. Přestože odborníci dodali soudu protichůdné posudky, soud nakonec uznal pravicového extrémistu příčetným a poslal ho do vězení na 21 let.


I když je to v norském právním systému nejvyšší možný trest (navíc ho může soud Breivikovi po odsezení trestu každých pět let až do jeho smrti prodlužovat, pokud bude představovat hrozbu pro společnost), světová média si všimla, jak se odsouzenému ulevilo - Breivik dokonce přivítal rozsudek s úsměvem. Psychiatrické léčení, které by ho zákonitě čekalo v případě, že by byl uznán nepříčetným, otevřeně označoval za horší variantu a chystal se proti takovému rozhodnutí soudu odvolat.

 

Diskreditovalo by to totiž jeho přesvědčení, že vražděním levicově smýšlející mládeže bránil Evropu před multikulturalismem. Z relativně komfortního vězení Ila na okraji Osla se navíc může podle ČTK dostat už po deseti letech.

 

Prohlédněte si snímky z vězení, v němž si Breivik odpyká trest:



Rozsudek nad člověkem, který loni v létě odpálil v centru Osla bombu a následně na ostrově Utoya postřílel mladé účastníky tábora, vyvolal na internetu vlnu reakcí. Většina z nich nešetří kritikou rozhodnutí norského soudu ani sarkasmem - v některých případech i s nádechem černého humoru.

 

 

Pokud se vám nezobrazil souhrn zpráv ze sociálních sítí, najdete jej zde.