Hráči pokeru

Hráči pokeru Zdroj: Profimedia.cz

Milovníci pokeru, pozor! Blafování prozrazuje náš mozek dřív, než k němu dojde

Američtí vědci odhalili část mozku zodpovědnou za sociální chování, kterou používáme k blafování. Aktivní je například při pokeru, nevyužitá naopak zůstává při hraní počítačových her. Pomocí magnetické rezonance může být myšlenka na oklamání protihráče odhalena už ve chvíli, kdy nás napadne.


Američtí vědci, na jejichž výzkum upozornil web britského deníku Daily Mail, sledovali mozek pomocí magnetické rezonance jak při hře člověka s živým protihráčem, tak i s počítačem. Zjistili, že se snaží blafovat při hře s jinými lidskými bytostmi, ale tendenci ošálit elektroniku nemá. Scott Huettel, profesor psychologie a neurovědy na Duke University v americkém Durhamu, potvrzuje, že existují základní rozdíly mezi našimi rozhodnutími v situaci, kdy jsme v interakci s druhým člověkem a kdy nikoliv.


Technika magnetické rezonance dokáže odhalit už moment, kdy se na oklamání soupeře chystáme, tedy samotné rozhodnutí k tomu, že se tak zachováme. Fakt, že větší pozornost věnujeme živému hráči než tomu počítačovému, přisuzuje vědec McKell Carter z univerzity v Duke naší přirozené společenskosti. To, že centrum mozku ovládající sociální chování člověka funguje také jako nástroj k oklamání protivníka, považuje za důkaz pozoruhodné pružnosti a výkonnosti lidského mozku.


Toto zjištění může být podle vědců důležité například i pro politiky, protože nám pomáhá odhalit, koho považujeme za svého konkurenta. V současné době je měření mozkových signálů pomocí magnetické rezonance poměrně komplikované - měří se těžkopádným MRI přístrojem - , ale v blízké budoucnosti bude podle vědců možné i za použití jiných (a pravděpodobně mnohem lehčích) technologií.