Chytat na hrách

Chytat na hrách Zdroj: Marek Douša

Vzpírání
Basketbal
Víceboj
Šerm
Překážky
8
Fotogalerie

Ping-pong je krásný, může ho hrát každý idiot. Známé osobnosti a Forrest Gump odpovídají na otázku, proč právě jejich olympijský sport je ten nejlepší

Proč je fotbal fantastická hra, to vysype z rukávu každý druhý. Ale v čem je půvab vodního póla nebo vzpírání? 

 

Nějaký musí být; ta šílená dřina při tréninku se přece nedá vydržet bez absolutní lásky k disciplíně, jíž se člověk upsal, a to doslova, krví. Vypravili jsme se za sportovci a taky za umělci a politiky a byznysmeny se sportovní minulostí a zeptali se jich, čím je „jejich“ sport uhranul, proč na něj nedají dopustit, prostě … proč je nejkrásnější. Začtěte se do jejich vyznání: vsadil bych se, že vás za pár dní přistihneme, jak blbnete v parku se stuhou nebo jak zkoušíte v nepřirozené pozici uprostřed bazénu v marné snaze stát se akvabelou.

 

Petr KoukalPetr Koukal|Profimedia.czBADMINTON

PETR KOUKAL, SOUČASNÝ OLYMPIJSKÝ REPREZENTANT, KTERÝ PŘI ZAHAJOVACÍM CEREMONIÁLU PONESE ČESKOU VLAJKU

Výhodou badmintonu je, že si ho každý může zkusit u vody na chatě. Nevýhoda (moje) je, že když někomu řeknu, že hraju badminton, odpoví mi, že on taky. Nic zvláštního. Jenže zápas trvá hodinu, během níž si saháte na dno svých mentálních i fyzických zásob a v ruce přitom máte něco tak podivného křehkého, jako je badmintonová raketa. A co je taky moc hezký, že se hraje s košíčky z husího peří. I v tom cítím sepětí svého sportu s přírodou.

BadmintonBadminton|Marek Douša

 

 

Martin DoktorMartin Doktor|Profimedia.czRYCHLOSTNÍ KANOISTIKA

MARTIN DOKTOR, DVOJNÁSOBNÝ OLYMPIJ SKÝ VÍTĚZ A DNEŠNÍ TRENÉR ČESKÝCH REPREZENTANTŮ

I v televizi je kanoistika nádherný zážitek – moderní technika totiž umožňuje záběry blízko u lodi nebo z ptačí perspektivy, navíc je k dispozici hodně kamer. Fanděte našim šesti zástupcům: v kategorii C2 závodí Radoň a Dvořák, posádku čtyřkajaku tvoří Havel, Trefil, Dostál a Davídek.

EskymakEskymak|Marek Douša



Aleš NajbrtAleš Najbrt|Profimedia.czBĚH NA 100 METRŮ

ALEŠ NAJBRT, ELITNÍ GRAFIK, V JUNIORSKÝCH KATEGORIÍCH VELMI RYCHLÝ

V šestnácti jsem byl šestý v přeboru Prahy na sto metrů. Na strahovském tartanu jsem zaběhl čas 11,7. Měl jsem dobrý start, ale byl jsem malý, takže mě před cílem ostatní dobíhali.

 

PřekážkyPřekážky|Marek Douša

 

 

Bohuslav SvobodaBohuslav Svoboda|Profimedia.czŠERM

BOHUSLAV SVOBODA, PRAŽSKÝ PRIMÁTOR, BÝVALÝ ČESKÝ REPREZENTANT V ŠERMU

Na šerm nedám dopustit. Jde o náročný a ušlechtilý sport s historií sahající až do starověku. Kombinuje v sobě nároky nejen na fyzickou připravenost a koordinaci, ale především také na psychiku šermíře: naučí vás pronikat do myšlení soupeře, předpovídat každý chystaný výpad, volit správnou taktiku boje, a hlavně vás naučí prohrávat i vítězit. Poskytuje tedy skvělou přípravu do života.

ŠermŠerm|Marek Douša

 

 

Jan PirkJan Pirk|Profimedia.czPOZEMNÍ HOKEJ

JAN PIRK, ŠPIČKOVÝ KARDIOCHIRURG A AKTIVNÍ SPORTOVEC

Atletiku budu sledovat celou, zejména disciplíny, ve kterých startují naši sportovci. Disciplínou mého srdce je maratón. Maratón se nedá vyprávět, maratón se musí zažít a považuji jej za nejtěžší atletickou disciplínu. Avšak musím říci, že sportem mého mládí byl pozemní hokej, a tak na druhém místě budu velice pečlivě sledovat turnaj v pozemním hokeji.

HokejHokej|Marek Douša

 

 

Tomáš KlusTomáš Klus|Profimedia.czPĚTIBOJ

TOMÁŠ KLUS, ZPĚVÁK, DRŽITEL ZLATÉ MEDAILE V MODERNÍM PĚTIBOJI (DRUŽSTVA) Z DOROSTENECKÉHO MISTROVSTVÍ EVROPY

Myslím, že je obohacující sledovat jakýkoli chudý sport. Jeho reprezentanti totiž nejsou dotováni takovými sumami, aby si po skončení aktivní kariéry v klidu dožili, a přesto této nelukrativní disciplíně obětují celý život. Je v tom cosi gladiátorského.

VícebojVíceboj|Marek Douša

 

 

Forrest GumpForrest Gump|Profimedia.czSTOLNÍ TENIS

FORREST GUMP, FILMOVÁ POSTAVA ZE STEJNOJMENNÉHO FILMU, AMERICKÝ PINGPONGOVÝ REPREZENTANT

Tajemství téhle hry je: ať se děje cokoliv, nikdy nesmíš spustit oči z míčku. Z nějakého důvodu byl pro mě ping-pong velmi přirozený. Vidíte? To může hrát každý idiot. Tak jsem ho začal hrát každou volnou chvíli. Hrál jsem ping-pong, i když jsem neměl žádného pingpongového soupeře. Lidi z nemocnice říkali, že u ping-pongu vypadám jako ryba ve vodě. Ať už to znamená cokoliv. Hrál jsem ping-pong tak často, že jsem ho začal hrát i ve spaní. (...) Myslel jsem, že mě pošlou zpátky do Vietnamu, ale místo toho se rozhodli, že nejlepším způsobem, jak bojovat s komunisty, je pro mě hraní ping-pongu. Byl jsem tak dobrý, že se armáda rozhodla, že budu v národním týmu. Byli jsme první Američané, kteří navštívili Čínu za milión let nebo tak nějak. Někdo řekl, že máme ve svých rukou světový mír. Ale já jen hrál ping-pong.