Peter Thiel

Peter Thiel Zdroj: Profimedia.cz

Facebook se pomalu potápí. Akcií se zbavuje jeden z prvních investorů Peter Thiel

Před osmi lety vložil do rozvíjející se sociální sítě půl milionu dolarů. Jakmile byla část akcií Facebooku uvolněna pro obchodování první vlny investorů, prodal Peter Thiel 20 milionů svých akcií minulý týden za 396 milionů dolarů. Bezprostředně po prodeji se ke svému rozhodnutí nechtěl vyjadřovat. Dalších 5 milionů akcií si nechal, takže je i nadále spoluvlastníkem Facebooku.

 

 

Hodnota akcií téhle sociální sítě se propadá – před týdnem se dostaly dokonce na historicky nejnižší částku, tedy necelých 20 dolarů za akcii. Firma se dostala na burzu až letos v květnu. Propad na polovinu původní ceny akcií (začaly se prodávat za 42 dolarů za akcii) tedy přišel už po prvních třech měsících.

 

 

Odborníci z toho obviňují zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga, který by se podle nich měl více věnovat technologickým inovacím, na něž je specialistou, a post generálního ředitele firmy by měl přenechat někomu zkušenějšímu v tomto oboru.

 

 

Propad tržní hodnoty Facebooku by podle analytika společnosti S&P Capital IQ Scotta Kesslera mohla zvrátit mobilní reklama, protože uživatelů chytrých telefonů a tabletů neustále přibývá. Kdyby se společnosti povedlo z téhle formy reklamy profitovat, mohla by se stát pomyslným záchranným kruhem.

 

 

Zatímco jedni se akcií Facebooku rychle zbavují a bojí se dalších propadů jejich ceny, druzí současnou situaci považují za příležitost nakoupit akcie za výhodnou cenu. Tak přemýšlí i analytik společnosti Susquehanna International Group Herman Leung, který věří v opětovný růst tržní hodnoty největší světové sociální sítě.

 

 

Milionář Peter Thiel, mimo jiné spoluzakladatel online platebního systému PayPal, finančně podporuje začínající projekty i lidi v tísni prostřednictvím své nadace Thiel Foundation. Jedním ze začínajících projektů, ve kterých před lety spatřil budoucnost, byl v roce 2004 i Facebook. Jeho hvězda ale pomalu klesá a investoři se postupně zbavují svých podílů. Je to začátek konce jedné úspěšné sociální sítě nebo falešný poplach?