ChapiteauX

ChapiteauX Zdroj: Archív Cirku La Putyka

Na pražské Letné vyrostlo velké šapitó a těší se na vaší návštěvu

Na začátku to vypadalo, jako kdyby se nad Vltavou uvelebilo obří klíště - člověk viděl jen dvě dlouhé nohy s "hlavičkou" zakousnutou do letenského trávníku. Díky tomuhle "klíštěti" má teď ovšem Praha ChapiteauX. Stan, který bude následující dva měsíce patřit souboru Cirk La Putyka a jeho hostům.

Šapitó nebo také "archa Rosťova", jak s nadsázkou stavbě přezdívají členové Cirku La Putyka Rosti Nováka, přivezly z Rakouska dva velké tahače a trvalo dva dny, než se ho podařilo vztyčit. "Začalo se ve čtvrtek 24. května brzy ráno, kdy byla ještě část souboru včetně Rosti Nováka na premiéře Slapstick Sonaty v Helsinkách, a jako naschvál se zrovna tehdy objevil zádrhel. Jednomu z teleskopických transportérů se rozbilo zapalování, takže se všechno zdrželo. Naštěstí to byl první a poslední problém, který jsme museli řešit," vypráví Kristýna Milaberská z produkce souboru.

 

Největší dřinou prý bylo zatloukání obvodových kolíků. "Pět kluků se s tím lopotilo několik hodin, smekám," říká s tím, že na natahování střechy proto došlo až druhý den večer. Teď už má však pražský Špejchar novou siluetu: šplhá do více než desetimetrové výšky a je celá bílá. "Už se nemůžu dočkat, až si tam skočíme první salto," těší se Novák.

 

Video placeholde
Na Letné vyrůstá stan pro představení Cirku La Putyka • Reflex.cz

 

Své brány otevře ChapiteauX veřejnosti 3. června kultovní La Putykou, už 1. června, ovšem pustí do svých prostor děti. Startuje se ve čtyři odpoledne a na programu má být cirkusová školka, loutkové divadlo a karneval. A na děti se myslí také v následujících dnech. Osmého června předvede Kašpárek v rohlíku fungl novou koncertní šou Ten Halywůd, 20. června přijede hradecké divadlo Drak a od 26. do 28. června chystá v ChapiteauX Táňa Vilhelmová speciální herecké dílny pro děti. Sám Cirk La Putyka se pak do dětské zábavy zapojí vlastním představením, macourkovskou fantazií A cirkus bude!?.

 

Novocirkusové disciplíny si nicméně v ChapiteauX může vyzkoušet kdokoli. Dílny pro dospělé budou probíhat prakticky denně, od 16. června navíc přibude i workshop kubánské salsy. Povede ho jeden z členů Cirku, Zbyněk Šporc, a zdaleka prý není určený jen párům. Dospělé fanoušky loutkového divadla pak může potěšit inscenace Slovince Matija Solce, který k výrobě loutek dokáže zužitkovat cokoli včetně tenisáků, a samozřejmě také řada koncertů.

 

"Neradi bychom, aby lidé ChapiteauX vnímali jako sóloakci Cirku, na to se kolem nás děje příliš mnoho zajímavých věcí. Snad ho tak vezmou na milost i ti, kterým už jinak lezeme krkem," směje se principál Rosťa Novák.