Amanda Palmer

Amanda Palmer Zdroj: Profimedia.cz

Amanda Palmer má pro crowdfunding ideální předpoklady: talentovaná, známá, zvyklá na DIY styl, s řadou fanoušků a vlastním účtem na Twitteru
Chytré hodinky Pebble pobláznily desetitisíce uživatelů Kickstarteru
Hodinky Pebble atakují hranici deseti milionů korun
Mučící vůz: parodie na Kickstarter
Podvodný pokus jménem Mythic. Ukradené popisky a fotky, zrušený projekt
6
Fotogalerie

Stroj na peníze? Jak Amanda Palmer našla na Kickstarteru 600000 dolarů a možná i budoucnost hudby

Webová stránka Kickstarter spojuje lidi s nápadem a kohokoli, kdo je ochoten na něj přispět ze své peněženky. A dějí se ohromně zajímavé věci: službu vzali útokem filmaři, hudebníci, tvůrci her i hardwaru. Řadě z nich vydělal Kickstarter do začátku miliony korun.

Když chtěla zpěvačka Amanda Palmer vydat nové album, rozhodla se nepožádat o pomoc žádné hudební vydavatelství. Veškeré finance chtěla získat sama. A pomoci jí k tomu měl nový internetový hit, webová stránka Kickstarter.

 

Na Kickstarteru může každý požádat veřejnost o peníze na svůj nápad. Může to být film, album, počítačová hra, ale klidně také nová pec na pizzu do restaurace. Žadatel napíše, kolik peněz minimálně vyžaduje, do kdy je potřebuje získat, a pak navrhne, co dárci za svůj příspěvek dostanou. Například zmíněná pizzérie vám za pět dolarů hezky poděkuje, za dvojnásobek dostanete kousek pizzy, za 25 dolarů nálepku na auto a recept a tak dále - až třeba po částku 5.000 dolarů, za kterou po vás pojmenují některé z jídel v menu.

Amanda Palmer už měla s Kickstarterem své zkušenosti. V září 2011 zkusila získat peníze na miniturné s manželem, spisovatelem Neilem Gaimanem. Požádali o dvacet tisíc dolarů. Pokud by na částku nedosáhli, měli by smůlu: peníze by se vrátily dárcům. Taková jsou totiž přísná pravidla Kickstarteru.

Je v tom kus dobrodružství a kus motivace pro fanoušky: musí mobilizovat své přátele, aby také přispěli a minimální částka se vybrala, jinak své miláčky neuvidí. Pokud na dolní limit dosáhnou, peníze dorazí Amandě a Gaimanovi, ale bez pěti procent, které si nechá Kickstarter, a tří až pěti procent, které schramstne Amazon jakožto provozovatel platebního systému.

Pokud měla Amanda obavy, pak byly plané. Dorazilo totiž 133.000 dolarů, tedy 6,5 krát více než kolik požadovali. A tak aktuální projekt - tedy dolování peněz na album, knihu a turné - už asi probíhal s absolutním klidem. Požádala o sto tisíc dolarů a tuto hranici přeskočila během jediného dne. Nyní, tři týdny před ukončením “sběru” peněz, už díky podpoře od jedenácti tisíc fanoušků přeskočil hranici 600000 dolarů.

Jeden z nich se plácl přes kapsu a zaplatil rovných deset tisíc dolarů. Za to dostane pět hodin soukromého uměleckého řádění s Amandou Palmer: budou malovat nebo hrát na ukulele, cokoli si bude přát.

Milion za den? Není problém

Úspěšných projektů je spousty. Za tři roky existence zkusilo štěstí na Kickstarteru zhruba 50000 projektů a 44 % z nich získalo svou vytouženou částku. Často jsou to neotřelé nápady, které si neumí jinak vydělat, ale jsou natolik ulítlé, že zaujmou média či uživatele na sociálních sítích a odkaz na Kickstarter se lavinovitě šíří.

I na webu Reflexu jsme psali o několika projektech, které vznikly díky Kickstarteru. Vzpomínáte na tyto texty?


Zdaleka to ale nejsou ty největší projekty.

Bláznivý den prožili v kanceláři Kickstarteru 10. února 2012: nejdřív se radovali z toho, že první projekt dosáhl hranice milionu dolarů. Jenže ten samý den byla spuštěna kampaň k počítačové hře od Double Fine Production. Také dosáhla na milion dolarů - jenže za jeden jediný den...

Největší terno udělal na Kickstarteru projekt Pebble, krásné hodinky s displejem a la epaper, které se propojí s vaším mobilem. Zvoní vám mobil, ale nemáte ho přímo po ruce? Podíváte se na hodinky, kdo vám volá.

Devět dní před koncem nasbíral již téměř deset milionů dolarů, tedy zhruba 185 milionů korun. Docela dobré skóre na hračku, která pohořela hned u několika investorů. “Řekli mi, že hardware je riskantní byznys a že nechtějí podstupovat takové riziko,” řekl Guardianu jeden z tvůrců Pebble.


Teď se můžou bavit hledáním jmen investorů mezi šedesáti tisíci lidmi, kteří Pebble na Kickstarteru podpořili a vlastně si tak hodinky předobjednali. Jsou mimochodem krásné a autor článku si je také kupuje.

 

Konec starých pořádků


Takové příběhy s lidmi zamávají a v Kickstarteru leckteří vidí nástroj, který “všechno změní”. “Kickstarter se už ukazuje jako životaschopná alternativa ke spuštění firmy tradiční cestou,” řekl NY Times profesor University of Pennsylvania David H. Hsu, který se zaměřuje na inovace v podnikání.

To Amanda Palmer má jasno: Kickstarter je budoucnost hudby. “Myslím, že Kickstarter a další crowdfundingové platformy jsou ta nejlepší cesta, jak nyní vydávat hudbu - žádné labely, žádná pravidla, žádné zmatky. Jen my, hudba a umění.”

Na svém Twitteru ještě přitvrdila: “"$100,000 získáno během šesti hodin. Žádný label, žádné idiotské mainstreamové rozhlasové pořady, žádné billboardy, žádné marketingové kraviny. LIDI + INTERNET. HOTOVO”

Samozřejmě to není tak jednoduché. Jak bude vzrůstat konkurence na Kickstarteru či jinde, o to těžší bude zaujmout dostatečné množství lidí. A Amanda přirozeně nezískala majlant jen tak: předcházely tomu roky hraní po klubech a několik desek.


Detailně to na svém blogu rozebral spisovatel John Scalzi. Zdůrazňuje, že se nejedná o žádný nenadálý úspěch, a připomíná, že Amandě pomohla její rozsáhlá síť přátel, kontaktů a fanoušků. Svou roli hraje například onen zmíněný účet na Twitteru: mít stránku na Kickstarteru je fajn, ale k ničemu, pokud nemáte komu poslat odkaz. Palmer má takových lidí jen na Twitteru přes půl milionu a denně s nimi čile diskutuje.


Amanda Palmer na sebe navíc upletla bič, varuje Scalzi. Pětadvaceti dárcům, kteří přispěli pěti tisíci dolary, slíbila, že dorazí k nim domů a zahraje tam. To je tedy dalších 25 položek v kalendáři. Peníze, které získala, nejsou za nic. Svou prací je bude splácet ještě hodně dlouho.


Kickstarer tedy rozhodně není sám o sobě automat na peníze zdarma. Je k tomu obvykle potřeba talent, bohatá osobní historie a silná sociální síť. Nebo hodně hodně štěstí a originální nápad.

GALERIE zajímavých projektů a kauz:

 

Nachytali jste se? Vaše hloupost


Během čtení vás to určitě napadlo: to se neobjevil nikdo, kdo by Kickstarter a jeho uživatele obalamutil a okradl? Jakou máme vlastně záruku, že dostaneme to, co nám tvůrce naslibuje?

Kickstarter má za sebou samozřejmě i sérii průšvihů a pokusů o zneužití od chytráků, co v něm vidí snadné peníze a nulové riziko postihu.

