Měsíc

Měsíc Zdroj: YouTube.com

Než vecpal Méliese do minuty, viděl ho osmdesátkrát

Návratů ke klasice či dokonce přímo ke kořenům kinematografie bylo v soutěži Done in 60 seconds, jejíž výsledky budou vyhlášeny 5.7. na festivalu ve Varech, překvapivě hodně. Kromě již představeného Hitchcocka byla k vidění například i minutová verze Upíra Nosferatu a také Cesta na Měsíc, již představujeme dnes. Poctu průkopníkovi Méliesovi natočil filmový student Prokop Motl.

Podívejte se na ní, (v delší, šestiminutové verzi zde):



Prokop MotlProkop Motl|archivProč jsem si vybral Cestu na Měsíc


Srdcovou záležitostí se pro mne stala už asi před rokem. Nyní jsme se celý rok ve škole bavili o Cestě na Měsíc a Méliesovi vůbec. Nakonec tato volba přišla poměrně spontánně.


Kolikrát jsem film viděl

Díky tomu, že film má asi 10 minut a my jsme natáčeli opravdu věrnou kopii, a také kvůli všem detailům jsem film viděl asi osmdesátkrát.


Co byl největší oříšek

Asi přivézt karton do ateliéru, jelikož ho bylo třeba opravdu mnoho. Jen přípravy včetně vytvoření technického scénáře a návrhu scény nicméně trvaly zhruba čtyři dny, další dva pak stavba kulis, svícení a tak dále. Natočeno jsme měli za den a pak jsme téměř týden seděli ve střižně. Celkem tedy Cesta na Měsíc vznikala zhruba dva týdny.


Kde jsem se inspiroval

Pochopitelně u originálu. Jinak jsme se snažili zůstat věrni a zroveň přidat trochu vlastního.


Kam mířím

Jelikož studuji na filmové škole a filmem potažmo reklamou se živím, mám před sebou celkem jasnou cestu.



Který snímek se vám líbil nejvíc? Hlasujte

Který šedesátisekundový snímek ze soutěže Done in 60 seconds se podle vás nejvíc vydařil (deset finálových snímků můžete zhlédnout zde)? Výherce soutěže sice vybírá porota, jež jejich jména oznámí 5. 7. na festivalu v Karlových Varech, alespoň symbolicky jí však můžete „napovědět“ hlasem v následující anketě: