Chalupáři

Chalupáři Zdroj: Marek Douša

8 užitečných rad před letní návštěvou přátel na chalupě

Léto je tu! Nejlepší roční období, kdy si můžeme odpočinout a víkendy věnovat sladkému nicnedělání na chatě či chalupě.

(Do you want to read this article in English? Use this link.)

 

Pokud jste jako já, tak jistě víte, že jediné řešení, které je lepší než mít svou vlastní víkendovou chatu, je mít přátele, kteří takové zařízení vlastní. Pak už si užíváte jen samé výhody bez sebemenší práce, starostí a výdajů.

 

S tímto pohledem na věc vám předkládám pár odpovědí na některé základní otázky týkající se využívání výhod, jež plynou ze známostí s lidmi, kteří chatu mají.

 

1. Jak se spřátelit s majitelem víkendové chaty či chalupy?

Jako ve všech podobných situacích si nejsnáze přátele najdete a získáte v práci či v jiném společenském kolektivu, jako je například vaše hospoda na růžku. Prvním krokem je najít potenciálního „chalupářského hostitele“. Nejlepší taktika je dívat se po opálených jedincích, kteří ale vypadají fyzicky naprosto vyčerpaní (v důsledku celovíkendové práce na chatě). Zvlášť si všímejte ztrhaných tváří, z nichž čiší extrémní stres. To je signál, že nositel takového zoufalého výrazu je i majitelem velké chalupy či chaty nebo že takovou stavbu z gruntu přestavuje či obojí.

 

2. Je na chatě mého přítele wifina?

Tohle je v dnešním, propojeném světě velmi důležitá otázka. Je to taky věc, na niž byste měli myslet s velkým předstihem. Lepší než se ptát na dostupnost wifi ny svých hostitelů (což by mohli považovat za neomalenost) je poptat se jejich ratolestí, pokud tu možnost máte. Když vám řeknou, že wifi nu na chatě nemají, pak jim neopomiňte vykreslit kouzlo a výhody wi-fi zařízení – jak jim umožní přístup k vysokorychlostnímu internetu a všem těm skvělým videohrám i fi lmům, kdykoliv si na chatě zamanou. Taky jim poraďte, že tajným způsobem, jak od rodičů dostat, co chtějí, je neustále se po vytoužené věci ptát. Než na chatu přijedete, měla by být wifi na k dispozici.

 

3. Měl bych na návštěvu na chatě něco přinést?

Jistě, dárek jako znak ocenění pohostinnosti je vhodným projevem etikety spojené s návštěvou na chatě. Ale určitě nenoste nic moc drahého, co by za prvé mohlo vašeho hostitele uvést do rozpaků, ale i popřít hlavní důvod celé vaší návštěvy; tedy utratit za víkend co nejmíň. Nejlepší volba je pravděpodobně láhev vína, která sice vypadá draze, ale nestojí skoro nic. Můj tip: Lidl nyní nabízí láhev vína Zinfandel rosé za pouhých 50 Kč. A to je víno z Kalifornie. Jak pozorné!

 

4. Měl bych taky přinést nějaké potraviny?

Přivézt vašemu hostiteli na chatu či chalupu nějaké potraviny je nejen projevem slušného vychování. Může se stát i brilantní cestou, jak si zajistit, aby vám hostitelka připravila chutný oběd časově náročný na přípravu, který vám vaše vlastní manželka nikdy neuvaří. Například když přivezete místo hot dogů a rohlíků maso a všechny ingredience na svíčkovou a hostitelově manželce zalichotíte historkou, jak její muž básní o její skvělé svíčkové. Je sice jasné, že jí příprava oběda může čtyři až pět hodin trvat, ale chataři a chalupáři mají naštěstí spoustu času. Dívejte se na to tak, že jí vlastně nabízíte šanci využít tu jejich nóblovou kuchyň, co si nedávno na chalupě zařídili a s níž se neustále vychloubají.

 

5. V kolik hodin bych měl na chatě vstávat?

Odpověď záleží na tom, zda berete s sebou na chatu děti, či nikoliv. Ve druhém případě můžete vstávat, kdy se vám zachce. Ovšem pokud jedete i s dětmi, pak bude asi nejlepší pospat si nejmíň do 11 hodin, a dát tak hostitelům šanci užít si vaše miláčky bez vás. Koneckonců, vy si je užijete za celý týden až až. Tohle je přece příležitost podělit se o ně s přáteli.

 

6. Mám nabídnout pomoc při sekání trávy či opravách chaty?

Takový nápad je skutečně nadmíru pozorný. Měli byste si pogratulovat už jen za svou velkorysou nabídku. Pochopitelně odpověď na tento dotaz zní rezolutní ne. Uvědomte si, že vaše návštěva na chatě má svůj racionální důvod. Spočívá v tom, že nejste takový blázen, abyste se dobrovolně dřel jako všichni čeští chataři a chalupáři. Mimochodem, velmi užitečná technická pomůcka je nová aplikace chytrého telefonu, díky níž váš mobil zazvoní pouhým stisknutím dvou tlačítek. Takto vybaveni můžete svým přátelům klidně nabídnout, že jim posekáte trávník, ale pak se můžete snadno vymluvit na „důležitý pracovní telefonát“.

 

7. Měl bych si na chatě sám ustýlat postel?

Proč? Vždyť jediným důvodem, proč doma postel zastýláte, je možnost, že toho dne přijdou hosté. Ale tady jste přece hostem vy. Navíc se po tom opulentním obědě asi budete chtít natáhnout a zdřímnout si ... tedy chci říct vyřídit onen „pracovní telefonát“ ... což by mohlo být dost těžké v příšerném hluku, který dělá ta zatracená sekačka na trávu. Co si nezapomenout doma: ucpávky do uší.

 

8. Kdy mám začít plánovat návštěvu na chatě na příští léto?

Co nejdřív. Po návštěvě na chatě byste se měli okamžitě začít shánět po nových přátelích s chatou či chalupou. Zajímavé na tom je zjištění, tedy alespoň podle mých zkušeností, že vás vaši hostitelé na chatu podruhé už nepozvou.