Ondřej Vetchý

Ondřej Vetchý Zdroj: Reflex.cz

Češi se nevzdávají? To dnes zní jako ironie. Ondřej Vetchý obdivuje parašutisty

Populární herec Ondřej Vetchý, známý svým nekompromisním občanským postojem, nás přijal v šatně pražského Činoherního klubu po představení Maska a tvář. Zde se Reflexu vyznal z obdivu k československým výsadkářům, kteří před sedmdesáti lety odstranili Reinharda Heydricha. Přečtěte si, co nám řekl.


Jsem jednoznačně přesvědčený, jako celý svět - zejména za hranicemi této země -, že tato akce měla obrovský celosvětový význam. Když se nad tím zamyslím, tak první, co mě zaujme, je prohlášení: „Jsme Češi, nikdy se nevzdáme!“


To známé zvolání parašutistů z krypty, kde vzápětí ukončili své životy, v dnešní době zní jako ironie. Je pro mě šokující, že tehdy to byla visačka největší odvahy a absolutní oběti. Je to něco, před čím mám obrovskou úctu.

 

Když se člověk zamyslí nad hrdinstvím lidí žijících v té době, nemůžu se nezamyslet nad tím, jak strašně oběti německého fašismu chyběly v boji proti následně nastupujícímu komunismu. Jsem si jist, že kdyby lidé, kteří zemřeli v boji proti fašismu, byli naživu po druhé světové válce, komunisté by měli daleko těžší možnost uchopit moc v naší zemi.

 

Video placeholde
Ondřej Vetchý • Reflex.cz

 

Považuju to za obrovskou tragédii a zároveň se zamýšlím nad ironií osudu, že Německo, které je momentálně baštou demokracie v Evropě, vyvolalo obě války ve dvacátém století, etablovalo bolševismus v Rusku a díky němu mohli přijít bolševici a Rusové do naší země, aby tady následně zůstali a naší zemi totálně zdevastovali.

 

Jsem hrdý na to, že jsem z národa, který vygeneroval tolik lidí, kteří byli ochotni zemřít pro hodnoty, v něž plně věřím, a navazovat na ně je nesmírně těžké; zejména v dnešní době, kdy všechny projevy hlásící se k těm nejvyšším hodnotám jsou nejen znevažované, ale i zneužívané k zjednodušením jako je nacionalismus, ego, nebo potřeba sebeprezentace.

 

Mluvíme o nezměrné odvaze lidí, kteří byli ochotni pro svou vlast zemřít a bylo to pro ně něco přirozeného. Strašně jim to závidím a udělám všechno pro to, aby to nebyly v dnešní době jenom prázdné floskule.