John Fitzgerald Kennedy

John Fitzgerald Kennedy Zdroj: Profimedia.cz

Sexuální prohřešky amerických prezidentů

Ačkoli je sex motorem politických dějin, nedozvíte se o tom ve školních učebnicích zhola nic. Navíc naráží toto téma na neuvěřitelně mohutnou bariéru předsudků. Nejenže jsou v Česku informace o sexuálním životě například našich králů, prezidentů a jejich manželek poněkud skromné, navíc se zdají být absolutním tabu. Propašovat do redakce nějakého českého masmédia jmenovitě pestrý milostný život bývalé první dámy republiky paní Hany Benešové je věc naprosto nemožná. Pravým opakem takovéto nezdravé české „sebecenzury“ je Francie, Velká Británie a USA

 

Není pochyb o tom, že 35. prezident USA, John F. Kennedy, byl velice atraktivní muž. Jsou mu v americkém tisku připisovány desítky milostných afér. Jedná se však většinou o bájné legendy. Ve skutečnosti jsou prokazatelné pouze čtyři milenky, dokonale prověřené CIA. Kdyby měl tolik údajných afér, už by mu nezbýval žádný čas na výkon úřadu. Zde nejde o to, zdali některé zprávy jsou smyšlené buďto omylem, nebo úmyslně, nýbrž jde o možnost a snahu na toto téma zveřejňovat publikační příspěvky. V Česku je to takřka nemožné.

 

Pohlavní poměr mezi prezidentem Billem Clintonem a Monikou Lewinskou proběhl všemi masmédii této planety, přičemž publikace anglického autora Andrewa Mortona Monica’s Story (Londýn 1999) byla přeložena do 47 jazyků naší zeměkoule. Lewinská přitom v naprostých detailech vypráví autorovi, co s ní prezident prováděl, kde a jak dlouho. Buďme upřímní, bylo by možné něco takového u nás v případě Hany Benešové, Marty Gottwaldové, nebo dokonce Dagmar Havlové?

 

Odpověď na tuto otázku je tak jasná, že si ji můžeme ušetřit. Cenzura týkající se zákazu publikování takovýchto tematických celků u nás žádná není. Pouze redaktoři mají strach. Ono je jednodušší a neškodné do omrzení omílat nedostatky ministra Kalouska než se soustředit na sexuální prohřešky našich králů, prezidentů a jejich někdy až příliš „veselých“ manželek. Co kdyby si někdo stěžoval? To by byla rána! Co potom?

 

Britský historik Karl Shaw si dal velkou práci. Ve své knize Scandal Lists (Londýn 2006) zveřejnil zprávy z amerického tisku o prezidentech USA, kteří měli poměr s méně či více významnými ženami v tehdejších Spojených státech. Začíná hned prvním prezidentem USA, Georgem Washingtonem (ve funkci 1789– 1797), a nazývá ho „vrchním sukničkářem“. Měl prý celkem devět stálých milenek (z toho dvě manželky vysokých vládních úředníků), což je na tehdejší puritánskou společnost USA takřka neuvěřitelný výkon. Shaw se nechává slyšet: „Podle oficiální verze Washington zemřel, když se nachladil při projížďce na koni ve sněhu. Mnohem pravděpodobnější však je, že se k smrti nastudil, když v Mont Vernonu po tajné schůzce s manželkou jednoho svého zaměstnance vyskočil z okna bez kalhot.“

 

Thomas Jefferson (ve funkci v letech 1801–1809) se specializoval na otrokyně. Dvacet let měl poměr s černoškou Sally Hemmingsovou. Ta mu porodila šest dětí. Paradoxem zůstává, že tito levobočkové (podle tehdejšího zákonodárství USA) zůstávali rovněž otroky. Shaw dále píše: „Souložil mimo jiné i s Elizabeth Walkerovou, zatímco její manžel, generál John Walker, bojoval proti Indiánům, a s Marií Coswayovou, manželkou slavného anglického malíře Richarda Coswaye.“

 

Milostné pletky dalších prezidentů USA jsou sice stejného ražení, ale v některých případech nezůstaly bez „trvalých“ následků: James Garfield (ve funkci v roce 1881) měl patrně s reportérkou deníku New York Times, Lucií Calhounovou, nemanželské dítě. Někde se uvádí dcera, jinde zase syn. Grover Cleveland (ve funkci v letech 1885–1889 a 1893–1897) se stal otcem nemanželského syna s třiatřicetiletou vdovou Marií Crofts Halpinovou. Jeho volební tým na něho ve volbách 1893 naléhal, aby nemanželský poměr zapřel. Prezident však neuposlechl, veřejně se k nemanželskému dítěti přiznal a současně upozornil voliče, že v sexuálním poměru s Halpinovou hodlá pokračovat. Volby vyhrál!

 

Warren G. Harding (ve funkci v letech 1921–1923) měl mimo jiné nemanželský poměr s Nan Brittonovou, a když mu bylo třiapadesát, porodila mu dceru. Prezident svobodné matce vyplatil jednorázové odškodné ve výši 20 000 dolarů (dnes v přepočtu asi tři milióny) a platil jí měsíční alimenty. O jejich výši není nic známo. V roce 1927 vydala Brittonová memoáry, kde své pohlavní styky s prezidentem podrobně popisuje. Bestseller se rozšířil rychlostí blesku po celých USA a Kanadě. Harding se s ničím netajil, poměr s Nan přiznal a pravdivost obsahu publikace bez váhání potvrdil.

 

Eleanor Rooseveltová přiznávala, že nebyla žádným „andělem“. Jacqueline Kennedyová potvrdila svůj milostný poměr s Onassisem ještě v době prezidentství JFK.

 

Který z našich prezidentů by učinil totéž co Garfield a Harding? Která z manželek našich prezidentů by veřejně přiznala svůj nemanželský poměr, jako tomu bylo v případě Rooseveltové nebo Kennedyové? Nechť si čtenář odpoví na tyto otázky sám!