První zbraň vytištěná 3D tiskem

První zbraň vytištěná 3D tiskem Zdroj: HaveBlue.org

Kutil si vyrobil část zbraně v 3D tiskárně. A vzbudil rozpaky

Americký nadšenec do 3D tisku si vytvořil tzv. dolní část pouzdra závěru zbraně a úspěšně ji otestoval. Jeho krok vyvolal smíšené reakce.

 

Díky 3D tisku dnes lze vytisknout cokoli. Ostatně nedávno si to Reflex vyzkoušel, když si nechal vytisknout 3D model nahé ženy. Jenže kromě pozitivních využití jsou tu i situace, které asi každého zrovna nenadchnou.

 

Uživatel pod přezdívkou HaveBlue totiž vymodeloval dolní část pouzdra závěru zbraně (lower receiver) a postup dal k dispozici dalším kutilům. Svůj výtvor pak vyzkoušel a ve zdraví přežil zhruba 100 testovacích výstřelů. Pak se o tom podělil se čtenáři svého blogu.

 

Nadšení s ním nesdílí každý. Podle některých reakcí je krok nerozvážný, protože ukáže 3D tisk ve špatném světle. A v současné situaci - krátce po útoku šíleného střelce v denverském kině - může přinést i snahy o omezování 3D tisku. Autor se samozřemě brání s tím, že výsledek je ještě daleko do situace "koupím si tiskárnu, stáhnu si plánek, zmáčknu tlačítko a za chvíli mám v rukou hotovou bambitku".