Vznášedlo Volkswagen

Vznášedlo Volkswagen Zdroj: Profimedia.cz

Vznášedlo Volkswagen
Vznášedlo Volkswagen
Vznášedlo Volkswagen
Vznášedlo Volkswagen
Vznášedlo Volkswagen
9
Fotogalerie

Volkswagen představil levitující auto. Už žádné dopravní zácpy a emise, slibuje

Když dá hlavy dohromady 33 milionů Číňanů, musí vzniknout něco výjimečného. Automobilka Volkswagen vyzvala před necelým rokem v rámci projektu People's Car Project čínské internetové uživatele, aby na speciálním komunitním webu přišli s nápady, které mohou změnit tvář automobilového průmyslu.

 

Web prý nakonec navštívilo zmíněných třiatřicet milionů lidí, kteří přišli se 119 tisíci více či méně unikátními nápady. Mezi třemi návrhy, které inženýry z Volkswagenu zaujaly natolik, že začali pracovat na prototypu, nakonec skončilo i dvoumístné městské vznášedlo, jež by se mohlo v budoucnu pohybovat po silnicích s elektromagnetickým polem.

 

Svou vizi vznášedla s logem VW automobilový výrobce představil na konci dubna na pekingské autoshow Auto China 2012.


Jak uvádí server CarBodyDesign.com, který se odkazuje přímo na Volkswagen, elektromagnetické vznášedlo by nevytvářelo žádné emise, ovládalo by se jednoduše pomocí joysticků, mohlo by parkovat prakticky kdekoliv (i ve vzduchu) a díky sadě senzorů rozmístěných po obvodu kruhové kabiny by se automaticky vyhýbalo okolním překážkám (tedy žádné havárie, žádné dopravní zácpy).


Mezi další dva rozvíjené koncepty patří "hudební" auto pokryté sítí diod, které mění barvu kapoty v závislosti na přehrávané hudbě, a "chytrá" autoklíčenka s malým displejem, na němž budou moci řidiči snadno kontrolovat stav nádrže, teplotu v kabině nebo zabezpečení a polohu svého auta. Tedy za podmínky, že nezůstane jen u prototypů - jak to často v automobilovém průmyslu bývá.


Podívejte se, jak si VW vznášedlo budoucnosti představuje:





A nenechte si ujít následující video. Pokud umíte čínsky, možná se v z něj i něco dozvíte: