Scott Thompson

Scott Thompson Zdroj: Yahoo

Skandál s vysokoškolským studiem nemají jen Bártové: šéf Yahoo! odstoupil

Šéf kdysi nejvlivnější internetové firmy Yahoo! Scott Thompson rezignoval. Neustál tak tlak, který vznikl poté, co vyšlo najevo, že si životopis neoprávněně zkrášlil titulem z informatiky.

Firma Yahoo!, která dlouhodobě bojuje se ztrátou své někdejší slávy, bude mít pátého šéfa za posledních pět let. Tomu poslednímu, Scottu Thompsonovi, zlomil vaz skandál kolem jeho vysokoškolského vzdělání.

 

Akcionář Daniel Loeb zjistil zajímavou věc. V oficiálním životopisu Scotta Thompsona je lživá informace: Thompson nikdy nezískal titul z informatiky. A jelikož měl Loeb s vedením Yahoo! dlouhodobé spory, informaci si rozhodně nenechal pro sebe.

 

Z novinky se okamžitě stala kauza a vznikl silný tlak, aby Thompson odstoupil. Nešlo ani tak o samotný fakt, že nemá titul (čert to vem - takový Mark Zuckerberg si bez něj také vede docela dobře), ale o ztrátu důvěry: pokud Thompson lhal u takové prkotiny, lze mu vůbec něco věřit? Média přinášela vyjádření odborníků na etiku, kteří zdůrazňují, jak špatný příklad se tím dává zaměstnancům. Když lže šéf, tak co já si budu lámat hlavu s pravdivými reporty...

 

Zaměstnanci po něm tesknit jistě nebudou. Za devadesát pracovních dnů své vlády toho Thompson nestihl, snad kromě realizace plánu na propuštění dvou tisíc pracovníků firmy... Na internetu se ostatně objevovaly velmi kritické anonymní reakce zevnitř firmy na Thompsona. Kauza s falešným titulem způsobila úplnou ztrátu důvěry mezi zaměstnanci.

 

Thompson se bránil tím, že je v tom nevinně: životopisné údaje nepsal on, nevšiml si jich a sám se tak neprezentoval. Proti tomu ovšem stálo několik starších rozvororů, kde novináři před Thompsonem jeho titul zmíní a on nehne ani brvou. Lživá informace byla navíc i v oficiální zprávě pro regulační úřady, kterou Thompson musel podepsat a zavázat se, že informace v ní jsou pravdivé.

 

Novým šéfem Yahoo! je Ross Levinsohn. Hlavní roli, kterou od internetové veřejnosti zatím dostal, bylo: nebuď šéfem Yahoo! Uvidíme, jak dlouho ve funkci vydrží on. Novým předsedou správní rady se stal Fred Amoroso a Daniel Loeb je jejím novým členem. Tím se jeho spor s vedení Yahoo! jaksi urovnal...

 

Podvody s tituly nejsou ničím zcela neobvyklým. Ze stejného důvodu jako Thompson například přišel o práci šéf Herbalife Gregory Probert (2008) nebo o dva roky dříve šéf RadioShack David Edmondson.

 

V Česku pak stál podobný trapas mandát poslance Jana Kalvodu (1996). V poslední době jsou ale in spíše kauzy postavené na kvalitě či zdrojování závěrečných prací - jak například aktuálně předvedli bratři Bártové.