Autor projektu v zajetí BBC

Autor projektu v zajetí BBC Zdroj: Victuallers (Creative Commons)

Autorka destiček s QR kódy
Příklad použití QR kódů
Příklad použití QR kódů
Příklad použití QR kódů
5
Fotogalerie

Město plné Wikipedie. Waleský Monmouth se stal prvním "zwikipedovaným" městem

Městečko Monmouth ve Walesu připravilo společně s organizací Wikimedia UK unikátní projekt: zdokumentování celého města na Wikipedii.

Jestli se někdy vydáte do Walesu, nezapomeňte na svůj smart phone, nabádá server GigaOM. Městečko Monmouth s necelými devíti tisíci obyvateli se pustilo s organizací Wikimedia UK do zajímavého projektu .

 

Na každém rohu narazíte na destičky s takzvaným QR kódem. Když na něj namíříte svůj mobil (vybavený příslušnou aplikací na čtení kódů), přesměruje vás na příslušnou stránku na Wikipedii. Tam na vás bude čekat encyklopedické heslo o daném objektu, a to dost možná i ve vašem rodném jazyce.

 

Kódy budou všude možně: na budovách, na stromech, plakátech, v muzeích u konkrétních exponátů, na obchodech. Celkem by jich mělo nyní být kolem tisíce.

 

Je to logické a rozumné: všichni asi tušíme, jak je to s životností a kvalitou stránek zřizovaných městy. Takhle městečko "outsourcuje" informační servis na uživatele osvědčené encyklopedie, ve které se může z každého čtenáře snadno stát přispěvatel.

 

Ostatně od prosince, kdy se projekt začal připravovat, vzniklo přes 450 nových článků ve 25 jazycích, 145 vylepšených článků, tisíc fotek a zhruba 400 tisíc zobrazených stránek. Na malé městečko solidní výkon.

 

 

Pomoc přicházela od dobrovolníků ze všech stran: "Máme tu Maďarku, která napsala šest článků v maďarštině, a nebo Rusku, která napsala třicet nebo čtyřicet textů v ruštině," raduje se Roger Bamkin, šéf Wikimedia UK. "Také je tu Francouz, který píše v latině a většina textů v hindštině vznikla v Americe."

 

V motivační soutěži pro přispěvatele je ostatně vidět i české jméno. Uživatel s přezdívkou Tchoř přispěl 24 příspěvky a dostal za to virtuální stříbrnou medaili Charlese Rollse (ano, ten z Rolls-Royce). Teď by se měl pyšnit tričkem projektu Monmouthpedia.