Julian Assange

Julian Assange Zdroj: Profimedia.cz

Pan WikiLeaks prohrál. Britský soud vydal Assange kvůli údajnému znásilnění do Švédska

Na finální verdikt se čekalo přes jeden a půl roku. Nejvyšší britský soud definitivně rozhodl o vydání Juliana Assange, zakladatele serveru WikiLeaks, do Švédska. Tam čelí obvinění ze znásilnění a sexuálního obtěžování.


Assange čeká od prosince 2010 na rozhodnutí v domácím vězení v britském Norfolku, už dvě nižší soudní instance přitom souhlasily s jeho vydáním. To nově podpořil i nejvyšší britský soud, s návrhem souhlasilo pět členů ze sedmičlenného tribunálu.


Tentokrát už se ale Assange podle agentury AP nemá v Británii kam odvolat. Stížnost může podat už jen u Evropského soudu pro lidská prává ve Štrasburku, který by mohl vydání teoreticky odložit o dva týdny, během nichž rozhodne, jestli se Assangeovým případem bude vůbec zabývat.



Švédové zakladatele serveru, novináře a bývalého hackera, který se v minulých letech zapsal do veřejného povědomí zejména únikem statisíců diplomatických depeší za amerických ambasád, stíhají za údajně znásilnění dvou dobrovolnic, jež před dvěma lety pracovaly pro WikiLeaks.



Assange ale celou kauzu vnímá jinak. Obvinění ze znásilnění a sexuálního obtěžování se podle vlastních slov nedopustil - s pohlavním stykem prý obě předem souhlasily - a snahou o vydání do Švédska prý je údajný politický tlak Washingtonu. Řada amerických politiků by jej ráda viděla před vlastním soudem, kde by se měl zodpovídat za činnost WikiLeaks. Assange se obává, že právě USA by mohl být po přesunu do Stockholmu vydán.


Připomeňte si klíčové momenty v procesu s Julianem Assangem podle serveru britské BBC:


11. srpna 2010

Julian Assange přijíždí do Švédska a setkává se s členkou Křesťanské asociace sociálních demokratů, která jej ve městě ubytuje a s níž má o tři dny později údajně pohlavní styk.


17. srpna 2010

Assange má sex s druhou ženou, kterou potkal na semináři pořádaném o tři dny dříve. V následujících několika dnech se obě ženy setkávají a povídají si o svých údajně nepříjemných zážitcích.


20. srpna 2010

Švédský prokurátor vydává na Assange zatykač kvůli podezření ze znásilnění a sexuálního obtěžování. Ten je však o den později stažen kvůli neopodstatněnosti.


31. srpna 2010

Assange vyslýchá švédská policie. Odmítá, že by se dopustil čehokoliv nezákonného.


1. září 2010

Případ údajného znásilnění a sexuálního obtěžování je opět otevřen.


20. listopadu 2010

Švédská policie vydává skrze Interpol na Assange mezinárodní zatykač.


8. prosince 2010

Zakladatel WikiLeaks se sám přihlašuje londýnské policii a je odvezen k výslechu. Ve vazbě zůstává celkem osm dnů.


16. prosince 2010

Poté, co jeho podpůrci zaplatí kauci ve výši 240 tisíc liber, je Assange propuštěn do domácího vězení.


2. listopadu 2011

Během odvolacího řízení soudci rozhodují o pozdržení vydání Assange do Švédska.


5. prosince 2011

Assange může podává žádost o přezkoumání k nejvyššímu britskému soudu.


30. května 2012

Nejvyšší soud rozhoduje o vydání Assange do Švédska.