Mezi všemi aktuálními zprávami o úspěchu služby se například objevila i jedna méně pozitivní. Na Kickstarteru bojovali o přízeň návštěvníků “tvůrci” chystané revoluční počítačové hry Mythic. Ta se ovšem ukázala být ještě více mýtická, než by bylo příznivcům milé.

Mythic jsou totiž jen poslepované ukradené pasáže a fotky z jiných projektů. Za vším stál zneuznaný office manager jedné vývojářské společnosti, který ukradl její výtvory a díla dalších firem. Než se podvod provalil, na projekt přispělo 83 lidí částkou 4739 dolarů. Nutno připomenout, že peníze tvůrce dostává až po dosažení cílové částky, takže podvodníček zde nepochodil.

Kickstarter samozřejmě všude možně zdůrazňuje, že neověřuje fakta uvedená ve výzvách svých klientů. Vše nechává na zdravém rozumu čtenářů. Ostatně jsou to jejich peníze, tak by si měli dát sami bacha, do čeho je investují.

Kickstarter už je i terčem parodií. Studenti MIT vtipkovali nad nedávnou kauzou KONY 2012 (viz i článek zde na Reflexu): pokud aktivistům leží Kony tak v žaludku, proč se neobrátí na Kickstarter a nevyberou peníze na žoldáky, kteří by ho fyzicky zlikvidovali?

Pak si ale řekli, že takový krok vlastně není moc daleko od reality. S nápadem si pohrávali a nakonec spustili parodický projekt Kickstriker, kde lidé mohou investovat například do speciálního mučícího vozu. Chtějí tím mimo jiné vyvolat debatu nad tím, zda nás taková budoucnost nečeká.

Česko má smůlu. A zatím neúspěšné klony


Pokud už se vám v hlavě rojí vlastní nápad pro Kickstarter a sníte o milionech, zvolněte. Autoři projektů musí mít americký bankovní účet, jinak na Kickstarter nemohou. Kickstarter tak nabídl celkem jen šestnáct projektů zaměřených na Česko. Ten největší loni získával peníze na návštěvu dvou performerů na Pražské kvadrienále. Dosáhl na solidních (a dostačujících) 9196 dolarů.

Díry na trhu se snaží využít několik projektů a objevily se tu různé klony Kickstarteru - například Fondomat nebo Nakopni.me. Před spuštěním je snad i globálně zaměřený a ambiciozní web Starthead. Zdá se, že zatím obě funkční platformy teprve čekají na první projekt, který dosáhne na cílovou částku. Velké peníze se zde zatím rozhodně netočí.


Například výtečná zpěvačka Tonya Graves chtěla na Fondomatu získat peníze na svůj videoklip. Mířila na dvě stě tisíc korun, ale v den ukončení projektu neměla na svém virtuálním kontě ani tři tisíce.

Kdepak, české klony jsou zatím plné nenaplněných snů a obskurních projektů, u kterých s prominutím skoro i doufáme, že se nikdy ani nenaplní. Jako například tento projekt z nakopni.me, který sbírá peníze na vznik zábavně-naučného klipu o tloustnutí. Na svého prvního dárce zatím čeká...


 

Crowdfunding (jak se říká službám, které vybírají peníze od davu), tak v Česku na svůj úspěch čeká. Oba tuzemské weby se zatím zřejmě málo drží rady známého internetového podnikatele Michala Berga, který českým klonům vytkl:

 

"Všem zadavatelům projektů je ze všeho nejvíce důležité vysvětlit, že crowdfundingový server je jen podpůrná platforma a nikoli všespásné řešení, které jim automaticky přinese peníze na jejich projekt. Pokud sami nedisponují komunitou nebo jinými způsoby, jak svůj projekt propagovat a získat pro něj základ přispěvatelů, crowdfundingový server jim ji nevytvoří. Copak někdo úplně cizí může podpořit projekt, který má zatím 0 Kč na účtu a de facto to znamená, že jej nepodpořili ani tvůrcovi kamarádi, známí nebo rodina?"

 

AKTUALIZACE (11:00): V Česku ještě existuje projekt Kreativcisobe.cz, který právě v těchto chvílích dosáhl prvního úspěšně zafinancovaného projektu.