Benda, Margarita a Paroubek: A teď o spolu vyčistíme

Benda, Margarita a Paroubek: A teď o spolu vyčistíme Zdroj: ČTK

Zloděj chytá zloděje. Expremiér Paroubek a jeho kmotr Benda znovu táhnou na Ústecko

Je to legrace: v jednoho z největších protikorupčních řvounů se na Ústecku reinkarnoval bývalý premiér a kápo ČSSD Jiří Paroubek, nyní šéf NS-LEV 21 – ať už to znamená cokoli. Přitom právě Paroubek zde korupční kmotrovský systém spolubudoval prostřednictvím svého regionálního čističe, mecenáše a náboráře černých duší Petra Bendy. Oba teď kandidují v krajských volbách.

Zvlášť Benda, zrcadlová tvář Oulického s Novákem a milovník Michala Davida, má skvělý smysl pro humor: Krajská zdravotní, sdružující pět největších krajských nemocnic, jíž před časem coby krajský kmotr ČSSD šéfoval, má ústeckému dotačnímu úřadu vracet 350 miliónů korun, jež vyinkasovala na velkorysý nákup zdravotnické techniky. Přesto si hraje na pana Čistého.

 

„Krajská zdravotní se dopustila porušení zákona o veřejných zakázkách. Pozměnila dokumentaci k této zakázce, a tím pádem měla prodloužit lhůtu pro příjem nabídek, což ale neudělala,“ zdůvodnil rozhodnutí o vrácení dotace EU šéf úřadu Pavel Markvart. Nejde však jen o dotace. Právě Benda, nyní šéf ústecké NS-LEV 21 a celostátní volební manažer partaje, je až příliš perfektním symbolem kmotrovství.

 

NA TRASE JE DOBŘE

Čtyřicátník Benda je dítětem tzv. trasy, jak na severu říkají pár kilometrům tahu E55, kde je vše možné. Někteří místní si ho pamatují, jak ještě před listopadem 1989 testoval před teplickým Tuzexem privátní monetární politiku známou z filmu Bony a klid. Po Listopadu pak zázračně zbohatl právě na „trase“, hlavním evropském kamiónovém tranzitu: zkoušel pouliční stánky, diskotéky a bordely, což jej logicky přivedlo do politiky. Na rozdíl od mnohých svých kolegů jen neskončil v ODS, straně prvních podnikatelů, ale v lidové ČSSD.

 

Nikdo už si moc nepamatuje, kdy, jak a proč se to vlastně stalo, najednou však Benda neomezeně vládl ústecké ČSSD. Zlatá éra pak nastala, když si ČSSD po roce 2005 uzurpoval Paroubek, člověk podobného vkusu, a navíc se slabostí pro polosvět kolotočářů a tržnic. Jejich spolupráce vykvetla do nonstop mejdanu: Paroubek vše jistil intelektuálně v Praze, zatímco dělník ulice Benda čistil Ústecko. Ostatně právě odsud jeho boss vždy kandidoval do Parlamentu, aby v chytřejší Praze potupně neprohrál s lídrem ODS.

 

Velké duo dotáhlo partajní demokracii k dokonalosti. Když si Paroubek vzpomněl, že je nejlepší reprezentantkou levice Kateřina Brožová, jejíž civilní profesí si nejsem úplně jist, vyhodil Benda z volební kandidátky letité sociální demokraty. Když se některé místní buňky ČSSD vzbouřily, založil v jejich městě vlastní buňku, zatímco usiloval o zrušení té původní, neposlušné.

 

Ve straně tomu říkali „autobus netopýrů“: Benda prostě navezl do města partu lidí, často negramotných či pologramotných Romů, a za pivo a párek – to ve štědřejší den – z nich udělal svou ČSSD. V černých náborech ho netrumfl ani machr oboru Oulický. Snad i proto, že se jako Benda najednou nestal inženýrem na teplickém Bankovním institutu, takže to tak dobře neumí s penězi.

 

S tímto systémem, podpořeným penězi z podnikání včetně veřejných dotací, Benda držel coby šéf nejsilnější krajské organizace ČSSD Paroubka u moci; jako bonus mu zajistil i ochranu na předvolebních mítincích, případně na putovní Otázky Václava Moravce navezl coby sympatizanty strany pouliční rváče. V Kladně dal jeden z nich pěstí sympatizantovi TOP 09. Paroubek se Bendovi odměnil tím, že z něj kromě osobního asistenta udělal i kmotra své dcery Margarity. Takže je Benda i skutečný kmotr.

 

NÁS SE NEZBAVÍTE!

Velkou jízdu obou titánů v ČSSD ukončily až parlamentní volby 2010. Nejdřív padl jejich „vítěz“ Paroubek, po něm logicky i jeho prodloužená ruka Benda. Oba se ale už zakrátko znovu sešli v NS-LEV 21 – a znovu ve svém starém, dobrém a velkém stylu. Byla to zabijačka, doslova: Paroubek nechal do pražského Obecního domu navézt jitrnice, jelita a tlačenku, zatímco Benda přivezl pár kamarádů a kamarádek – delegátů a delegátek volebního sjezdu. Poté se oba zmocnili historických národních socialistů, mimo jiné kdysi i strany Milady Horákové. Při vítězoslavném projevu ve sklepním sálu Paroubek propotil i sako, takový to byl triumf!

 

Zvlášť z Paroubka se poslední dobou stal úhlavní nepřítel kmotrovského politického systému, který sám aktivně spolubudoval – obden vše tepe na svých webech. Zatímco on se na Ústecku znovu udělal lídrem volební kandidátky NS-LEV 21 pro krajské volby, kryje mu Benda záda coby čtyřka. Nakonec proč ne, vše si zaplatil: před časem se pochlubil, že straně věnoval dvanáct miliónů korun. Že mezi sebe vzali i Jiřího „Gumu“ Šlégra, je samozřejmostí.

 

Téma ŽRANICE NEKONČÍ najdete v tištěném Reflexu č. 30/2012, který vychází 26. července 2012.