Femen

Femen Zdroj: Profimedia.cz

Aktivistky z hnutí Femen protestují v Kyjevě proti fotbalovému Euru na Ukrajině.
Aktivistky z hnutí Femen protestují v Kyjevě proti fotbalovému Euru na Ukrajině.
Aktivistky z hnutí Femen protestují v Kyjevě proti fotbalovému Euru na Ukrajině.
Aktivistky z hnutí Femen protestují v Kyjevě proti fotbalovému Euru na Ukrajině.
Aktivistky z hnutí Femen protestují v Kyjevě proti fotbalovému Euru na Ukrajině.
7
Fotogalerie

Prsa proti fotbalu. Aktivistky z ukrajinského hnutí Femen chtějí zrušit fotbalové Euro ve své zemi

Prsa Inny Ševčenkové (24) zná dnes kdekdo. Ukazuje je veřejně. Nechlubí se ale tím, jak je atraktivní. Poprsí využívá k upoutání pozornosti. Je totiž jednou z nejznámějších členek ukrajinského ženského hnutí Femen. A obnažování během jejích protestů patří k rozpoznávacímu znaku této organizace, která bojuje hlavně proti nárůstu prostituce a sexuální turistiky na Ukrajině.


Obnažujete se už zhruba dva roky. Co jste změnily?

Naším hlavním vítězstvím je to, že se nám podařilo přitáhnout pozornost na náš hlavní problém. Svět se díky nám dozvěděl o problému sexuální turistiky na Ukrajině. Pár týdnů před začátkem mistrovství Evropy ve fotbale o tom píší všechna světová média. Vystupujeme dnes jako experti na tento negativní fenomén. Říkáme otevřeně, kdo stojí za sexuálním byznysem na Ukrajině. Pokračujeme v našem boji za změnu zákona, na jehož základě by byl trestně stíhaný i klient prostitutky. Právě to je cesta, jak zlepšit situaci v naší zemi, aby se z ní nestal jeden velký „bordel“.

 

Máte pocit, že k tomu fotbalové EURO přispěje?

O tom nepochybujte. Denně dnes před EURO přibývají v Kyjevě masážní salóny, noční kluby, striptýz bary, které jsou jen krycím názvem pro prostituci. Nejednou jsme přišly na policii a daly jsme jim na podnose adresy bordelů, o nichž jsme věděly. A nic se nedělo. Přitom prostituce je u nás trestná. Ochrannou ruku nad sexuálním průmyslem totiž drží politici a policie. Pro ně jsou to peníze do jejich vlastní kapsy.

 

Kolik je dnes na Ukrajině prostitutek?

Podle údajů ministerstva vnitra jen dvanáct tisíc. To je ale oficiální, velmi podhodnocená statistika. Podle neoficiálních odhadů je jich jenom v Kyjevě na dvacet tisíc. A ještě víc jich pracuje například v přístavní Oděse.

 

Co je to většinou za dívky?

Je to různé. Ale kyjevský Mezinárodní institut sociologie nedávno zjistil, že každá osmá prostitutka je studentkou vysoké nebo střední školy. A v samotném Kyjevě je to procento ještě vyšší. Podle našich údajů mohou až šedesát procent prostitutek tvořit právě studentky.

 

Na základě čeho si to myslíte?

Oslovily jsme zhruba 1200 studentek a 70 procent z nich přiznalo, že právě od cizinců dostaly nabídku k sexu. Oslovili je buď přímo na ulici, nebo v baru, či na diskotéce. A když jednou taková mladá holka zjistí, jak se dá vydělat poměrně hodně peněz, tak málokterá tomuto lákadlu nepodlehne.

 

Co je k tomu vede?

Hlavně vysoká nezaměstnanost, nízké platy a vysoké ceny. Průměrný plat v Kyjevě je okolo 200–300 eur. Ale ceny jsou vysoké jako v Evropě. A hezká, mladá žena na Ukrajině musí skoro neustále čelit velkému pokušení. Pořád jí někdo nabízí, aby se stala součástí sexbyznysu. Nikdo jí nenabídne bezplatné vzdělání nebo dobrou práci. No a relativně bohatší cizinci pak takového zoufalství rádi využijí.

 

 

Většina z nich ale netuší o riziku, jaké je se sexem na Ukrajině spojeno.

Ukrajina je dnes podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zemí s největším nárůstem HIV pozitivních osob. U nás žije více než půl miliónu pacientů s virem HIV. A samozřejmě že řada z nich je právě mezi prostitutkami. Nechápu, že cizincům stojí pár minut sexu za takové riziko. Vždyť jenom v Oděse žije podle odhadů WHO na 150 tisíc lidí s virem HIV nebo nemocí AIDS. To jsou přece strašná čísla.

 

A jak chcete přesvědčit fotbalové fanoušky, aby si nechali zajít chuť?

Myslím, že se nám daří je vystrašit. Každý den dostávám na Facebook zprávy hlavně od tureckých mužů. Ti jsou totiž nejčastějšími klienty ukrajinských prostitutek. Píšou mi, že k nám opravdu jedou jenom kvůli fotbalu. Ať je nebijeme, až je potkáme na ulici. My tomu ale nevěříme a během turnaje budeme útočit jak na organizátory mistrovství, tak i na zahraniční fanoušky.

 

To je váš hlavní cíl?

Ano, chceme překazit tento turnaj. Chceme přinutit celý svět, aby se zamyslel nad tím, že organizátoři mistrovství jsou zodpovědní za to, že se dnes Ukrajina proměnila v jeden velký „bordel“.

 

FEMEN: NEZNÁSILŇUJTE UKRAJINSKOU DEMOKRACII

Ženské hnutí Femen založila v roce 2008 Anna Hucolová. Dodnes ale není na Ukrajině oficiálně zaregistrované. Původně bylo namířeno výhradně proti nárůstu prostituce a sexuální turistiky na Ukrajině. Dnes má mnohem širší záběr. „Bojujeme proti vládě i opozici, bojujeme za ženská práva, za svobodu slova a proti pornografii a prostituci,“ píše Hucolová v programovém prohlášení Femen. „Chceme se stát největším feministickým hnutím v Evropě. Prsa používáme, protože to je naše největší zbraň.“

Aktivistky Femen se totiž vždy během svých protestů obnažují. Svléká se zhruba čtyřicet vybraných slečen. A jejich poprsí už viděli různě po světě. Demonstrovaly proti finančníkům na Světovém fóru v Davosu, proti plynárenskému gigantu Gazprom v Moskvě. V Curychu se polonahé postavily před sídlo Mezinárodní hokejové federace. Protestovaly proti tomu, aby se hokejové mistrovství světa v roce 2014 konalo v Bělorusku, kterému vládne diktátor Lukašenko. Femen se podívaly i do Paříže, kde se svlékly před pařížským domem bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strauss-Kahna. A nezapomněly ani na Itálii a Silvia Berlusconiho.

Nejčastěji jsou však vidět v rodné Ukrajině. Například pronikly do volebního štábu prezidenta Janukovyče a skandovaly: „Neznásilňujte ukrajinskou demokracii!“ Ukrajinská tajná policie se pokusila několikrát aktivistky zastrašit, aby přestaly s útoky na vládu. Většinu akcí ukončila policie, která jejich svlékání na veřejnosti vnímá jako výtržnost. V poslední době se spekuluje o politických ambicích Femen, nikdo je zatím nepotvrdil.