IPO Facebooku nedopadlo zrovna nejlépe...

IPO Facebooku nedopadlo zrovna nejlépe... Zdroj: Profimedia.cz

Facebook těsně unikl titulu "nejhorší vstup na burzu v historii" a konečně roste. Jak tipovali jeho osud čtenáři?

Před měsícem vstoupil Facebook na burzu. Dlouho očekávaná událost skončila prachbídně. Po měsíci se ale zdá, že nejhorší má Facebook za sebou.

Rychlé shrnutí pro všechny zdravé čtenáře, kteří rozumně netráví dny sledováním burzy: před měsícem vstoupila sociální síť Facebook na burzu. Část veřejnosti byla skeptická, část natěšená. Počáteční hodnota byla 38 dolarů za akcii, pak vyskočila na 42 dolarů a výše. Jenže poté už následoval jen rychlý pád, technické problémy, obvinění z poškozování malých akcionářů a zase pád. V jeden okamžik klesla cena až na 25.52 dolarů za akcii.

 

Jednou z hlavních obětí byli drobní akcionáři. Proč? Může za to takzvaný předsudek dostupnosti (availability bias). To znamená, že lidé mají tendenci podléhat iracionálním pocitům - obzvlášť pokud mají pocit, že věci rozumí nebo k ní mají blízký vztah.

 

A Facebook přeci zná každý. Nejspíš každý drobný investor tam má svůj profil, používá jej a podléhá tedy dojmu, že to musí být na burze hit. "Mnoho malých investorů se chytlo na IPO Facebooku, protože se cítili bezpečně, když dají peníze do něčeho, co  znají. Koneckonců, oni a více než 900 milionů dalších lidí Facebook používá, tak jak by to nemohla být dobrá investice?" píše ReadWriteWeb.

 

No vida, nebyla. Média si aspoň smlsla na různých smutných příbězích kolem toho, že trh neklikl u Facebooku na lajk. Jaké průšvihy přišly, to jsme shrnuli v minulém článku Facebook po týdnu na burze? Rozčarování a problémy.

 

Od 6. června ale Facebook pozvolna roste. Nejdříve pozvolna, od 14. června pak strměji. Nyní se zastavil na $31.41 za akcii. Stále je nehezky pod "startovní" cenou, ale je to nejlepší hodnota za poslední necelé tři týdny.

 

Takto vypadá tedy celý měsíc v životě Facebooku na burze NASDAQ.

Jak se dařilo či spíš nedařilo Facebooku po IPO, tedy vstupu na burzu?Jak se dařilo či spíš nedařilo Facebooku po IPO, tedy vstupu na burzu?|finance.google.com

 

Díky růstu v posledních dnech unikl nechtěnému titulu "nejhorší vstup velké firmy na burzu v historii". Ten si stále podle firmy Dealogic "udržela" čínská firma Giant Interactive Group se svým IPO z roku 2007. Facebook je tak "až" druhý.

 

Když Facebook na burzu vstupoval, zeptali jsme se vás, jak očekáváte, že se cena bude vyvíjet. První týden moc nevyšel: průměrný tip zněl $42, a realita byla o celých devět dolarů smutnější.

 

A co jsme očekávali po prvním měsíci? Medián byl $41 (průměr pak dokonce $44). Realita je stále výrazně černější - cena za jednu akcii je $31.41. Nejpřesnější tip tak měl čtenář s přezdívkou svaatja: zněl na 32 dolarů. Za rok pak tipuje hodnotu akcie Facebooku na 33 dolarů.

 

Bude zajímavé, jak dopadnou naše roční tipy. Stát se může leccos. Čtenáři tipují, že v květnu 2012 se bude prodávat Facebook za $33 (medián), resp. $38,7 (průměr).

 

Pokud jste také tipovali a také jste se netrefili, tak útěchou vám může být, že o mnoho lépe na tom nebyli ani úspěšní mladí čeští podnikatelé, kterých jsme se zeptali.