Kay Buriánek

Kay Buriánek Zdroj: Luděk Peřina / MF Dnes / Profimedia.cz

Šest ukázek zaslaných Reflexem komentuje zpěvak skupiny Sunshine Karel “Kay” Buriánek: Al Pacino je dokonalej!

Zpěvák a kytarista kapely Sunshine, která vznikla před osmnácti lety v Táboře a dosud má na svém kontě osm studiových alb. To poslední, Karmageddon, vydala loni. Vedle koncertování se Sunz Kay také píše pro časopis Redway či portál protisedi.cz, můžete ho vidět v televizi (v pořadu Musicblok) nebo slyšet z rádia (Wave) a s kolegou Tuzexem pořádá pravidelné parties Bounce! Bounce! v pražském klubu Chapeau Rouge.

JACK WHITE - SIXTEEN SALTINES

Z aktuální, první sólové desky Jacka Whitea, známého z kapely White Stripes.

 

Jack White je můj oblíbenec, a i když jsem vlastně spíš fanoušek The White Stripes a nečekal jsem, že mě jeho sólovka dostane, opak je překvapivě pravdou. Sixteen Saltines je právě blíž TWS standardům, má masívní riff a je de facto hustých. Klip je navíc taky brilantní, přesně v duchu estetiky, kterou mám rád. Desku jsem sám recenzoval pro protisedi.cz a myslím, že jsem psal něco ve smyslu, že kdybych hvězdičkoval, dám jí rád pět z pěti, klidně i deset z deseti.

 

 

WANASTOWI VJECY - KORÁLKY Z KARNEOLU

Z posledního alba Wanastowých Vjecí, kteří právě jedou halové turné – poslední koncert je 10. května na Zimním stadiónu Eden v Praze.

 

Lopatou sem, lopatou tam. Vjeci jsem nemusel ani v době, kdy to byl jakože trochu výtržnickej punk pro televize. Pro mě to je úsměvný, protože tahle věc nesplňuje nic z toho, co by pro mě průměrná skladba měla mít tak, aby mě donutila třeba aspoň poslouchat text. A ty WV občas umějí. Jenže tady je ta kolovrátková instrumentace tak nezajímavá a omšelá, že to i ten pokus o soustředění zabíjí. Zajímalo by mě, kdo je cílovka.

 

 

THE WHITES BOY ALIVE - BURNING

Ukázka ze staršího alba projektu zpěváka kapely Kings of Convenience Erlenda Oye. The Whitest Boy Alive vystoupí 5. května v Divadle Archa na akci Electronic Beats.

 

Trochu milý překvapení – je to subtilní, ale má to v sobě lehce alternativní hitovost. The Whitest Boy Alive ani Kings of Convenience nejsou zrovna moji megaoblíbenci a zřejmě se to s Burning ezmění, ale tohle je příjemný.

 

 

Trailer k filmu POUPATA

Optikou filmových cen jeden z nejlepších českých filmů loňského roku (čtyři Čeští lvi, dvě ceny České filmové kritiky). Na DVD od 9. 5.

 

Film jsem ještě neviděl a určitě to po zhlédnutí traileru napravím. Navíc hudbu dělal Martin Přikryl z The Prostitutes, to mě zajímá. Téma je klasika, ale Javorský je uvěřitelnej herec. Asi to bude trochu depka, haha.

 

Trailer k filmu SERPICO

Film Sidneyho Lumeta s Al Pacinem v hlavní roli. ČT2 jej uvedla v pátek 4. 5. ve 20.55.

Serpico je klasika. Kult. Kdo nezná tenhle film, ať to raději nikomu neříká a tiše se dívá. Navíc v kontextu s dobou, ve který žijeme, obklopený všudypřítomnou korupcí, to dostává úplně obludnej rozměr. Al Pacino je dokonalej. Ne jenom tady, ale pro mě skoro ve všech filmech, který kdy natočil.

 

 

Trailer k filmu JACKIE BROWN

Film Quentina Tarantina. Prima Cool jej vysílala 5. 5. ve 22.05.


Další klasika.Tarantinův morbidní humor je skoro vždycky záruka, a i když se přiznám, že jsem dlouho Jackie Brown neviděl, mám ten fi lm rád. Nedosahuje pro mě sice kvality Pulp Fiction, ale je to prostě ten lepší Tarantino z doby, kdy se ještě točily takový filmy.