Obchodník na Pettahu se připravuje na nový den plný byznysu. Snad.

Obchodník na Pettahu se připravuje na nový den plný byznysu. Snad. Zdroj: Pavel Dobrovský

Staré vagóny jsou tak rozvrzané, že příjezd vlaku z dálky zní jako invazní armáda.
Snídaně duše.
Na pláži je ráno boží klid.
Srí Lanka je místem, odkud byly do celého světa rozvezeny kokosové palmy.
Výstavba Seemy Malaky byla zaplacena muslimským podnikatelem, který se nepohodl se svými souvěrci a udělat takovou menší... mstu. Budhisté jsou spokojeni.
13
Fotogalerie

Toulky po Srí Lance: klid a hluk Kolomba

Srí Lanka patří k zemím, které Češi navštěvují v podivuhodně vysokém množství. Důvodem jsou relativně levné letenky, dnes již bezpečná města a kultura, ve které se jako v té indické míchá současnost s tisíce let starou historií. A samozřejmě ceny – ostrov patří k těm levnějším.



Srí Lance se také může říkat „Indie pro začátečníky,“ protože není zdaleka tak chaotická a nepřehledná. Vlastně je to přesně naopak – většina míst, včetně těch zasažených tsunami 2004 anebo těch, kterými se prohnala občanská válka, je podivuhodně spořádaná a uklizená. Na několik z nich se podíváme v našem čtyřdílném seriálu.



Díl 1.: Klid a hluk Kolomba


Běžecké boty? Ano, to je jedna z věcí, kterou byste si měli přibalit, jestli chcete poznat život v Kolombu, hlavním městě Srí Lanky. Ve chvíli, kdy slunce začne olizovat obzor, vyráží na městské pláže záplava obyvatel protáhnout si nohy a pokud možno doběhnout domů ještě před tím, než slunce začne poctivě tropicky pálit. Můžete se k nim přidat i naboso, ale to pak budete těch tří uběhnutých kilometrů po pláži litovat. Jemný tvrdý písek se postará o krvavé puchýře. Takže: běžecké boty s sebou.


Kolombo po ránu ukazuje dvě tváře. První z nich je takřka božský klid na pláži plné běžců a meditujících postav, který narušují jen průjezdy příměstských vlaků. Druhá je mnohem neurotičtější: Pettah, obchodní čtvrť v centru města. Tam se neběhá, protože to nejde.



Přijít brzy ráno na Pettah znamená pozorovat mistrovské provedení kolektivního kouzelnického triku. V jednu chvíli průchozí uličky se během několika málo minut naplní rikšami, auty a náklaďáky. Stejně jako každé jiné ráno vítězí i dnes chaos nad rozumem. Troubení, smrad, barvy, křik. Silnice se tak dá interpretovat jako jedna velká dopravní zácpa anebo jako jedno velké parkoviště. Místní policie toho využívá a pokutuje nešťastné řidiče v zácpě za parkování na zákazech.





V Pettahu existuje jedno místo vzdálené od kontinuálního hluku motorů a smradu z výfuků. Mešita ul-Aftar, jedna z nejkrásnějších na celé Srí Lance. Po ránu do ní proudí zástupy muslimů a dostat se s nimi dovnitř není jednoduché – hlídači sledují, jestli přišel věřící nebo turista s foťákem. A nejde o to, proklouznout dovnitř, když se nedívají – před vstupem si musíte zout a boty odevzdat je právě mešitové stráži.


Zatímco probíhá ranní modlitba, tak pod bedlivým dozorem strážce (měl dobrou náladu, tak jsem ho přesvědčil) s úžasem zjišťuji, že ul-Aftar láme pravidla architektury a logiky. Stejně jako kresby M. C. Eschera. Mešita byla postavena sice až roku 1909, ale od té doby k ní byly přistavovány modlitebny, další patra, domy, podchody, umývárny – a to vše zřejmě bez dozoru příčetného architekta.


Přes průzory a okna je vidět jen do dalších modliteben, na schody anebo do podivných částí, které se právě přistavují. Dokonalý slepenec, v němž nevěřící i věřící zabloudí stejně jako v uličkách Pettahu.


Další díl o toulkách Pavla Dobrovského po Srí Lance najdete na Reflex.cz příští neděli.