Výpadek elektřiny v Indii zastavil dopravu.

Výpadek elektřiny v Indii zastavil dopravu. Zdroj: Profimedia.cz

Výpadek elektřiny v Indii zastavil dopravu.
Výpadek elektřiny v Indii zastavil dopravu.
Výpadek elektřiny v Indii zastavil dopravu.
Výpadek elektřiny v Indii zastavil dopravu.
5
Fotogalerie

Americký blackout kdysi zvýšil porodnost, bez proudu teď zůstalo na 600 milionů Indů. Zopakuje se historie?

Výpadek severní a posléze i východní elektrické sítě odřízl v pondělí a v úterý stamiliony Indů od proudu. První masivní výpadek elektrického proudu zahalil do tmy část Ameriky na podzim 1965. Zasáhl obyvatele oblasti o velikosti 207 tisíc kilometrů čtverečních.

 

Na kalendáři je datum 9. listopadu 1965, ručičky hodin ukazují čas půl šesté večer. Severovýchodní oblast Spojených států a nemalá část Kanady je absolutně potmě. Ledničky přestávají chladit, žárovky svítit, televize a rádia hrát, výtahy a vlaky jezdit… Nastává zmatek a Amerika je několik hodin v temnotě. Úsměvné je, že devět měsíců poté prý v celé oblasti nápadně stoupla křivka porodnosti.

 

 

Elektrárny tehdy přestaly zvládat míru elektrické spotřeby amerických rodin. Ta se po druhé světové válce rapidně zvýšila. Neomezené dodávky elektřiny do domácností se staly naprostou samozřejmostí, každý další domácí spotřebič však její nutnost a míru využití zvyšoval.

 

 

Po necelých sedmačtyřiceti letech zažila podobnou situaci začátkem tohoto týdne Indie. Opakované výpadky elektřiny odstřihly od proudu okolo 600 milionů lidí. Semafory, metro, klimatizace – nefunkční. Došlo k přetížení elektráren a následnému plošnému výpadku proudu.

 

 

 

 

Tamní elektrárny v posledních měsících varovaly, že dlouhodobě nebudou schopny uspokojit zvyšující se poptávku po elektrické energii. V důsledku zvyšujících se teplot a úbytku dešťů se ale poptávka ještě zvýšila, protože tisíce domácností a podniků bylo nuceno více klimatizovat, chladit.

 

 

Loňské sčítání lidu přitom odhalilo, že třetina indických domácností není na elektřinu vůbec napojena.