Beseda s Řeky

Beseda s Řeky Zdroj: Reflex.cz

Řecko se z toho dostane

O tom je přesvědčen osmadvacetiletý Řek Sotiris, jenž přijel před deseti měsíci z Athén do České republiky za prací. Spolu s dalšími zatím „jen“ padesáti Řeky jej zaměstnává americká technologická společnost. A není jediná. Velké nadnárodní firmy, často z oblasti IT, do Řecka posílají personalisty čím dál častěji. Jeden takový vyhledal i Sotirise. Vystudovaného Řeka, jenž nemohl sehnat práci.


Když dostal nabídku jít do Čech, neváhal prý ani vteřinu. Je v Brně a hodlá tam minimálně několik let zůstat. Pro Řeky je podle Sotirise a jeho kamaráda Filipa, Řeka narozeného už v Čechách, Česká republika nejlepší zemí v EU. Třeba i proto, že u nás není euro.


Našinec odmítá věřit a jejich slova o tom, jak je u nás pohodový zdravotní systém, fungující úřady, malá byrokracie a nízká zločinnost, dostatek práce, bere jako výsměch. I diváci debaty v Reflextoru v Karlových Varech, kam jsem v neděli 1. července Filipa se Sotirisem pozvala jako hosty na tzv. Koupel mého kolegy Miloše Čermáka, jim to smíchem dali najevo. Česká republika coby hvězda EU?! Cha, my víme své.


Ale pro Řeky to tak dnes prý je. A nejen pro mladé. V Řecku totiž skutečně začíná kolabovat zdravotní systém, důchody (původně průměrně ve výši 600 až 700 euro) i platy padají až o padesát procent, zatímco vláda neustále vymýšlí nové a nové daně, zvyšuje poplatky, propouští se.


Pád na dno je tak realitou i v rodinách, jež patřily ještě před dvěma lety ke střední třídě. Například Sotirisova rodina: tatínek musel z práce odejít, nebylo tam už co dělat a tedy se neplatilo. Sestru propustili a mamince snížili o třicet procent plat. Vydělává tedy hlavně Sotiris v Brně.



Video placeholde
Čermákovy koupele - 1. 7. 2012 • Reflex.cz

 

Filip se Sotirisem mluvili o tom, jak se dnes mladí Řekové cítí a jak skutečně žijí i proto, že na karlovarském filmovém festivalu jde do soutěže řecký film Chlapec pojídající ptačí zob. Film o mladém muži z Athén, jenž spadne na dno. Nemá práci, jídlo, přijde o přítelkyni… prostě sevřený komorní příběh, jenž se dnes odehrává v celém Řecku.


Lidi tam podle Sotirise čím dál víc propadají beznaději a letargii. Prý proto, že zjistili, jak vlastně nic nezmůžou. Protestovali, někteří si veřejně sáhli na život. A tamní vláda je jako ta česká: ignoruje to a dál nechává miliardy rozkrádat a mizet a chybějící peníze vytlouká z obyčejných lidí. V Řecku už (zatím na rozdíl od ČR) ale lidé nemají být o co obráni. Ani ve jménu Evropské unie.
 

Podle obou hostů je z Řecka úmyslně dělán otloukánek Unie, i když Itálie se Španělskem jsou pro EU mnohem větší problém. I tak je Sotiris optimista. Řek hrdý na svůj původ a předky, na historii země. Je neoblomně přesvědčen o tom, že Řecko to zvládne. Neví jak.


Když se jej ptáme, jak si to představuje, jen krčí rameny. Ale ví to. Řecko je takové. Přežilo všechno. Přežije i tento podle obou mladých Řeků nesmyslný experiment jménem EU. Ani jeden z nich nechce v Řecku euro. A ani jeden z nich si neříká Evropan, ale Řek.


A právě tak vrátil úder některým v publiku Reflextoru Filip: „Neznám žádného Čecha nebo Němce, který by mi na otázku, odkud pochází, řekl, jsem Evropan. Jsem Čech. Jsem Němec. Tak to je. To říkají. Tak kde máte tu Evropskou unii?“

 

Čermákova koupel na téma Řecko se konala v Reflextoru na kolonádě v Karlových Varech 1.7. od 17 hodin. S Milošem Čermákem a Adélou Knapovou debatovali řečtí hosté Filip a Sotiris.