Za dveřmi se skrývá svatyně s Buddhovým zubem. Přístup do ní mají jen kněží.

Za dveřmi se skrývá svatyně s Buddhovým zubem. Přístup do ní mají jen kněží. Zdroj: Pavel Dobrovský

Město Kandy se rozkládá na kopcích kolem centrálního jezera.
Na jednom z břehů jezera je Chrám zubu. Neplést s Chrámem zkázy. Indiana Jones se tu sice natáčel, ale to byl úplně jiný příběh.
Vytrubování a bubnování indikuje, že brzy se v chrámu otevře průhled na Buddhův zub...
Před kterým zbožní buddhisté skládají květinové dary s krátkou modlitbou.
Místo je tu pro každého.
14
Fotogalerie

Toulky po Srí Lance: Indiana Jones a zub

Srí Lanka patří k zemím, které Češi navštěvují v podivuhodně vysokém množství. Důvodem jsou relativně levné letenky, dnes již bezpečná města a kultura, ve které se jako v té indické míchá současnost s tisíce let starou historií. A samozřejmě ceny – ostrov patří k těm levnějším.

 

Díl 4. a poslední:

„Džunglemi pokrytá Srí Lanka s dech beroucí krajinou byla ideální pro Indianovo nové dobrodružství,“ nechal se slyšet producent filmu Indiana Jones a chrám zkázy, Robert Watts. I po dvaadvaceti letech se o Srí Lance dá říci totéž, jen těch pomníků na nejslavnějšího fiktivního archeologa (v nejhorším filmu celé série) tu moc nenajdete.


Slavná scéna na provazovém mostě ze závěru se odehrávala poblíž bývalého hlavního města Kandy, které je kromě bujné přírody proslavené chrámem. Nikoliv zkázy, ale zubu – konkrétně Buddhova zubu.


To bylo tak: po Buddhově smrti v indickém Kušinagaru byl z popela pohřební hranice vytažen zub. Způsobil mnoho náboženských a politických nepříjemností a nakonec byl propašován na dnešní Srí Lanku, kterou Buddha za svého života označil jako bezpečné místo pro své následovníky na dalších pět tisíc let.





Buddhův zub jako svatá relikvie má velkou sílu: stahuje do Kandy buddhisty z celého světa a tím zajišťuje část bohatství města. Přitom, a to je zajímavé, není vidět. Respektive je ukryt ve zlaté schráně, která je tak zdobená, že ji během několika sekund nemůžete přes malé okénko pořádně prozkoumat. Zastavit se na delší dobu by znamenalo vyzkoušet, jak moc jsou stovky buddhistů ve frontě za vámi trpělivé. Průzor se totiž otevírá jen několikrát denně a podívat se chtějí všichni.


Chrám se svatým zubem je pořádně komplexní. Však se také upravoval od sedmnáctého až do dvacátého století a leží na základech královského paláce. Pro oko a mysl neznalého návštěvníka je neuchopitelný. Věřící proudí koridory a po schodech podle předepsaných pravidel, obětují květiny, zapalují vonné tyčky a olejové lampičky, prohlížejí si Buddhovy sochy z celého světa a pronášejí modlitby.


Pakliže nemáte schopného průvodce, nebude to celé dávat moc smysl. Jednou za čas se rozlehne prostorami vytrubování a bubnování a největší událost začíná: otevírá se okno na zlatou schránu. Pak začíná tlačenice.


Zatímco v řadě jiných míst, kde se nacházejí relikvie podobného kalibru, je atmosféra ponurá, zamyšlená a tichá, chrám Buddhova zubu je na tom úplně jinak: je to místo plné mumraje, rituálů a energie. Vynikající důkaz toho, jak je buddhismus na Srí Lance při životě.