Čekání na projekci

Čekání na projekci Zdroj: Tereza Spáčilová

Plátno v plážovém kině ustoupilo dešti a vichřici
Takový pohled se naskytl zpěvákovi a nyní i herci Ronanu Keatingovi, který do Cannes přijel podpořit muzikál Goddess. "Proč mi všichni říkali, že si mám vzít deštník, a ne sluneční brýle?" mžoural podrážděně do vymodlených paprsků.
V sekci Un certain régard může člověk mnohdy vidět zajímavější kousky než v samotné soutěži. Letos to byl například působivý film Michela Franka Despues de Lucía, který se soustředí na téma novodobé školní šikany a kontroverze vyvolal i snímek Holly Motors Leose Caraxe, v němž si mimo jiné zahrála zpěvačka Kylie Minogue. Nejčastější otázka na jejich tiskové konferenci zněla: o čem to vlastně bylo?
Na filmy se stály fronty i v dešti, hlavní bulvár Croisette se nicméně nezvykle vyprázdnil a poté, co ostrý vítr začal bořit konstrukce stanů a provizorních promítacích prostor, došlo i na změny v programu. "Takový nečas na festivalu nepamatujeme," shodovali se organizátoři.
Íránský režisér Abbas Kiarostami v Cannes soutěží s filmem Like Someone in Love, který natočil v Japonsku, a tiskovou konferenci k němu absolvoval s typicky útrpným výrazem. Podobný pak měli také novináři.
6
Fotogalerie

Čím horší je v Cannes počasí, tím lepší filmy se promítají. Kdo nás zaujal?

Počasí v Cannes dávno přestalo být tématem vhodným leda k zahájení konverzace. Na pár dní dokonce vytlačilo z titulních stránek filmy, kvůli nimž se v květnu na Riviéru jezdí.

A podepsalo se i na programu — když spadla konstrukce jednoho z kin, začaly se rušit projekce a k nelibosti distributorů a producentů také nákladné večírky na jachtách a plážích. Mraveniště jménem bulvár Croisette se povážlivě vyprázdnilo.

 

Bude to znít banálně, ale člověka to při pohledu na bouřící moře nemůže nenapadnout: co bude se všemi těmi hvězdami, které na festival připlouvají jachtou? Netrápí je na těch vlnách mořská nemoc? A nehrozí, že dají zpětný chod a na festival vůbec nedojedou?

 

Paradoxně se ukázalo, že právě ony, nikoli jejich fanoušci, jsou vodě a větru odolné. Zatímco po divácích zbyly v ulicích jen rozlámané deštníky, filmové delegace hrdinně vzdorovaly vichřicím a po mokrém koberci statečně čvachtaly vstříc premiérovému promítání.

 

Čvachtal i sedmdesátiletý Michael Haneke, canneský harcovník a držitel Zlaté palmy. Ten svým filmem Amour o stáří a ztrátách, jež bolí, i když s nimi počítáme, dojal publikum k slzám a zdá se, že má nakročeno k dalšímu triumfu.

 

 

Přehlídka se mezitím pomalu přehoupla do druhé poloviny, nicméně v kvalitě neslevila, ba právě naopak: čím horší bylo počasí, tím lepší se promítaly filmy. Nezklamali klasici (Resnais) ani prověřené „firmy“ (Kiarostámi), ale pozornost zaslouženě přitahovaly i kousky mimo hlavní sekci (vestoje se aplaudovalo například mrazivě uvěřitelnému mexickému snímku Después de Lucía).

 

Video placeholde
Premiéra filmu Después de Lucía (režisér točil aplaudující publikum kamerkou na tyči přímo z hledišti) • Tereza Spáčilová

 

Vytrvalý déšť, do něhož se nikomu nechtělo, navíc pomohl zviditelnit i ty, kteří by jinak zůstali ve stínu. Vedle již dříve zmíněného syna Davida Cronenberga Brandona to byla například i Jules Stewartová, matka teenagerovského idolu Kristen a jinak zkušená členka hollywoodských produkcí, jež se po třiceti letech práce se scénáři rozhodla natočit vlastní film. Stál tři milióny dolarů, jmenuje se K-11 a hraje v něm i její syn Cameron. Filmaři jsou zkrátka opravdu jedna velká rodina.

 

Když už jsme u těch debutů: své poprvé si na plátně (a v Cannes) prožil i Ronan Keating, někdejší člen zbožňovaného britského boybandu Boyzone. Po dvaceti letech bezvýsledného navštěvování castingů se konečně dočkal filmové role — ve snímku Goddess tančí, zpívá a hraje manžela s holým zadkem.

 

Pro úspěch je prý ochoten udělat hodně, takže přežil i to, že jde o romantiku, kterou nemusí. „Ostatně než jsem začal zpívat s Boyzone, taky jsem poslouchal grunge a nesnášel pop. Když něco hodně chcete, tak to zkrátka jednou dostanete,“ říká.

 

My v Cannes hodně chtěli sluníčko. A Ronan nelhal, přišlo.