Anita Sarkeesianová

Anita Sarkeesianová Zdroj: Feministfrequency.com

Anita Sarkeesianová jako oběť online útoků.
Anita Sarkeesianová a její dvojnice.
Anita Sarkeesianová čelí i sexuálnímu harašmentu.
6
Fotogalerie

Nelíbila se jí povrchnost hrdinek počítačových her. Teď je hlavní postavou té nejbrutálnější

Příběh americké feministky Anity Sarkeesianové začíná na webu Kickstarter.com, který díky dobrovolným příspěvkům svých uživatelů pomáhá realizovat plány a nápady kohokoli na cokoli. Anitě Sarkeesianové vydělal neuvěřitelných 158 917 dolarů, kvůli svému projektu je ale teď obětí online šikany.

Anita jako feministka a milovnice počítačových her nesouhlasí se stereotypy, často sexistickými, v zobrazování ženských postav v herním průmyslu. Rozhodla se zasáhnout a vytvořit sérií videí, ve kterých tuto šablonovitost ukáže na konkrétních postavách a v kontextu vývoje počítačových her.

 

 

Uživatele Kickstarteru prosila o peníze na vybavení a čas, který musí v rámci tvorby videí věnovat hraní stovek her. Svůj projekt bere vážně a slibuje si od něj změnu ve vytváření a vnímání ženských postav, a to nejen v prostředí her, ale také v médiích a společnosti. Videa budou volně ke zhlédnutí na jejích stránkách trefně pojmenovaných Feminist Frequency.

 

 

Ženské hrdinky by podle Anity neměly představovat jen sexy bojovnice, bezbranné oběti nebo ozdobnou kulisu – jejich charakter by měl mít větší hloubku. S uživateli Kickstarteru se na tom evidentně shodla, protože od téměř sedmi tisíc z nich získala v přepočtu okolo 3 290 000 korun. Ale mužské fanoušky video her dohnala k nepříčetnosti.

 

 

Spamy na vlastním YouTube kanálu, rasistické a výhružné komentáře, sexuálně obtěžující obrázky i zveřejnění soukromých údajů – tomu všemu začala Anita čelit ze strany rozlícených herních fanatiků. Asi nejhorším útokem se ale stala videohra Bena Spurra, který v něm uživatele navádí, aby Anitu praštili do obličeje. Po kliknutí se její tvář změní ve změť modřin a podlitin.

 

 

Tenhle amatérský nadšenec do počítačových her se obhajuje tím, že jeho výtvor nepodněcuje k násilí na ženách, ale navádí k uhození sobeckého člověka, který podle něj využil svého pohlaví k manipulaci a získání peněz.

 

 

Jestli jsou skalní hráči video her podobného ražení, není divu, že jsou ženské postavy jen sexuálními hračkami nebo servírkami. Podle nich nám totiž nejspíš nepřísluší zaujmout postoj, natož ho vyjádřit veřejně.