Charlieho andílkům  svatozář jednoznačně chybí.

Charlieho andílkům svatozář jednoznačně chybí. Zdroj: Profimedia.cz

Susan Saradonová - mladá a odvážná, ale nenápadná.
Susan Saradonová ve filmu Joe.
Patty Shepardová
Patty Shepardová
Catherine Zeta-Jonesová se ukázala jako brilantní šermířka ve snímku Zorro: Tajemná tvář.
19
Fotogalerie

Dříve „mouchy, snězte si mě“, dnes „zabiju, koho potkám“ Radikální proměna hrdinek akčních filmů

Zatímco v 70. letech minulého století ženské akční hrdinky nosily dlouhé sukně a jejich revolta byla skrytá za nevinným výrazem v obličeji a tichým hlasem, od 90. let a zejména od nového milénia střílejí hlava nehlava a jediné, co připomíná jejich ženskost, jsou vyzývavé sexy oblečky.

Susan Sarandonová ve filmovém dramatu Joe, natočeném v roce 1970, rozhodně nepůsobí jako bojovnice, jak je známe dnes. Je spíš nenápadná, dívčí a silná mnohem více svým charakterem než tělem. 

  

 

Podobně decentní akční hrdinkou je Patty Shepardová ve španělské akční komedii Jestli se rozzlobíme, budeme zlí z roku 1974. Zahrála si tam po boku Terrence Hilla a Buda Spencera.

 

 

V 90. letech vypadají ženské akční postavy už docela jinak. Jsou sexy a ženské, ale z velké části jen klamou tělem, protože pod skořápkou křehkosti se skrývají neohrožené bojovnice. Jednou z nich se stala i Catherine Zeta-Jonesová v trháku Zorro: Tajemná tvář natočeném před čtrnácti lety, kde ukázala své umění boje s mečem. Jejími filmovými kolegy tehdy byli Antonio Banderas a Anthony Hopkins.

 

 

Uma Thurmanová ve snímku Pulp Fiction: Historky z podsvětí z první poloviny 90. let si vedle Johna Travolty a Bruce Willise vystřihla roli neodolatelné a nebojácné mafiánské manželky. O 10 let později se její filmové hrdinství dostalo na zcela jinou úroveň. Ve filmech Kill Bill z let 2003 a 2004 se společně například s Lucy Liu proměnila v téměř nesmrtelnou bojovnici, pro níž není žádný soupeř dostatečně silný.

 

 

Angelina Jolie je pravděpodobně královnou současných akčních hrdinek. Snad neexistuje zbraň, s níž by filmová Angelina neuměla zacházet – střílí, vrhá nože, ovládá bojová umění… Jednou z jejích největší zbraní je neodolatelný půvab. Herečku, která zápasí více a lépe než leckteří její mužští kolegové, jsme mohli v posledních letech vidět ve snímcích Lara Croft (první díl: 2001), Svět zítřka (2004), Pan a paní Smithovi (2005), Wanted (2008) nebo Salt (2010).

 


Skáčou, kopou, vrhají předměty a tváří se jako neviňátka – Charlieho andílci v podání Cameron Diazové, Drew Barrymorové a Lucy Liu ze začátku nového milénia. Také u téhle trojice krásek se nedá ani vzdáleně mluvit o nenápadném nebo tichém hrdinství. Tyhle holky jsou naopak slyšet a vidět víc než dost a asi málokterý muž by se s nimi chtěl dostat do křížku. 

 

 

Jemným roztomilým princezničkám už zkrátka odzvonilo. Jen je otázka, jakým dalším vývojem projdou ženské akční postavy v následujícím desetiletí. Zůstanou jim alespoň ty sexy oblečky, abychom stále měli podle čeho registrovat jejich pohlaví? Nebo už budou jen křičet, prát se a nahánět hrůzu?