Členky Pussy Riot při čtení rozsudku

Členky Pussy Riot při čtení rozsudku Zdroj: Profimedia

Členka Pussy Riot Jekatěrina Samucevičová
Členka Pussy Riot Marija Aljochinová
Členka Pussy Riot  Naděžda Tolokonnikovová
Protesty proti soudu s Pussy Riot
Protesty proti soudu s Pussy Riot
20
Fotogalerie

Pussy Riot jdou na dva roky do vězení a nápravných kolonií. Svět i internet se bouří

Hrubé porušení veřejného pořádku, výtržnictví, náboženská nenávist, zločinné spiknutí. Taková slova dnes zazněla u moskevského soudu, kde byly během ostře sledovaného procesu uznány vinnými tři členky punkové kapely Pussy Riot.

 

Únorový happening Jekatěriny Samucevičové, Mariji Aljochinové a Naděždy Tolokonnikovové, v jehož rámci pustily provokativní "protiputinovskou" píseň v moskevském pravoslavném chrámu Krista Spasitele, vyústil po půlročním pobytu ve vyšetřovací vazbě v tvrdý verdikt soudu.

 

Zatímco Tolokonninková byla odsouzena nepodmíněně na dva roky do vězení, Samucevičová a Aljochinová stráví stejnou dobu v nápravné kolonii s otevřeným režimem. Obžaloba přitom žádala tříletý nepodmíněný trest.


Proti soudnímu procesu se protestovalo nejen před moskevským soudem, kde byl podle deníku Guardian zatčen a obviněn z výtržnictví opoziční lídr Garri Kasparov, ale i v dalších světových městech. A samozřejmě i na internetu, kde sympatie s odsouzenými dívkami vyjádřil i bývalý "brouk" Paul McCartney.

 

Podívejte se, jak nejdiskutovanější téma dneška rezonovalo na sociálních sítích: