Do Varů přijela herečka Helen Mirrenová

Do Varů přijela herečka Helen Mirrenová Zdroj: Jan Šibík

Helen Mirrenová po zisku Oscara
Helen Mirren jako královna Alžběta
...i jako Alžběta II.
Helen Mirren v Love Ranch
Helen Mirren v Karlových Varech
24
Fotogalerie

Punková královna a věčný hipík. Kdo jsou hlavní hvězdy Varů Helen Mirrenová a Susan Sarandonová?

Jedna je Královna, druhá Čarodějka. Jedna blondýna, druhá zrzka. Jedna vdaná, druhá rozvedená, jedna s kořeny na východě, druhá na jihu a severu. Jedna přijíždí na začátek „Varů“, druhá na konec. HELEN MIRRENOVÁ A SUSAN SARANDONOVÁ, dvě zlaté dámy stříbrného plátna.

 

SROVNÁVAT JE NEMÁ CENU: každá se do dějin filmu zapsala unikátním způsobem, každou z nich si také vybavíme v rolích, jež mají společnou „jen“ kvalitu a mimořádnost. Tvář první jmenované hvězdy, Angličanky Helen Mirrenové, si dnes většina z nás spojí především s postavou britské panovnice, za jejíž ztvárnění dostala v roce 2007 Oscara.

 

Uznávaná filmová a také divadelní herečka ovšem není ženou jedné role, a i když titul Dame přidělený britským majestátem nosí hrdě, ke šlechtické upjatosti rozhodně netíhne. „Pro mě je Helen punková královna,“ konstatoval na konto herečky kolega buřič Russel Brand, když v Londýně dával rozhovor Reflexu, a přesně tak definoval podstatu jejího kouzla. Slovy Branda: „Má v sobě autoritu panovnice, ale zároveň je velmi, velmi sexy. Plazit se k ní po kolenou vůbec nemusí být nuda.“

 

Video placeholde
Do Karlovývh Varů přijela Helen Mirren • Reflex.cz

 

Ostatně o tom, že dcera ruského imigranta se pro showbusiness narodila, svědčí i její, dnes už legendární historky o tom, jak šňupala kokain a obrážela hollywoodské obchody pro striptérky, protože jen tam se daly levně sehnat boty na červený koberec.

 

 

Kde se obouvá Susan Sarandonová, jež Mirrenovou vystřídá na konci přehlídky, není známo, nicméně vzhledem k nonkonformnosti americké herečky by vlastně ani nepřekvapilo, kdyby se ty dvě u striptérských bot sešly.

 

Pětašedesátiletá odpůrkyně botoxu samu sebe označuje za věčného hipíka, na zápěstí nosí tetování, a přestože, či spíše proto, že má diplom z katolické školy, nežinýruje se říkat věci, za něž by ji církev nejraději zatratila.

 

Naposledy vzbudila poprask, když papeže nazvala nacistou, ale slavné jsou i její další výroky – například ten, v němž vysvětluje rozdíl mezi divadelním a filmovým hraním. „Srovnávat ty dvě kategorie je jako porovnávat prožitek z milování a masturbace. To prostě nejde,“ říká hvězda, jež neměla problém obcovat s ďáblem Nicholsonem v Čarodějkách z Eastwicku a lesbický polibek před kamerou absolvovala už v době, kdy se její kolegyně k podobným akcím teprve osmělovaly.

 

Ženu mimochodem líbá i ve filmu, který přiveze do Karlových Varů (Jeff, který žije doma). „Tuhle se mě někdo zeptal, jestli mi ta scéna nevadila, tak jsem mu řekla: Vy jste asi nikdy neviděl The Hunger, že?“ vyprávěla nedávno v deníku The Telegraph s odkazem na upírský snímek z roku 1983. „Milostná scéna s Catherine Deneuveovou se tehdy točila čtyři dny a intimního kontaktu v ní bylo rozhodně víc,“ podotkla žena, jež kromě odvahy dostala do vínku i velký talent.

 

Důkazem budiž Oscar za film Mrtvý muž přichází a konec konců i ten Křišťálový glóbus, který má pro ni i Helen Mirrenovou připravený karlovarský festival.