Zápach

Zápach Zdroj: Profimedia.cz

Staří lidé nesmrdí. Mají ale svůj jedinečný pach

V části naší společnosti hluboce zakořenila představa, že se za starými lidmi line nepříjemný pach. Možná je z jejich omylu vyvede nejnovější americký výzkum, z jehož závěrů jasně vyplývá, že člověk, podobně jako zvíře, dokáže zjistit přibližný věk jedince jen vlastním nosem. A mladší zástupci našeho druhu páchnou daleko hůř a intenzivněji než senioři.



Výzkumníci filadelfského Monellova centra pro chemické smysly, na jejichž závěry upozornil web britského deníku The Telegraph, provedli netradiční (a pro někoho možná trochu nechutný) experiment.


Dobrovolníkům ze tří věkových skupin - 20 až 30, 45 až 55 a 75 až 95 - dali na nošení speciální trika se podpažními vložkami, v nichž strávili pět nocí. Vložky následně odřízli a umístili do sklenic, které dali k "očuchání" celkem 41 lidem z finální testovací skupiny. Ti měli po přičichnutí ke dvěma různým sklenicím určit, jaká z nich obsahuje pach staršího člověka, a zároveň ohodnotit příjemnost a sílu zápachu.


Ukázalo se, že přestože je pach starších lidí nejsnáze rozpoznatelný, není tak silný a nepříjemný jako pach nejmladších lidí. "To bylo překvapivé, vzhledem k tomu, že je obvykle pach starých lidí považován za nepříjemný. Je přesto možné, že jiné zdroje tělesných pachů, jako je například kůže nebo dech, mohou působit jinak," řekl podle The Telegraphu vedoucí výzkumník Dr. Johan Lundström.


Autoři výzkumu přičítají pachové rozdíly napříč různými věkovými skupinami tomu, že se lidský pot mění v průběhu času chemické složení. Některé bakterie, které mají ideální podmínky na mladé lidské kůži, navíc později přenechávají prostor jiným bakteriálním druhům.


Různě staré lidi pak můžeme údajně snadno rozpoznat po čuchu - takhle evoluční výhoda nám, podobně jako jiným zvířecím druhům, od pradávna pomáhla vybrat vhodného partnera a vyhnout se nemocným jedincům.