Rubikova kostka

Rubikova kostka Zdroj: kresba Miloš Gašparec

Kolik kostek je uvnitř Rubikovy kostky? Dokážete vyřešit chytáky nadnárodních firem?

Nadnárodní společnosti v čele s Googlem údajně rády kladou zájemcům o práci netradiční otázky. Snaží se přijít na to, jak umějí přemýšlet mimo rámec. Jak byste u pohovoru obstáli vy?

Oblíbená otázka autora knížky Jste dost chytří na to, abyste mohli pracovat v Googlu?, o níž píše Miloš Čermák v nejnovějším čísle Reflexu, zní: "Představte si, že v autě přivážete k podlaze balónek naplněný héliem. Kam se bude naklánět, když zatočíme doleva a když doprava, případně když zabrzdíme nebo přidáme plyn? Aby autor knihy William Poundstone přesvědčil čtenáře o tom, že řešení není tak jednoduché, jak se může zdát, natočil následující vysvětlující video:

 

 

Je to zvlášť rafinovaná otázka, protože při snaze na ni odpovědět jsme v zajetí seterotypu. Máme jasnou a pod kůži zarytou zkušenost, že v autě funguje odstředivá síla, takže když zatočíme prudce doprava, vše se pohybuje doleva, a naopak. Totéž při akceleraci a brzdění.

 

Ale jak je vidět na videu, balónek se pohybuje přesně opačně! Jak je to možné, k vysvětlení stačí fyzika ze základní školy, vždyť balónek není vyplněn hmotou těžší vzduch, ale naopak héliem, které je lehčí. Pohybuje se proto opačně podobně jako třeba bublinka ve vodováze.

 

Nebojte se, i když jsme vám hned prozradili řešení, teď se můžete ukázat sami.

Dokážete vyřešit následujících deset otázek a úloh? »



(většina otázek a úloh je z knihy Jste dost chytří na to, abyste pracovali v Googlu, vydané nakladatelstvím A Oneworld Book, Anglie, 2012)